U bent hier

Honden

Honden aan de leiband

Hondenbaasjes moeten hun trouwe viervoeter op het openbaar domein in Koksijde steeds aan de leiband houden. Dus ook op het strand. De leiband staat symbool voor de sterke band met het baasje en draagt bij tot de veiligheid. Bovenal doet de hond zijn behoefte in uw zicht, zodat je deze steeds kan opruimen.

Hondenspeelzone

In de openbare hondenspeelzones, waar honden zonder leiband kunnen ravotten onder toezicht van hun baasje, kuist het baasje eveneens de hondenpoep op en deponeert deze in de voorziene hondenpoepbuis. De hondenspeelzone in Oostduinkerke is gelegen in het sportpark langs het pad vanaf de parking richting atletiekpiste en voetbalterreinen. Een natuurrijk en mooi terrein te midden van de kerselaars met een zithoek voor de hondenbaasjes.
Een tweede hondenspeelzone in Koksijde bevindt zich op een prachtig stukje natuur in beheer van Natuurpunt Westkust. Door dit open te stellen, geeft Natuurpunt Westkust een volwaardig alternatief aan de rondsnuffelende honden die van de paden gaan in hun natuurgebieden, waar ze (on)bewust broedende vogels en andere kwetsbare dieren storen.

Hondenpoep altijd en overal opruimen

De regels zijn heel eenvoudig: hondenpoep moet je altijd opruimen. Op de stoep, op het strand of in de graskant. Overal.
We bouwden de voorbije jaren een fijnmazig netwerk uit met ‘hondenpoepbuizen’ naast de traditionele openbare straatvuilnisbakjes zodat je op ruim 90% van ons grondgebied uw hondenpoepzakje binnen de driehonderd meter in vogelvlucht kwijt kunt (als je het intussen al niet thuis hebt kunnen deponeren in jouw eigen vuilnisbak). De speciale kokers, met een smalle opening bovenaan, worden frequent door het team Openbare netheid geledigd. Overzichtskaart hondenpoepbuizen.

Je zakje dumpen in de goot, in de straatkolk, … is absoluut verboden.

Honden op het strand?

Volgens het algemeen gemeentelijke politiereglement, GR 12 december 2018, mag je met je hond op het strand, maar niet altijd overal. Hou je hond ook hier aan de leiband, kuis de hondenpoep op en deponeer het zakje in de vuilbak.

 

Van 16 september tot en met 31 mei

 • mag je altijd en overal met je hond op het strand

Van 1 juni tot en met 15 september

 • mag je voor 10.30 u. en na 18.30 u.
  • overal met je hond op het strand
 • mag je tussen 10.30 en 18.30 u.
  • uitsluitend in de hondenzones
 • mag je altijd
  • in de hondenzones op het strand met je hond. Samen zijn deze drie hondenzones goed voor 35 % van de totale lengte van het Koksijdse strand:
   • tussen de gemeentegrens met De Panne en de grens van de bewaakte zwemzone ter hoogte van de Pieterlaan 10 in Sint-Idesbald (ong. 350 meter);
   • tussen het Elisabethplein in Koksijde en Sint-André (Gilles Scottlaan) (ong. 1.170 meter);
   • tussen de Felix Timmermanslaan (ODK) tot aan de Paardevissersweg (Groenendijk) (ong. 1.625 meter).