KunstTIJD

KunstTIJD 

20 jaar S.M.A.K 

 

Met deze derde uitgave van kunsttijd sluiten we het schooljaar 2018-2019 af.

We zijn gestart met ‘Bloedrood’, een tentoonstelling van Luc Tuymans in Antwerpen. En dan hebben we een reis gemaakt in de barok, met uitstappen naar Antwerpen, Brussel en Gent. In Parijs hebben we aan beide oevers van de Seine sporen gevolgd van Romeinen, christenen en romantici.

Nu eindigen we met de toekomst. Er is een lezing en een tentoonstellingsbezoek met aandacht voor actuele kunst die zich richt tot morgen. 

‘Hoogtepunten voor een toekomst’ is de titel van een expo in het SMAK te Gent. Een selectie uit de collectie met werken van (inter)nationale kunstenaars naar aanleiding van 20 jaar SMAK. Twintig jaar? Misschien herinner je je nog de opening van het SMAK met de expo ‘De Rode loper’. Het was de kroon op het werk van Jan Hoet. 

Jan Hoet heeft altijd gewerkt in het ‘Museum voor Schone Kunsten’ van Gent. In het verlengde van de zalen met werken van Bosch tot Jordaens beschikte hij over enkele ruimtes waarin hij werken van levende kunstenaars toonde. Dat deed hij met grote allure. Heel wat kunstenaars uit buitenland kwamen naar Gent om er bij Jan Hoet tentoon te stellen. Zo ontwikkelde hij faam en autoriteit, zo slaagde hij erin om een onafhankelijk museum voor actuele kunst te openen, aan de overkant van het museum voor schone kunsten. In dit gigantische gebouw won Jan Hoet alle ruimte voor het heden. De opening van het nieuwe museum SMAK was feestelijk, met o.a. een performance van Marina Ambramovic. Maar lang heeft Jan Hoet er niet gewerkt. SMAK was zijn zwanezang. Na enkele jaren liet hij het beleid over aan een nieuwe generatie. Momenteel is Philippe Van Cauteren artistiek directeur. 
 

Lezing

donderdag 16 mei om 20 uur
Kan je me zeggen wat dit kunstwerk betekent?
Als voorbereiding op het bezoek aan het SMAK, wijzen we naar enkele tendenzen in onze hedendaagse cultuur. 
 

Uitstap

donderdag 23 mei om 8u55
Afspraak station Koksijde.
Geleid bezoek op expo ‘Hoogtepunten voor een toekomst’ in het SMAK te Gent. 


Inschrijven 
 

Praktishe info