U bent hier

Kunstencentrum Ten Bogaerde

Kunstencentrum Ten Bogaerde


Kom gratis genieten van kunst, erfgoed en natuur op deze unieke locatie.

Kunstencentrum Ten Bogaerde is een unieke plaats waar kunst, natuur en erfgoed samenvloeien in een oase van rust. Er vinden tijdelijke kunsttentoonstellingen plaats en in de tuin en op de eerste verdieping vind je de vaste collectie kunstwerken van George Grard. Een bezoek is volledig gratis.

 


5 + 1 : Paul Delvaux in dialoog

23.03.2024 - 29.09.2024 

 

Van zaterdag 23 maart tot en met zondag 29 september nodigt Philippe Van Cauteren (artistiek directeur S.M.A.K., Gent) een bont gezelschap eigentijdse kunstenaars uit in Kunstencentrum Ten Bogaerde. In de tentoonstelling “5 + 1: Paul Delvaux in dialoog” brengt hij Lysandre Begijn, Joëlle Dubois, Neoza Goffin, Liliane Vertessen en Shirley Villavicencio Pizango samen met Paul Delvaux.

Paul Delvaux is één van de iconen uit de Belgische kunst die iedereen kent. De kunstenaar heeft ons een verstilde mythologische wereld achtergelaten vol vrouwelijk naakt en treinstations. Dertig jaar na zijn dood is het tijd om het werk van Paul Delvaux in dialoog te brengen met een aantal hedendaagse kunstenaars van verschillende generaties. Elk op hun manier dialogeert hun werk met het oeuvre van Paul Delvaux. Elk op hun manier verkennen de kunstenaars de menselijke figuur in een sterk veranderende wereld.

Voor meer info over de activiteiten verwijzen we u graag door naar de pagina van de tentoonstelling 5 + 1

 

 

 


De collectie - George Grard

De Afrikaanse (detail), George Grard

In de Grard-zaal vindt u een vaste collectie met retrospectieve over het leven en werk van George Grard (1901-1984). Deze unieke verzameling van de stichting Grard toont de levensloop en het oeuvre van de bekende Doornikse kunstenaar. Ook buiten, in de stilte en de rust van de middeleeuwse tuin, staan negen monumentale beelden opgesteld. Meer informatie over de Stichting George Grard op de website van de stichting.

U kan de collectie ook 7/7 en 24/24 online bekijken via www.erfgoedinzicht.be


Erfgoed

De site die u bezoekt is een abdijhoeve. De geschiedenis van de abdijhoeve Ten Bogaerde keert terug tot ca. 1240 wanneer de Duinenabdij het hoogtepunt van haar macht beleeft. De Duinenabdij eploiteerde in die periode een 25-tal abdijhoeves zoals de uithoven Hemme (Ramskapelle), Allaertshuizen (Wulpen) en Ten Bogaerde (Koksijde).
Vraag uw rondleiding op de site Ten Bogaerde aan en ontdek tijdens de rondleiding de fascinerende geschiedenis van dit uithof van de Duinenabdij.

Meer info over de boeiende erfgoedrondleidingen in de gemeente.


Natuur

De omliggende natuur zorgt voor verstilling en rust. De site is gelegen in een uniek beschermd landschap. Meer in het bijzonder ligt de site in een landschap met een ‘Duin-polderovergang' die wordt beschermd wegens de esthetische, historische en natuurwetenschappelijke waarde.


Praktisch

GRATIS TOEGANG
De site en de beeldentuin zijn altijd gratis toegankelijk.
Het kunstencentrum is open wanneer er een tijdelijke tentoonstelling loopt. De nieuwe tentoonstelling loopt van 23.03 tot en met 29.09.2024.
Het is steeds mogelijk om het kunstencentrum op aanvraag te bezoeken met een gids (70 euro, max. 25 personen per gids).
Info en vragen: 058 53 34 40 of cultuur [at] koksijde.be

Openingsuren 

Tijdens vakantieperiodes:
paasvakantie  30.03.24 - 14.04.24
lentevakantie (Wallonië) 29.04.24 - 10.05.24
zomervakantie 01.07.24 - 31.08.24

zondag tot vrijdag : 10 - 18 uur
zaterdag : 14 - 18 uur

Gesloten op maandagen
Open op feestdagen, tenzij anders vermeld op de website

GESLOTEN op woensdag 1 mei

OPGELET!!!!
Wegens de Art Talk op zaterdag 4 mei zijn we niet open voor publiek. 
Wie zich wil inschrijven voor de Art Talk kan dat hier.

 

Buiten vakantieperiodes

zaterdag 14 - 18 uur
zondag 10 - 18 uur

 

 

Adres & Bereikbaarheid

Kunstencentrum Ten Bogaerde
Ten Bogaerdelaan 10, 8670 Koksijde

Hoe bereiken?

Met de auto

Wie uit het binnenland komt via de E40, neemt afrit 1a (Veurne). Op de N8 rijd je rechtdoor richting Koksijde-aan-Zee. Het kunstencentrum bevindt zich in de Ten Bogaerdelaan (aan de linkerzijde als je vanuit Veurne komt).

Met het openbaar vervoer

Bus

Buslijn 60 (Oostende - Middelkerke - Nieuwpoort - Veurne): Halte 'Koksijde Grote Bogaerde'
Plan je tram en/- of busreis met de Routeplanner van De Lijn.

Trein

Station Koksijde + buslijn 60 - richting Nieuwpoort (Halte Grote Bogaerde)
Plan je treinreis op de website van de NMBS.

Voor scholen!!
Dankzij DynamoOPWEG kunnen scholen gratis gebruik maken van het openbaar vervoer bij een bezoek aan Kunstencentrum Ten Bogaerde.

Stoffen handschoenen zijn ter beschikking waarmee bepaalde kunstwerken kunnen worden aangeraakt. Vraag het aan de balie.

 

Ontdek alles over alle tentoonstellingen in onze gemeente op de pagina van de tentoonstellingen!

 

Vind Kunstencentrum Ten Bogaerde leuk op Facebook

Toegankelijkheid

Het Kunstencentrum is rolstoeltoegankelijk. Wil je voorrijden tot aan de deur, of wil je begeleiding van aan de bushalte tot aan de voordeur, vraag het ons via cultuur [at] koksijde.be of 058/53.34.08 tijdens kantooruren) of via 058/53.34.97 (tijdens de openingsuren).