U bent hier

KIBII Foundation Moengo

logo KIBII
Deze stichting, opgericht door kunstenaar en sociaal ondernemer Marcel Pinas, stelt zicht tot doel om adh. van culturele projecten een sociale opwaardering te geven aan de stad Moengo en de ruimere regio.

Moengo, ooit een welvarend Bauxiet-stadje in het Oosten van Suriname, kwam door de Binnenlandse Oorlog en het stopzetten van de Bauxietontginning, stilaan in verval. De stad liep leeg, werkloosheid en hoge criminaliteitscijfers waren het gevolg. 

KIBII Foundation wil het probleem van criminaliteit, gebrek aan werkgelegenheid en de onderontwikkeling van de jeugd aanpakken door middel van kunst en culturele ontwikkeling. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van de creativiteit van de mensen en hun eigen traditionele kennis van de Marronkunst en -cultuur,

- Tembe Art Studio (TAS): een atelier voor de creatieve jeugd gevestigd in het oude ziekenhuis van Moengo. Lokale en buitenlandse kunstenaars verzorgen er wekelijkse lessen.

Tembe Art Studio

- Marowijne Training centra: In dorpen in de nabijjheid van Moengo worden workshops gegeven door kunstenaars uit diverse disciplines. 

- Marowijne kunstpark: in de ruime opmgeving van TAS staan er diverse kunstwerken opgesteld van lokale kunstenaars en van kunstenaars in residence.

- Artist in Residence: De Kibii Foundation heeft verschillende Artists in Residence programma's uitgevoerd in samenwerking met nationale en internationale kunstinstellingen. Een aantal van de deelnemende kunstenaars: Remy Jungerman (Nederland), Bart Stuart en Klaar van der Lippe (Nederland), Jackup Ferrie (Kosovo), Wouter Klein Velderman (Nederland), Sheena Rose (Barbados), Klaas burger (Nederland), Ravi Rajcoomar (Suriname), Ruben de La cruz en Karolien Helweg (Curacao,Nederland), Charl Landvreugd (Nederland), Jhunry Udenhout (Suriname), Razia Barsatie (Suriname), Jasmijn Werner (Duitsland), Lonie en Siebren (Nederland), Rene Tosari (Suriname), Kenneth Flijders (Suriname), Iris Kensmil (Nederland), Rodney Tjon Pjoen Gi (Suriname), Steven Jouwersma (Nederland), Yubi Kiridongo (Curacao), Coco Duivenvoorde (Nederland), Nu Ken Doorson (Suriname),  Feiko Beckers (Nederland).

- CAMM (Contemporary Art Museum Moengo)

- Research Centre: Om de kennis van de traditionele Marroncultuur te documenteren en te bewaren werd het Research Centre opgericht.

- Moengo Festival: Het jaarlijks internationaal festival levert een bijdrage aan de ontwikkelingskansen van jongeren en plaatst Moengo op de toeristische kaart van Suriname. Afwisselend wordt muziek, beeld, theater/dans belicht.