U bent hier

Geplande werken

Openbare werken zijn vaak heel ingrijpend, zowel voor bewoners als handelaars. Een goede planning en opvolging van de werken, gekoppeld aan een duidelijke communicatie, kunnen heel wat leed voorkomen. Hier vind je een overzicht van de verschillende geplande werken in Koksijde.

Kerkstraat

Na de herinrichting van de Zeelaan, Hegerplein en de Noordstraat in Koksijde-dorp, zal de gemeente in 2021 starten met de heraanleg van de Kerkstraat.
Bij deze herinrichting trekken we volop de kaart van de fietser, door het aanleggen van aparte fietspaden waar dit mogelijk is. De Gemeenteraad besliste op 21 oktober 2020 om de fietspaden in asfalt aan te leggen in plaats van kleinschalig materiaal (klinker). Waar de ruimte beperkter is, en aansluitend aan de Noordstraat, voorzien we fietssuggestiestroken. We vernieuwen alle voetpaden en aan de zuidkant (kant Kerkhof) komt een parkeerstrook afgewisseld  met groenvoorzieningen (bomen). Ter hoogte van de zaal ‘t Oud Schooltje en toegang tot de Sint Pieterskerk, passen we het materiaal aan om het plein visueel te laten doorlopen over de rijweg. Het rondpuntje t.h.v. de Galloperstraat verdwijnt en vervangen we door een overzichtelijkere inrichting, die ook veiliger moet zijn voor de vele fietsers.
Naast het vernieuwen van de bovenbouw, leggen we ook riolen aan voor respectievelijk vuilwater en regenwater. 

Burgemeester Vanden Bussche: “ Ik ben blij dat we dit dossier kunnen opstarten, omdat naast de verfraaiing we ook de waterproblematiek oplossen waar de plaatselijke bewoners ten zeerste over klaagden. Hierdoor hebben we beslist niet langer te wachten op de aangevraagde subsidies maar alles zelf te financieren. Ook de mooie Sint Pieterskerk zal door de heraanleg nog beter tot zijn recht komen”

Het ontwerp is van het studiebureau Plantec uit Oostende en de kostprijs wordt geraamd op 1.250.000 euro (inclusief btw).
Binnenkort starten ook de werken voor de aanleg van de verkaveling rond betaalbaar wonen, met aansluitend op de Kerkstraat en parking voor een 16-tal auto’s. Deze werken zijn reeds aanbesteed.

Enkele 3D-foto's

Nieuwpoortsteenweg

In de loop van 2021 starten de langverwachte werken voor de herinrichting van de Nieuwpoortsteenweg (tussen de Farazijnstraat en de watertoren).
Een deel van de N396 (Koksijdesteenweg, Houtsaegerlaan, Vandammestraat) is reeds voorzien van veilige fietspaden, nu is dit deel van de Nieuwpoortsteenweg ook aan de beurt. Naast de aanleg van veilige fietspaden, gescheiden door een groenstrook, leggen we ook veilige en toegankelijke bushaltes aan, breiden we  het voetpad in het centrum een stuk uit maar leggen we ook riolen aan.
Met deze werken sluiten we ook een deel van de woningen in de Karthuizerstraat aan op het openbaar rioleringsnet alsook de Labeurhoek.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Als fietsgemeente blijven we verder investeren in veilige fietspaden. We zijn dan ook blij dat we ook hier een goeie partner hebben gevonden bij de Vlaamse Overheid, en in het bijzonder het Agentschap wegen en verkeer West-Vlaanderen.  We gaan hier een mooi project van maken!”

De gemeente maakt van de gelegenheid ook gebruik om de openbare verlichting te herbekijken volgens de nieuwe lichtvisie van de Vlaamse Overheid. Sowieso is alle nieuwe openbare verlichting led-verlichting.
We ramen deze werken op 6.125.063,99 euro (incl. btw) waarvan 3.786.403,9 euro ten laste van de Vlaamse Overheid via de samenwerkingsovereenkomst rond fietspaden en 2.248.660,09 euro ten laste van de gemeente Koksijde. Van het deel ten laste van de gemeente subsidieert De Vlaamse milieumaatschappij iets meer dan 700.000 euro voor de aanleg van riolering.
Momenteel doorlopen we de administratieve procedures nog. Verdere communicatie rond de uitvoering volgt later nog.

 

Volgende werken zijn ook nog gepland:

Fietspaden:

  • N35: aanleg van fietspaden tussen Veurne en De Panne (ook enkele honderden meters op grondgebied Koksijde).

 

Via de kaart van geopunt.be kun je de wegeniswerken en evenementen raadplegen die mogelijk hinder veroorzaken.

Hinder in kaart weergeven op een grotere kaart