U bent hier

Kunstencentrum Ten Bogaerde

Kunstencentrum Ten Bogaerde


Kom gratis genieten van kunst, erfgoed en natuur op deze unieke locatie.

Kunstencentrum Ten Bogaerde is een unieke plaats waar kunst, natuur en erfgoed samenvloeien in een oase van rust. Er vinden tijdelijke kunsttentoonstellingen plaats en in de tuin en op de eerste verdieping vind je de vaste collectie kunstwerken van George Grard. Een bezoek is volledig gratis.


Panamarenko: Come fly with me

02.07.22 - 08.01.23

Panamarenko (1940-2019) geldt als een van de meest tot de verbeelding sprekende kunstenaars van de laatste decennia. De tentoonstelling Panamarenko: Come fly with me brengt van 2 juli 2022 tot 8 januari 2023 enkele van zijn meest wonderlijke vlieg-tuigen naar Kunstencentrum Ten Bogaerde.

De schuur van de voormalige abdijhoeve Ten Bogaerde wordt tijdelijk een vlieghal en biedt de gepaste sfeer voor een selectie van Panamarenko’s werken waardoor we de actuele, poëtische en politieke dimensie ervan kunnen aanvoelen. Deze tentoonstelling wil aantonen hoe Panamarenko vormgeeft aan zijn verlangen om het wonder van het vliegen te doorgronden en ze nodigt de bezoeker uit om de gedachten en dromen van de kunstenaar te volgen. Met Panamarenko: Come fly with me daagt de kunstenaar de bezoeker uit om mee te vertrekken op een denkbeeldige reis.

Panamarenko: Come fly with me is samengesteld door Philippe Van Cauteren, directeur S.M.A.K. Gent en kunsthistoricus Jo Coucke. Dit is een samenwerking van de gemeente Koksijde met S.M.A.K. Gent en de Panamarenko Foundation.

 

 

 


De collectie - George Grard

De Afrikaanse (detail), George Grard

In de Grard-zaal vindt u een vaste collectie met retrospectieve over het leven en werk van George Grard (1901-1984). Deze unieke verzameling van de stichting Grard toont de levensloop en het oeuvre van de bekende Doornikse kunstenaar. Ook buiten, in de stilte en de rust van de middeleeuwse tuin, staan negen monumentale beelden opgesteld. Meer informatie over de Stichting George Grard op de website van de stichting.

U kan de collectie ook 7/7 en 24/24 online bekijken via www.erfgoedinzicht.be


Erfgoed

De site die u bezoekt is een abdijhoeve. De geschiedenis van de abdijhoeve Ten Bogaerde keert terug tot ca. 1240 wanneer de Duinenabdij het hoogtepunt van haar macht beleeft. De Duinenabdij eploiteerde in die periode een 25-tal abdijhoeves zoals de uithoven Hemme (Ramskapelle), Allaertshuizen (Wulpen) en Ten Bogaerde (Koksijde).
Vraag uw rondleiding op de site Ten Bogaerde aan via cultuur [at] koksijde.be en ontdek tijdens de rondleiding de fascinerende geschiedenis van dit uithof van de Duinenabdij.

Meer info over de 19 boeiende erfgoedrondleidingen in de gemeente:


Natuur

De omliggende natuur zorgt voor verstilling en rust. De site is gelegen in een uniek beschermd landschap. Meer in het bijzonder ligt de site in een landschap met een ‘Duin-polderovergang' die wordt beschermd wegens de esthetische, historische en natuurwetenschappelijke waarde.


Praktisch

GRATIS TOEGANG
De site en de beeldentuin zijn altijd gratis toegankelijk.
Het kunstencentrum is open wanneer er tentoonstellingen zijn. De tentoonstelling Panamarenko: Come fly with me loopt van 02.07.22 tot en met 08.01.23.
Het is steeds mogelijk om het Kunstencentrum op aanvraag te bezoeken met een gids (60 euro, max. 25 personen per gids).
Info en vragen: 058 53 34 40 of cultuur [at] koksijde.be

Openingsuren 

Tijdens vakantieperiodes

zomervakantie (02.07 - 04.09) + herfstvakantie (29.10 - 06.11) + kerstvakantie (26.12.22 - 08.01.23)

zondag tot vrijdag : 10 - 18 uur
zaterdag : 14 - 18 uur
maandag gesloten

Buiten vakantieperiodes

zaterdag 14 - 18 uur
zondag 10 - 18 uur

Gesloten op maandagen, 24, 25 en 31 december en op 1 januari.

Adres & Bereikbaarheid

Kunstencentrum Ten Bogaerde
Ten Bogaerdelaan 10, 8670 Koksijde

Hoe bereiken?

Met de auto

Wie uit het binnenland komt via de E40, neemt afrit 1a (Veurne). Op de N8 rijd je rechtdoor richting Koksijde-aan-Zee. Het Kunstencentrum bevindt zich in de Ten Bogaerdelaan (aan de linkerzijde als je vanuit Veurne komt).

Met het openbaar vervoer

Bus

Buslijn 69 (Veurne-Nieuwpoort-Oostende): Halte 'Koksijde Grote Bogaerde'
Buslijn 68 (Veurne-Koksijde Kazerne-Nieuwpoort-Oostende): Halte 'Koksijde Grote Bogaerde'
Plan je tram en/- of busreis met de Routeplanner van De Lijn.

Trein

Station Koksijde + buslijn 69 of 68 - richting Nieuwpoort (Halte Grote Bogaerde)
Plan je treinreis op de website van de NMBS.

Voor scholen!!
Dankzij DynamoOPWEG kunnen scholen gratis gebruik maken van het openbaar vervoer bij een bezoek aan Kunstencentrum Ten Bogaerde.

Stoffen handschoenen zijn ter beschikking waarmee bepaalde kunstwerken kunnen worden aangeraakt. Vraag het aan de balie.

 

Ontdek alles over alle tentoonstellingen in onze gemeente op de pagina van de tentoonstellingen!

Vind Kunstencentrum Ten Bogaerde leuk op Facebook

Toegankelijkheid

Het Kunstencentrum is rolstoeltoegankelijk. Wil je voorrijden tot aan de deur, of wil je begeleiding van aan de bushalte tot aan de voordeur, vraag het ons via cultuur [at] koksijde.be of 058/53.34.08 tijdens kantooruren) of via 058/53.34.97 (tijdens de openingsuren).