U bent hier

Kunstencentrum Ten Bogaerde

Kunstencentrum Ten Bogaerde


 


Kom gratis genieten van kunst, erfgoed en natuur op deze unieke locatie.

Kunstencentrum Ten Bogaerde is een unieke plaats waar kunst, natuur en erfgoed samenvloeien in een oase van rust. Er vinden tijdelijke kunsttentoonstellingen plaats en in de tuin en op de eerste verdieping vind je de vaste collectie kunstwerken van George Grard. Een bezoek is volledig gratis.


DACH 5.06 - 14.11.21

 

De expo DACH is een tentoonstelling met een selectie uit de collectie van het S.M.A.K. De titel verwijst naar een kunstwerk uit 1952 van Oswald Oberhuber. Het Duitse woord 'Dach' betekent 'dak' en wie 'de schuur' van Ten Bogaerde al bezocht, weet dat de mooie architecturale dakconstructie bepalend is voor de stijl en het karakter van het kunstencentrum. Ook Philippe van Cauteren, directeur van het S.M.A.K. en curator van de expo, was onder de indruk van de houten dakconstrcutie. De keuze voor het baanbrekende kunstwerk van Oswald Oberhuber lag daardoor voor de hand.

De expo Dach is nu ook toegankelijk voor doven en slechthorenden. Via de erfgoedapp op de smartphone krijg je nu uitleg in Vlaamse Gebarentaal bij de tentoonstelling. Uit de tentoonstelling werden 13 werken geselecteerd die een speciale toelichting krijgen. Het is de eerste keer dat een tentoonstelling van actuele kunst, dus kunst van na de tweede wereldoorlog tot nu, zich met een Vlaamse Gebarentaaltour richt op doven en slechthorenden. Hier kan u al de tour downloaden en zo zonder zorgen aan de Vlaamse Gebarentaal tour beginnen!


De collectie van het S.M.A.K. bestaat uit sleutelwerken uit de actuele na-oorlogse beeldende kunst.  U kan onder andere volgende kunstwerken hier bewonderen : 

Richard Long, Driftwood Line, 1977

Weinberger, Kein Unkraut Mehr, 2004

Openingsuren Dach :

  • zondag: 10 - 18 uur
  • zaterdag : 14 - 18 uur
  • maandag tot vrijdag gesloten

Volg ook onze Facebook-pagina.


Wedstrijd #komvandatdachaf

Doe mee en win! Fotografeer een origineel dak en post je foto met #komvandatdachaf (nee, dat is geen schrijffout).

Drie winnaars krijgen een privérondleiding voor 2 personen in Kunstencentrum ten Bogaerde (expo Dach) en mogen nadien genieten van een drankje in Huisbrouwerij Sint-Idesbald. De wedstrijd loopt van 15/05/21 t.e.m. 31/07/21.

Alles wat je moet weten om deel te nemen vind je in het


De collectie - George Grard

De Afrikaanse (detail), George Grard

In de Grard-zaal vindt u een vaste collectie met retrospectieve over het leven en werk van George Grard (1901-1984). Deze unieke verzameling van de stichting Grard toont de levensloop en het oeuvre van de bekende Doornikse kunstenaar. Ook buiten, in de stilte en de rust van de middeleeuwse tuin, staan negen monumentale beelden opgesteld. Meer informatie over de Stichting George Grard op de website van de stichting.

U kan de collectie ook 7/7 en 24/24 online bekijken via www.erfgoedinzicht.be


Erfgoed

De site die u bezoekt is een abdijhoeve. De geschiedenis van de abdijhoeve Ten Bogaerde keert terug tot ca. 1240 wanneer de Duinenabdij het hoogtepunt van haar macht beleeft. De Duinenanabdij eploiteerde in die periode een 25-tal abdijhoeves zoals de uithoven Hemme (Ramskapelle), Allaertshuizen (Wulpen) en Ten Bogaerde (Koksijde).
Vraag uw erfgoedwandeling Ten Bogaerde aan via cultuur [at] kokijde.be en ontdek tijdens de rondleiding de fascinerende geschiedenis van dit uithof van de Duinenabdij.

Meer info over de 19 boeiende erfgoedrondleidingen in de gemeente:


Natuur

De omliggende natuur zorgt voor verstilling en rust. De site is gelegen in een uniek beschermd landschap. Meer in het bijzonder ligt de site in een landschap met een ‘Duin-polderovergang' die wordt beschermd wegens de esthetische, historische en natuurwetenschappelijke waarde.


Praktisch

GRATIS TOEGANG
De site en de beeldentuin zijn altijd gratis toegankelijk.
Het kunstencentrum is open wanneer er tentoonstellingen zijn.
Het is steeds mogelijk om het Kunstencentrum op aanvraag te bezoeken met een gids (60 euro, max. 25 personen per gids).
Info en vragen: 058 53 34 40 of cultuur [at] koksijde.be

Adres & Bereikbaarheid

Kunstencentrum Ten Bogaerde
Ten Bogaerdelaan 10, 8670 Koksijde

Hoe bereiken?

Met de auto

Wie uit het binnenland komt via de E40, neemt afrit 1a (Veurne). Op de N8 rijd je rechtdoor richting Koksijde-aan-Zee. Het Kunstencentrum bevindt zich in de Ten Bogaerdelaan (aan de linkerzijde als je vanuit Veurne komt).

Met het openbaar vervoer

Bus

Buslijn 69 (Veurne-Nieuwpoort-Oostende): Halte 'Koksijde Grote Bogaerde'
Buslijn 68 (Veurne-Koksijde Kazerne-Nieuwpoort-Oostende): Halte 'Koksijde Grote Bogaerde'
Plan je tram en/- of busreis met de Routeplanner van De Lijn.

Trein

Station Koksijde + buslijn 69 of 68 - richting Nieuwpoort (Halte Grote Bogaerde)
Plan je treinreis op de website van de NMBS.

Voor scholen!!
Dankzij DynamoOPWEG kunnen scholen gratis gebruik maken van het openbaar vervoer bij een bezoek aan Kunstencentrum Ten Bogaerde.

Toegankelijkheid

Het Kunstencentrum is rolstoeltoegankelijk. Wil je voorrijden tot aan de deur, of wil je begeleiding van aan de bushalte tot aan de voordeur, vraag het ons via cultuur [at] koksijde.be of 058/53.34.08 tijdens kantooruren) of via 058/53.34.97 (tijdens de openingsuren).

Stoffen handschoenen zijn ter beschikking waarmee bepaalde kunstwerken kunnen worden aangeraakt. Vraag het aan de balie.

 

Ontdek alles over alle tentoonstellingen in onze gemeente op de pagina van de tentoonstellingen!

Vind Kunstencentrum Ten Bogaerde leuk op Facebook