U bent hier

Erfgoeddag gaat de nacht in

Geachte bezoeker, tot eind april worden alle activiteiten geannuleerd uit voorzorg voor mogelijke coronabesmettingen. Ook Erfgoeddag valt dus onder deze maatregelen. Alle info en updates ivm met het coronavirus in Koksijde-Oostduinkerke vind je hier: https://www.koksijde.be/coronavirus.

 

Op Erfgoeddag staat Koksijde volledig in het teken van ons rijke cultureel erfgoed. Het thema 'de nacht' vormt een mooie brug tussen zaterdag 25 en zondag 26 april. Zo wordt dit  speciaal voor deze 20ste editie een heus erfgoedweekend!  Op het programma staan tal van activiteiten en deze zijn volledig gratis.

We vertellen je er hieronder graag meer over:


Programma:

Ten Bogaerde gaat de dag in

's Nachts lijkt Ten Bogaerde nog meer getuige uit vervlogen tijden; Als de duisternis valt, krijgt alles hier een magische sfeer. Bezoek deze middeleeuwse site en laat je meenemen in een bijzondere wereld: ontdek vreemde figuren, luister naar donkere vertellingen, speel zelf met licht en donker of volg een workshop 'ligtpainting'.

Duizendpoot Koen Vandenberghe toont zich van zijn donkerste kant tijdens een unieke vertelsessie.

'The Victorian Scientists’ verrassen je met hun spectaculaire trucs en laten het binnenplein oplichten met grootse vlammen.

‘Mister Steampunk’ lijkt uit de vorige eeuw te komen met zijn hoge hoed en zijn kostuum. Zijn vuuract creëert magische momenten op de site.


‘Graffitilights’ presenteert zijn interactieve lichtinstallatie ‘The Future of Nature’. Zwaai met de toverstaf en kijk wat er gebeurt. Heb je interesse in fotografie? Mis dan zeker de workshop lightpainting van 21u30 tot 23u niet! Inschrijven noodzakelijk, aangezien de plaatsen beperkt zijn. Ontdek de inzendingen van de fotowedstrijd ‘Koksijde by night’ en kies zelf jouw favoriet! Geniet in de sfeervolle bar met passende muziek van een lekkere cocktail en een zoetigheidje.

 

Praktisch:

 • Zaterdag 25 april, 20u tot 00u
 • Ten Bogaerdelaan 10-12, Koksijde
 • Inschrijven voor de workshop lightpainting via cultuur [at] koksijde.be of 058 53 34 40. Wees er snel bij: de plaatsen zijn beperkt! 
 • Organisatie: dienst Cultuur & Erfgoed, 058 53 34 40, cultuur [at] koksijde.be

 

Als ik een monnik was

Hoe leefden de monniken zes eeuwen geleden in Koksijde? Hoe beleefden ze hun omgeving en wat waren hun avondrituelen? Je ontdekt het in Ten Duinen, waar we speciaal voor de gelegenheid een een avondlijk opdrachtenparcours voor families uitstippelden waarin beleving centraal staat. Daarnaast trakteren we je ook op middeleeuwse snaarmuziek, gespeeld door Stefaan Demoen.avondlijk opdrachtenparcours voor families uitstippelden waarin beleving centraal staat. Daarnaast trakteren we je ook op middeleeuwse snaarmuziek, gespeeld door Stefaan Demoen.

Praktisch:

 • Zaterdag 25 april van 19u30 tot 21u, voor families met kinderen tussen 6 en 11 jaar
 • Inschrijven via abdijmuseum [at] koksijde.be of 058 53 39 50.
 • Bij mooi weer vindt deze activiteit buiten plaats op de abdijsite, bij zeer slecht weer enkel in het museum.
 • Het museum is die dag gratis toegankelijk van 14u tot 18u
 • Abdijmuseum Ten Duinen, Koninklijke Prinslaan 6-8

110 jaar postkantoren in Koksijde

Om ervoor te zorgen dat je dagelijks je post ontvangt, gonst het 's nachts van de bedrijvigheid. In deze tentoonstelling krijg je een overzicht van 110 jaar postwezen in Koksijde. Je ontdekt de locaties van de eerste postkantoren en wie de eerste postmeesters waren.

Voor de échte fans en verzamelaars: je kan je post laten afstempelen met de exclusieve poststempel van Erfgoeddag Koksijde 2020!

Praktisch:

 • Zondag 26 april, 10u tot 18u
 • Erfgoedhuis Bachten de Kupe, Leopold II Laan 2, Oostduinkerke
 • De expo zal t.e.m. 8 mei te bezoeken zijn tijdens weekdagen van 13u30 tot 16u
 • Organisatie: De heer Yvo Peeters, dienst Cultuur & Erfgoed en dienst Archief

 


De nacht op zee: hoe weten zeelui waar ze zijn en waar ze heen varen?

Hoe bepalen schippers hun locatie en koers op zee? Voor landrotten lijkt dit een lastige klus, zeker ’s nachts! Maar is dat wel zo? Op Erfgoeddag neemt niemand minder dan Patrick Van Craeynest ons op sleeptouw voor een workshop ‘nachtelijke oriëntatie op zee’. We reizen langs vuurtorens en boeien en gaan aan de slag met zeekaarten en een sextant. Het belooft een boeiende ervaring te worden.

Patrick Van Craeynest gaf 15 jaar les aan de IBIS-school en stond niet minder dan 17 jaar aan het roer van het schoolschip. Daarvoor was hij aan de slag als beroepsvisser en sommigen kennen hem ook als moreel consulent van de vissers. Weinigen kunnen deze complexe materie beter uitleggen in begrijpbare taal!

Praktisch:

 • Zondag 26 april om 14u30, voor geïnteresseerden vanaf 14 jaar
 • Inschrijven via onthaal [at] navigomuseum.be of 058 51 24 68   
 • Het museum is die dag gratis toegankelijk van 14u tot 18u
 • Organisatie: NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum, P. Schmitzstraat 5, onthaal [at] navigomuseum.be of 058 51 24 68

 

Maak kennis met Familiekunde Westkust

Ooit willen starten met de opmaak van je familiestamboom of meer willen weten over de geschiedenis van je familie? Weet je niet goed hoe je hieraan moet beginnen? De vrijwilligers van Familiekunde Vlaanderen regio Westkust staan op Erfgoeddag klaar om je hiermee te helpen. Ze zetten de deuren open van hun documentatiecentrum in het Erfgoedhuis Bachten de Kupe.

Praktisch:

 • Zondag 26 april van 10u tot 17u
 • Erfgoedhuis Bachten de Kupe, Leopold II Laan 2, Oostduinkerke
 • Organisatie: familekunde regio Westkust, stekelorum [at] telenet.be

 

Contact en openingsuren

Cultuur & Erfgoed
Zeelaan 303
8670 Koksijde
Telefoon: 
058 53 34 40
E-mailadres: 
cultuur [at] koksijde.be
Huidige openingsuren
Vandaag open van 9.00 tot 12.00 en van 13.30 tot 16.00 u.
Morgen open van 9.00 tot 12.00 u.
Alle openingsuren

Vertel het verder