U bent hier

Expo Leder - 20 februari tot 3 maart

Van 20 februari t.e.m. 3 maart stellen de ateliers Lederkunst en Boekkunst hun werk tentoon.

In de Gaanderij van de Westhoek Academie exposeren de cursisten van beide atelier met hun creaties. De interessante en veelzijdige lederaccessoires vormen samen met de kunstige en fijne boeken een boeiende mix.

Kom genieten van al dat moois op volgende dagen: 
dinsdag tot vrijdag van 9u00 tot 20u00 
zaterdag van 9u00 tot 16u00

Hoofdgebouw van de Westhoek Academie (Veurnelaan 109, Koksijde).

 

In het atelier boekkunst ligt de nadruk op de veelzijdigheid van het materiaal leder. Het wordt o.a. verwerkt in de vormgeving van kaften of “boek-objecten”. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de ruime waaier beeldende technieken die de academie rijk is, tal van cross-over projecten worden vanuit dit atelier gerealiseerd.

Zo worden diverse ledersoorten onderzocht, ze worden bewerkt, beschilderd en bedrukt. Naast de klassieke verguldtechnieken van blinddruk, aanlegwerk en oplegwerk, worden collages met o.a. textiele materialen, tyvec, zelf gekleurde hedendaagse marmers samengevoegd en gestikt in het lederatelier.

Tekst en beeld worden gedrukt met manuele en machinale technieken. Alle mogelijkheden worden tevens onderzocht om het ontwerp van een grafische plaat over te brengen op het leder. Talrijke grafische procedés worden verwerkt in de bewerking van bekledingsmateriaal en inhoud. Toepassingen uit diverse disciplines worden samengebracht: een boek wordt een handtas, een doos herbergt keramische objecten…

Elk onderdeel wordt met oog voor kleur, compositie, materiaal en textuur samengebracht in een kaft of omslag die de zorgvuldig samengestelde inhoud omhult: tekeningen, gedichten, foto’s, schilderijtjes, collages, textiele werkjes, zelfs ruimtelijke objecten kunnen geïntegreerd worden in een geheel waar kunst en ambacht samensmelten.

 

In het leder atelier wordt op een veelzijdige manier gewerkt rond het leder-ambacht. Het doel ligt verder dan handtassen maken op zich. Je gaat via inspiratiebronnen op zoek naar je eigen stijl en je creëert elk jaar een totaalbeeld. Je leert tekenen, schetsen en collagetechnieken om je ideeën visueel uit te drukken.

De eerste drie jaren wordt er een basispakket aan technieken aangeboden. In het vierde jaar worden uitwerking en afwerking verder aangescherpt met nieuwe invalshoeken. In het vijfde jaar is de cursist op een punt gekomen dat hij technieken kan beheersen en tevens kan verwerken in een zelfstandig werk.

In de specialisatiegraad ben je tenslotte in staat om keuzes te maken: je kiest zelf onderwerpen. Vorm, inhoud en onderwerp komen hier samen in een evenwichtig volwaardig eindproduct en persoonlijke presentatie.

Deze expositie werd gerealiseerd voor het WAK-weekend.


 

Contact en openingsuren

Veurnelaan 109
8670 Koksijde
Telefoon: 
058 53 27 00
E-mailadres: 
westhoekacademie [at] koksijde.be
Huidige openingsuren
Vandaag open van 9.00 tot 12.00 en van 13.30 tot 21.30 u.
Morgen open van 9.00 tot 12.30 u. en van 13.30 tot 21.30 u.
Alle openingsuren