U bent hier

Kunstencentrum Ten Bogaerde

Kom gratis genieten van natuur, erfgoed en kunst op deze unieke locatie.

Kunst

Lijf & Beeld

In dialoog met George Grard

In de tentoonstelling Lijf & Beeld worden een aantal sleutelwerken van George Grard verbonden, in dialoog of in confrontatie gebracht met sculpturen en installaties van Laure Forêt, Susanna Inglada, Athar Jaber, Enrique Marty, Stefan Papco, Peter Rogiers en Anne Wenzel. De mens staat centraal in Ten Bogaerde: in keramiek of gips, in steen, staal of brons, op doek of karton, getekend, geschilderd of geborduurd. Menselijkheid wordt verbeeld in verschillende vormen en volumes, beweegt zich tussen het figuratieve en het abstracte en verhoudt zich tot de indrukwekkende ruimte. De fascinaties van de kunstenaars voor diverse menselijke aspecten verschijnt in hun werk als een gewrongen lichaam of als monumentaal borstbeeld, als een huid of als een schets, als geconcentreerde observator of in gedachten verzonken model.

 


Tentoonstelling van 22 juni tot 22 september.

George Grard – vaste collectie

De Afrikaanse (detail), George Grard
In de Grard-zaal vindt u een vaste collectie met retrospectieve over het leven en werk van George Grard (1901-1984). Deze unieke verzameling van de sichting Grard toont de levensloop en het oeuvre van de bekende Doornikse kunstenaar. Ook buiten, in de stilte en de rust van de middeleeuwse tuin, staan negen monumentale beelden opgesteld. Meer informatie over de Stichting George Grard op de website van de stichting.

 

U kan de collectie ook 7/7 en 24/24 online bekijken via www.erfgoedinzicht.be


Erfgoed

De geschiedenis van de abdijhoeve Ten Bogaerde keert terug tot ca. 1240 wanneer de Duinenabdij het hoogtepunt van haar macht beleeft. Deze macht van de Duinenanabdij blijkt uit het feit dat deze de cisterciënzerabdij in die periode een 25-tal abdijhoeves exploiteerde met zo’n 10’000 hectaren grond. Deze uithoven waren deels gelegen in de onmiddellijke omgeving van de abdij (vb. uithoven Hemme (Ramskapelle), Allaertshuizen (Wulpen) en Ten Bogaerde (Koksijde)) maar ook deels gelegen in het huidige Zeeuws-Vlaanderen, Frans-Vlaanderen, Zeeland en Kent. Omwille van de ligging was de abdijhoeve Ten Bogaerde één van de belangrijkste uithoven van de cisterciënzerabdij Ten Duinen.


Natuur

De site ademt geschiedenis, maar ook de omliggende natuur zorgt voor verstilling en rust. De site is gelegen in een uniek beschermd landschap. Meer in het bijzonder ligt de site in een beschermd landschap met een duin-polderovergang volgens het beschermingsbesluit van 2 mei 2001: ‘Duin-polderovergang Ten Bogaerde’ wegens de esthetische, historische en natuurwetenschappelijke waarde.


Praktisch

GRATIS TOEGANG

Het kunstencentrum is open wanneer er tentoonstellingen zijn. De tentoonstelling Lijf & Beeld start op 22 juni en loopt tot 22 september. In het najaar is er de tentoonstelling 'In de steigers' van 26 oktober 2019 tot 5 januari 2020.

Tot 22 juni is het mogelijk om het Kunstencentrum op aanvraag te bezoeken met een gids (60 euro, max. 25 personen per gids).
Info en vragen: 058 53 34 40 of cultuur [at] koksijde.be

Adres & Bereikbaarheid

Kunstencentrum Ten Bogaerde
Ten Bogaerdelaan 10, 8670 Koksijde

Hoe bereiken?

Met de auto

Wie uit het binnenland komt via de E40, neemt afrit 1a (Veurne). Op de N8 rijd je rechtdoor richting Koksijde-aan-Zee. Het Kunstencentrum bevindt zich in de Ten Bogaerdelaan (aan de linkerzijde als je vanuit Veurne komt).

Met het openbaar vervoer

Bus

Buslijn 69 (Veurne-Nieuwpoort-Oostende): Halte 'Koksijde Grote Bogaerde'
Plan je tram en/- of busreis met de Routeplanner van De Lijn.

Trein

Station Koksijde + buslijn 69
Plan je treinreis op de website van de NMBS.

Toegankelijkheid

 Het Kunstencentrum is rolstoeltoegankelijk.

Ontdek alles over alle tentoonstellingen in onze gemeente op de pagina van de tentoonstellingen!

 Vind Kunstencentrum Ten Bogaerde leuk op Facebook