U bent hier

Hernieuwen rijbewijs

Sinds de invoer in 1967 van het Belgisch nationaal rijbewijs kunnen we een aantal verschillende modellen van rijbewijzen onderscheiden.

Het eerste type werd afgeleverd vanaf 1967 tot en met 31 december 1988. Het tweede type werd uitgereikt vanaf 1 januari 1989 tot en met 30 september 1998. Sinds 1 oktober 1998 worden volwaardige rijbewijzen afgeleverd die volledig aangepast zijn aan de normen van de Europese Gemeenschappen. Sinds 8 april 2013 is het ook mogelijk om het nieuwe rijbewijs naar bankkaartmodel aan te vragen op de dienst Burgerzaken.

Momenteel bestaat er geen wettelijke omwisselingverplichting naar een recent model van rijbewijs.

In een aantal situaties is het omwisselen naar een recent model zeker aan te raden:

  • wanneer je rijbewijs beschadigd is
  • wanneer de foto op je rijbewijs niet langer “gelijkend” is
  • wanneer je naar een land gaat dat het rijbewijs erkent, maar niet vertrouwd is met het oude type van rijbewijs (bijvoorbeeld Frankrijk)

Indien het een rijbewijs naar bankkaartmodel is dat 10 geldig is, dan is het noodzakelijk om de vernieuwing ervan aan te vragen indien je rijbewijs binnen de 3 maanden vervalt.

Procedure

Je vraagt het rijbewijs aan bij de dienst Burgerzaken in de gemeente waar je woont. Na 5 werkdagen kan het rijbewijs afgehaald worden. Enkel inwoners van Koksijde kunnen dit in Koksijde aanvragen.

Wat meebrengen

  • Identiteitskaart.
  • Je Belgisch rijbewijs
  • Eventueel een recente pasfoto indien je een andere foto wenst dan deze op je identiteitskaart.

Bedrag

Een rijbewijs kost € 25.