U bent hier

Honden

Trouwe viervoeters zijn van harte welkom in onze gemeente. Heel wat hondenbaasjes vinden het fantastisch om de vele wandelpaden te verkennen, stevig door te stappen op het strand of te flaneren langs de Zeedijk. We zetten op deze pagina alle tips en regels op een rij.

Hondenpoep overal opruimen

De eerste basisregel is heel eenvoudig: hondenpoep moet je altijd opruimen. Op de stoep, op het strand of in de graskant. Overal. Baasjes moeten daarom steeds in het bezit zijn van een hondenpoepzakje. We bouwden de voorbije jaren een fijnmazig netwerk uit met ‘hondenpoepbuizen’ naast de traditionele openbare straatvuilnisbakjes zodat je op ruim 90% van ons grondgebied je hondenpoepzakje binnen de driehonderd meter in vogelvlucht kwijt kunt (als je het intussen al niet in je verblijf of woning hebt kunnen deponeren in je eigen vuilnisbak). Je zakje dumpen in de goot, in de straatkolk of gewoon in de natuur, … is absoluut verboden.

hondenpoepbuizen en hondenspeelzones weergeven op een kaart

Honden aan de leiband

Hondenbaasjes moeten hun trouwe viervoeter op het openbaar domein in Koksijde steeds aan de leiband houden. Dus ook op het strand en in de natuurgebieden. Dat lijkt misschien niet zo prettig maar is al te vaak noodzakelijk om de veiligheid te kunnen garanderen, onze kwetsbare natuur te beschermen en uit respect voor de andere bezoekers. Bovenal doet de hond zijn behoefte waar je vlakbij bent, zodat je deze steeds kan opruimen.
Meer weten over het belang van de aanlijnplicht in de natuur? Klik verder naar de website van Natuur en Bos.

Tip: laat je hond naar hartenlust ravotten in onze hondenspeelzones.

In twee afgesloten stukjes natuur kunnen honden naar hartenlust ravotten zonder leiband. Je vindt de hondenspeelzones op het Sportpark Oostduinkerke (Hazebeekstraat) en nabij het Abdijmusem Ten Duinen (toegang via Gladiolenlaan of Jaak Van Buggenhoutlaan).

Op het strand en in de duinen?

Strand

Je hond mag mee naar het strand, maar tijdens de druktste periode van het jaar hebben we de zone en de uren waar/tijdens dat mag beperkt. Nl. van 1 juni tot en met 15 september zijn honden tussen 10.30 en 18.30 u. enkel toegelaten in drie hondenzones. Geen getreur, want voor 10.30 u. en na 18.30 u. mag je hond overal op het strand. Ideaal dus voor een fikse strandwandeling, waarbij de hond aangelijnd blijft natuurlijk.

 

Drie hondenzones (enige plaats op het strand waar je met je hond (enkel aangelijnd) mag van 1 juni tot en met 15 september, tussen 10.30 u. en 18.30 u.)

  1. Sint-Idesbald: van de gemeentegrens met De Panne tot ter hoogte van de Pieterlaan (ong. 350 meter),
  2. Koksijde: tussen het Elisabethplein en Sint-André (G. Scottlaan) (ong. 1.170 meter),
  3. Oostduinkerke: tussen de Felix Timmermanslaan en de Paardevissersweg (Groenendijk) (ong. 1.625 meter).

De zones worden ter plaatse aangeduid en vind je ook terug in de folder die je onderaan deze pagina kunt downloaden.

Duinen

Langs vrijwel alle wandelpaden mag je hond – aangelijnd – mee met je op stap. Alleen waar een begrazingszone of kwetsbaar gebied moet worden doorkruist, mag dat niet. Dat is onder meer het geval langs een wandelpad in de Noordduinen en tijdens het broedseizoen in een deel van het Hannecartbos. Het Agentschap voor Natuur en Bos gebruikt duidelijke pictogrammen op het terrein om de toegankelijkheid aan te geven.

Tip: op de wandelkaart van Koksijde zijn drie wandelingen aangeduid die heel geschikt zijn voor honden. De kaart is te koop bij de dienst Toerisme.