U bent hier

Kunstencentrum Ten Bogaerde

Kom gratis genieten van natuur, erfgoed en kunst op deze unieke locatie.

Kunst

Het kunstencentrum biedt jaarlijks verschillende tentoonstellingen met sleutelwerken uit de hedendaagse beeldende kunst, naast een vaste collectie met retrospectieve over het leven en werk van George Grard (1901-1984)

Only art can break your heart  -  23.06 - 23.09.2018

Jan Fabre, Het Uur Blauw, 1987 Crédit photographique Frank Michta - FRAC Grand Large - Hauts-de-France
Jan Fabre, Het Uur Blauw, 1987 Crédit photographique Frank Michta - FRAC Grand Large - Hauts-de-France
Het Frac Grand Large - Hauts-de-France presenteert actuele kunst uit haar befaamde collectie. Met onder meer werken van Jan Fabre, Johan Van Geluwe, Leo Copers en Frederik van Simaey stelt de curator Maria Rabbé de dualitiet tussen aantrekken en afstoten aan de kaak. Als bezoeker word je verrast en geprovoceerd door de geselecteerde kunstwerken,  want is alles wat je ziet wel even aantrekkelijk als het schijnt?

 

 

De Afrikaanse (detail), George Grard
De Afrikaanse (detail), George Grard

 

George Grard   -  vaste collectie 

In de Grard-zaal vindt u onze vaste collectie. Deze unieke verzameling van de sichting Grard toont de levensloop en het oeuvre van de bekende Doornikse kunstenaar. Ook buiten, in de stilte en de rust van de middeleeuwse tuin, staan negen monumentale beelden opgesteld. Meer informatie over de Stichting George Grard  op de website van de stichting.

 

Erfgoed

De geschiedenis van de abdijhoeve Ten Bogaerde keert terug tot ca. 1240 wanneer de Duinenabdij het hoogtepunt van haar macht beleeft. Deze macht van de Duinenanabdij blijkt uit het feit dat deze de cisterciënzerabdij in die periode een 25-tal abdijhoeves exploiteerde met zo’n 10’000 hectaren grond. Deze uithoven waren deels gelegen in de onmiddellijke omgeving van de abdij (vb. uithoven Hemme (Ramskapelle), Allaertshuizen (Wulpen) en Ten Bogaerde (Koksijde)) maar ook deels gelegen in het huidige Zeeuws-Vlaanderen, Frans-Vlaanderen, Zeeland en Kent. Omwille van de ligging was de abdijhoeve Ten Bogaerde één van de belangrijkste uithoven van de cisterciënzerabdij Ten Duinen.

 

Natuur

De site ademt  geschiedenis, maar ook de omliggende natuur zorgt voor verstilling en rust. De site is gelegen in een uniek beschermd landschap. Meer in het bijzonder ligt de site in een beschermd landschap met een duin-polderovergang volgens het beschermingsbesluit van  2 mei 2001 : ‘Duin-polderovergang Ten Bogaerde’ wegens de esthetische, historische en natuurwetenschappelijke waarde.

 

Activiteiten

Kunst Smaakt

Night @tenbogaerde

Rondleidingen

zondag 15 juli (Nederlands + Frans), zondag 29 juli (Nederlands), zondag 5 augustus (Nederlands en Frans), zondag 12 augustus (Nederlands + Frans), zondag 19 augustus (Nederlands), zondag 2 september (Nederlands + Frans)

Telkens om 14 uur

Huifkartochten

vrijdag 6 juli, vrijdag 20 juli, vrijdag 17 augustus telkens om 13.30 u. vanaf het Abdijmuseum Ten Duinen

Schatten van Vlieg

 

Praktisch

 

GRATIS TOEGANG

Openingsuren tijdens expo 'Only art can break your heart' van 23.06 tot 23.09.2018:

weekdagen 10-18 uur – weekends en feestdagen: 14-18 uur – gesloten op maandag

Tijdens én buiten de openingsuren is het mogelijk om het Kunstencentrum op aanvraag te bezoeken, met een gids (60 euro, max. 25 personen per gids). 

Info en vragen: 058 53 34 40 of cultuur [at] koksijde.be

 

Adres & Bereikbaarheid:

Kunstencentrum Ten Bogaerde
Ten Bogaerdelaan 10, 8670 Koksijde

 

Hoe bereiken?

Met de auto

Wie uit het binnenland komt via de E40, neemt afrit 1a (Veurne). Op de N8 rijd je rechtdoor richting Koksijde-aan-Zee. Het Kunstencentrum bevindt zich in de Ten Bogaerdelaan (aan de linkerzijde als je vanuit Veurne komt).

Met het openbaar vervoer

Bus

Buslijn 69 (Veurne-Nieuwpoort-Oostende): Halte 'Koksijde Grote Bogaerde'

Plan je tram en/- of busreis via de website van De Lijn.

Trein

Station Koksijde + buslijn 69

Plan je treinreis op de website van de NMBS

 

rolstoel_318-41848.jpg

Het Kunstencentrum is rolstoeltoegankelijk.

 

Ontdek alles over alle tentoonstellingen in onze gemeente op de pagina van de tentoonstellingen

 

Vind ons leuk op Facebook