U bent hier

Federale voordelen

BTW-tarief van 6% voor de renovatie van woningen ouder dan 10 jaar

Laat je renovatie- en/of herstellingswerken aan je woning uitvoeren, dan kan dat tegen 6 % btw (in plaats van 21 %). Deze fiscaal voordelige maatregel geldt voor renovatie- en herstellingswerken van een privéwoning indien:

  • je woning ouder is dan 10 jaar 
  • je woning uitsluitend dient als privéwoning of slechts een ‘bijkomstig’ gedeelte ervan dient om uw beroep uit te oefenen.
  • de werken (omvorming, renovatie, rehabilitatie, verbetering, herstelling, onderhoud) rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) worden gefactureerd.

De levering en de plaatsing van de materialen moeten door dezelfde aannemer gebeuren.
Doe-het-zelvers krijgen geen verlaagd btw-tarief op de aankoop van hun materiaal.

Meer uitleg?

Lees alle voorwaarden op volgende websites:
www.vlaanderen.be
www.financien.belgium.be

 

Slopen en wederopbouw

Afbraak en wederopbouw van een woning wordt niet beschouwd als renovatie. Voor die sloop en nieuwbouw geldt het btw-tarief van 21%.
Vanaf 1 maart 2019 kan je onder bepaalde voorwaarde een sloop- en heropbouwpremie' van de Vlaamse overheid aanvragen.

De premie geldt enkel voor sloop- en heropbouwprojecten waarvoor de aanvraag van de omgevingsvergunning is ingediend in de periode van 1 oktober 2018 tot en met 31 oktober 2019.

Opgelet: sinds 1 mei 2019 wordt de premie enkel nog toegekend voor de gecombineerde aanvraag van de sloop- en herbouwvergunning. Het is niet langer mogelijk een premie aan te vragen voor de aparte aanvraag van de sloopvergunning (of melding van het plan tot slopen) en heropbouwvergunning.

De premie is beperkt tot 1 premie van 7.500 euro per bouwproject. De premie kan per bouwproject slechts eenmaal worden verkregen, ook al gaat het om verschillende gebouwen.

Meer uitleg of een aanvraag doen?

https://www.vlaanderen.be/sloop-en-heropbouwpremie