U bent hier

Kunstencentrum Ten Bogaerde

Kom gratis genieten van natuur, erfgoed en kunst op deze unieke locatie.

Kunst

Het kunstencentrum biedt jaarlijks verschillende tentoonstellingen met sleutelwerken uit de hedendaagse beeldende kunst, naast een vaste collectie met retrospectieve over het leven en werk van George Grard (1901-1984)


op de grond, tussenin of aan de hemel – 'afgelopen'

‘Tussen hemel en aarde is een metafoor voor wat ons enerzijds met de voeten op de grond houdt, een zekere realiteitszin, een focus op het werkelijke. En aan de andere kant voor wat ons doet dromen, streven en verlangen.’ Curator Els Wuyts verzamelt in het Kunstencentrum veertien hedendaagse kunstenaars die deze metafoor beeldend verwerken.

Met: Leo Copers, Marc Cordenier, Joachim Coucke, Saar De Buysere, Esther de Graaf, Honoré δ’O, Johan Gelper, Sanam Khatibi, Martine Laquiere, Greet Van Autgaerden, Sarah Van Marcke, Jan Van Oost, Santiago Reyes Villaveces en Tim Volckaert

Lees meer over het kunstproject TOURELLONS van Honoré δ’O


George Grard – vaste collectie

De Afrikaanse (detail), George Grard
In de Grard-zaal vindt u onze vaste collectie. Deze unieke verzameling van de sichting Grard toont de levensloop en het oeuvre van de bekende Doornikse kunstenaar. Ook buiten, in de stilte en de rust van de middeleeuwse tuin, staan negen monumentale beelden opgesteld. Meer informatie over de Stichting George Grard op de website van de stichting.

Erfgoed

De geschiedenis van de abdijhoeve Ten Bogaerde keert terug tot ca. 1240 wanneer de Duinenabdij het hoogtepunt van haar macht beleeft. Deze macht van de Duinenanabdij blijkt uit het feit dat deze de cisterciënzerabdij in die periode een 25-tal abdijhoeves exploiteerde met zo’n 10’000 hectaren grond. Deze uithoven waren deels gelegen in de onmiddellijke omgeving van de abdij (vb. uithoven Hemme (Ramskapelle), Allaertshuizen (Wulpen) en Ten Bogaerde (Koksijde)) maar ook deels gelegen in het huidige Zeeuws-Vlaanderen, Frans-Vlaanderen, Zeeland en Kent. Omwille van de ligging was de abdijhoeve Ten Bogaerde één van de belangrijkste uithoven van de cisterciënzerabdij Ten Duinen.


Natuur

De site ademt geschiedenis, maar ook de omliggende natuur zorgt voor verstilling en rust. De site is gelegen in een uniek beschermd landschap. Meer in het bijzonder ligt de site in een beschermd landschap met een duin-polderovergang volgens het beschermingsbesluit van 2 mei 2001: ‘Duin-polderovergang Ten Bogaerde’ wegens de esthetische, historische en natuurwetenschappelijke waarde.


Praktisch

GRATIS TOEGANG

Openingsuren tijdens expo 'op de grond, tussenin of aan de hemel' van 27.10.2018 tot 6.01.2019:
Schoolvakanties: dinsdag tot vrijdag: 11-17 uur/ weekend & feestdagen: 14 - 17 uur
Buiten vakanties: weekend & feestdagen: 14 – 17 uur
Gesloten op 24.12, 25.12, 31.12, 01.01


Tijdens én buiten de openingsuren is het mogelijk om het Kunstencentrum op aanvraag te bezoeken, met een gids (60 euro, max. 25 personen per gids).
Info en vragen: 058 53 34 40 of cultuur [at] koksijde.be

Adres & Bereikbaarheid

Kunstencentrum Ten Bogaerde
Ten Bogaerdelaan 10, 8670 Koksijde

Hoe bereiken?

Met de auto

Wie uit het binnenland komt via de E40, neemt afrit 1a (Veurne). Op de N8 rijd je rechtdoor richting Koksijde-aan-Zee. Het Kunstencentrum bevindt zich in de Ten Bogaerdelaan (aan de linkerzijde als je vanuit Veurne komt).

Met het openbaar vervoer

Bus

Buslijn 69 (Veurne-Nieuwpoort-Oostende): Halte 'Koksijde Grote Bogaerde'
Plan je tram en/- of busreis met de Routeplanner van De Lijn.

Trein

Station Koksijde + buslijn 69
Plan je treinreis op de website van de NMBS.

Toegankelijkheid

 Het Kunstencentrum is rolstoeltoegankelijk.

Ontdek alles over alle tentoonstellingen in onze gemeente op de pagina van de tentoonstellingen!

 Vind Kunstencentrum Ten Bogaerde leuk op Facebook