U bent hier

Erfgoeddag

Erfgoeddag: Thuis

zondag 21 april 2024

 

Nergens beter dan thuis, wie kent niet de baseline van de gelijknamige VRT-soap?
‘Thuis’ als spiegel van het dagelijkse, kleine leven, dat toch zo groots kan zijn in zijn ‘gewonigheid’ (om psychiater Dirk De Wachter te parafraseren). Hebt u al eens stilgestaan bij de rol die erfgoed daarbij speelt? Bij de aandacht voor de familieverhalen en -tradities, de vele voorwerpen die herinneringen aan geliefden oproepen of die ons net doen denken aan mensen die we liever niet meer tegenkomen? De ontzetting die we voelen wanneer dat ene fragiele voorwerp – nadat het generaties lang werd gekoesterd – door een onhandigheid in ontelbaar veel stukjes kapot valt op de stenen keukenvloer? Erfgoed maakt mee een huis tot een echte thuis. Toch? Het thema ‘Thuis’ voor Erfgoeddag 2024 raakt dan ook iedereen, op de een of andere manier. Dat maakt het ook zo’n fascinerend onderwerp. En hoe zouden de generaties voor ons hun thuis ervaren hebben.

Uit: Brochure Erfgoeddag 2024, inleiding door Olga Van Oost, Algemeen directeur FARO


De dienst Cultuur & Erfgoed, het Abdijmuseum Ten Duinen en Familiekunde Vlaanderen regio Westkust stellen u graag hun programma voor :

 

Living expo: Thuis in 60, 70 of 80

Gust en Gilberte zijn net gepensioneerd, hun kinderen zijn al  de deur uit. Ze kijken met veel nostalgie terug op hun jonge jaren en hun ‘thuis’ is in die tijd blijven steken. Ze vertellen over de gebeurtenissen van toen in Koksijde en tonen je met veel enthousiasme hun grote collectie foto’s. Verwacht je dus maar aan decors uit de sixties, seventies & eighties met dito muziek, beelden en personages!

Kapel Rozenkrans, Albert I-laan 54A, Oostduinkerke

  • zaterdag 20/4 : 14-18 u
  • zondag 21/4: 10-18 u
  • 27-28/4 & 4-5/5: 14-18 u
  • van 22/4 tem 26/4 & 29/4 tem 2/5 : voor groepen op afspraak

 

Lezing: 2000 jaar THUIS in Oostduinkerke

Wil je weten hoe een onherbergzaam moerasgebied in de loop der geschiedenis een 'thuis' werd voor monniken, landbouwers en vissers? Ontdek hoe de vaste bewoning zich langzaam verplaatst en Oostduinkerke-Bains stilaan een nieuwe thuis voor  tweedeverblijvers en toeristen werd. Tijdens deze boeiende lezing met beeldmateriaal uit de tijd van toen, kom je alles te weten over 2000 jaar geschiedenis van het dorp Oostduinkerke en hoe het uitgroeide tot een populaire badplaats.

Lezing: Initiatie genealogie, wat kan je terugvinden van je voorouders?

In 60 minuten word je wegwijs gemaakt in de wereld van de genealogie en ontdek je tientallen bronnen die ons iets kunnen leren over onze eigen voorouders. Wie waren ze? Wat deden ze voor de kost? Hoe leefden ze?

Wie interesse heeft, kan ook voor of na de lezing een bezoek brengen aan het documentatiecentrum van Familiekunde Vlaanderen regio Westkust, dat tijdens Erfgoeddag vrij toegankelijk is.

  • Erfgoedhuis, Leopold II-laan 2, Oostduinkerke
  • 10.30-11.30u
  • 14.30-15.30u

Opendeur met tentoonstelling: Familiekunde Vlaanderen regio Westkust

Het thema “Thuis” wordt door Familiekunde Westkust uitgewerkt in een kleine tentoonstelling met genealogisch materiaal rond architecten, aannemers en bewoners van een aantal opmerkelijke woningen in Koksijde en Oostduinkerke. Er is tevens opendeur van 10 tot 17 uur.

  • Erfgoedhuis, Leopold II-laan 2, Oostduinkerke
  • 10-17 u

 

Het Abdijmuseum, waar peuters en kleuters zich thuis voelen!

Een museumbezoek is voor ouders met kleine kindjes vaak een hele uitdaging. Als mama en papa toch de moed bij elkaar rapen om de stap te zetten, dan wellicht met de zin “Neeeen, niet aankomen!!!” in de aanslag.

Het Abdijmuseum gooit echter een levenslijn op het pad van die jonge ouders. Want op Erfgoeddag zet het zijn gloednieuwe peuter- en kleuterparcours in de kijker. Niet aankomen? Juist wel aankomen, bedoel je!

Op verschillende plaatsen in het museum zorgt Ten Duinen voor hoekjes waar je peuter of kleuter zich helemaal kan laten gaan in het spelen! Samen met het VCOK (Vormingscentrum Opvoeding & Kinderopvang) zocht en vond het museum een heleboel leuke materialen die de zaligheid zelve zijn voor de jongste museumbezoekertjes. En dat allemaal in een middeleeuws thema. Zo wordt een museumbezoek pas een echte gezinsbeleving!

  • Abdijmuseum Ten Duinen, A. Verbouwelaan 5, Koksijde
  • 14-18 u
  • gratis
  • reserveer uw museumticket online via www.tenduinen.be

 

Tentoonstelling : Thuis in d'oede schole

Deze tentoonstelling  toont in verschillende luiken de school van vroeger.

Er is zelfs materiaal van de periode 1880-1925 te zien met handgeschreven schriftjes, diploma's, …

Uit het kleuterklasje of papschooltje herkennen we knutselwerkjes, leien en griffels. Ook de andere leerjaren van de lagere school komen aan bod met hun typisch materiaal.

  • Organisatie: Samana Oostduinkerke/Wulpen
  • Keunekapel, H. Christiaenslaan 40, Sint-Idesbald
  • 10 tot 18 u