U bent hier

Kunstencentrum Ten Bogaerde

BINNENKORT: 

Vloed (28/10 - 07/01/2018)

Kunstenaars: Marcel Berlanger, Marie Cloquet, Stijn Cole, Tamara Dees, Koen De Gezelle, Mandy den Elzen, Koen van den Broek, Karen Vermeren & Kunstenaarscollectief 019.

Curator: Els Wuyts

Eind oktober spoelen er acht kunstenaars aan in het Kunstencentrum Ten Bogaerde. Dankzij deze enorme vloedgolf komen er maar liefst 21 hedendaagse beeldende kunstwerken terecht in de prachtig gerenoveerde schuur. 

Randprogramma

  • Vloed voor kinderen: ontdek het gezinsaanbod op de familiepagina van het Kunstencentrum. Er komt een crea-hoek, een zoektocht voor gezinnen én we organiseren een crea-atelier op 6 januari 2018.  
  • Artist Talk Ten Bogaerde: zondag 19 november om 11 uur. Later meer. 
  • Geleide rondleidingen op zaterdagen 4/11, 23 en 30/12 en 06/01/2018 - telkens om 14 uur. 

George Grard

Het nieuwe Kunstencentrum heeft als vaste collectie een unieke tentoonstelling van George Grard. Grard wordt beschouwd als één van de beste Belgische beeldhouwers ooit. Verspreid over de site van Ten Bogaerde staan enkele bronzen beelden van zijn hand. Op de eerste verdieping van het Kunstencentrum, de George Grardzaal, zien we originele gipsen beelden en tekeningen. Meer informatie over de Stichting George Grard lees je op de website van de stichting

Praktisch

Tijdens én buiten de openingsuren is het Kunstencentrum is het mogelijk om het Kunstencentrum op aanvraag te bezoeken, met een gids (60 euro, max. 25 personen per gids). 

Openingsuren

Tijdens de looptijd van de tentoonstelling Vloed (28 oktober - 7 januari 2018) gelden de volgende openingsuren:  

  • Schoolvakanties: din.-vrijdag: 11-17 uur / WE-feestdagen: 14-17 uur
  • Buiten vakanties: weekend- en feestdagen: 14-17 uur
  • Gesloten op 24, 25, 31/12 en 1/01 (open op 26/12 en 02/01)
  • Buiten de openingsuren, met gids

Van abdijhoeve tot Kunstencentrum –
in de schaduw van de O.L.V. Ten Duinenabdij

De geschiedenis van de abdijhoeve Ten Bogaerde keert terug tot ca. 1240. Ruim zeshonderd boeiende jaren later, in 1952, wordt de abdijhoeve beschermd als monument. Voor de schuur is dit beperkt tot de kopgevels, om het landbouwgebruik niet te hinderen. Niet veel later verwerft de gemeente Koksijde het complex en na vele jaren van duurzaam behoud en beheer, mondde dit uiteindelijk uit in de opening van het Kunstencentrum Ten Bogaerde.

De abdijhoeve Ten Bogaerde is beschermd als monument: die bescherming omvat de twee eindgevels van de vroegere schuur (het huidige Kunstencentrum), het kerkgebouw, de ingangspoort, etc. Daarnaast is er ook de duin-polderovergang, een beschermd cultuurhistorisch landschap.

Adres:

Kunstencentrum Ten Bogaerde
Ten Bogaerdelaan 10, 8670 Koksijde

rolstoel_318-41848.jpg

Het Kunstencentrum is rolstoeltoegankelijk.