U bent hier

Erfgoeddag 2021: De nacht

20 lentes. Zo lang bestaat het jaarlijkse feest van de cultureel-erfgoedsector al. Met ‘De Nacht’ als leidraad en bindmiddel slaan we speciaal voor deze editie een mooie brug tussen zaterdag en zondag.  

De huidige situatie laat het niet toe om een écht feest te organiseren, daarom stellen we jullie een alternatief en origineel programma voor.

Wie wordt het Koksiedse Erfgoedkraksje?

Doe op zaterdag 24 april (19.30u) mee met onze unieke digitale erfgoedquiz en test je kennis! Ter gelegenheid van Erfgoeddag sloegen de diensten Cultuur & Erfgoed, Archief en de gemeentelijke musea de handen in elkaar met de bedoeling jullie een onvergetelijke zaterdagavond te bezorgen. Wil je wel eens polsen hoeveel je nu écht weet over de geschiedenis van Koksijde of over het erfgoed van onze vissers en de Duinenabdij? Of is kunst en muziek meer jouw ding? Op deze gevarieerde erfgoedquiz is iedereen welkom!

We werken met meerkeuzevragen.

Hieronder twee voorbeeldvragen

Toen eind jaren 50 in Koksijde-bad de Onze-Lieve-Vrouw-ter Duinenkerk gebouwd werd, viel dit opmerkelijke gebouw op door de vorm. Die verwijst naar een kokkel, een schelp die je veel aantreft op onze stranden. Zelfs architect Jozef Landsoght gaf de kerk een bijnaam die nu nog gebruikt wordt door Koksijdenaars.

Wat is de volkse bijnaam van de OLV-ter-Duinenkerk in Koksijde?

  1. De croissant
  2. De bananenkerk
  3. De mossel
  4. De boemerang

In Oostduinkerke langs de Nieuwpoortsteenweg staat een volkscafé dat er al meer dan 60 jaar hetzelfde uitziet en nog steeds uitgebaat wordt door een paardenvisser. Ooit was het de pleisterplaats voor de werklieden van de steenbakkerij. En de plaats waar Jacques Brel eens logeerde. Hoe heet dit café, dat Jules Maertens in 1923 opende?

  1. De Zoete Inval
  2. 't Visserswelzijn
  3. De Peerdevisscher
  4. 't Lusthof

De winnaar krijgt de titel “Koksieds Erfgoedkraksje”, een geschenkenpakket ter waarde van € 100 én, niet te vergeten, eindeloze roem!

Wat heb je nodig? Een computer met webcam of laptop én een smartphone. We werken met Kahoot (via web of app)en 'Jitsi' (online vergaderprogramma)

Hoe inschrijven? Via deze link uiterlijk 24 april om 18 uur. Om 18.15u uur bezorgen we alle ingeschrevenen de link waarmee kan deelgenomen worden aan de quiz.

Meer info? cultuur [at] koksijde.be058/53.34.40
Let op: het aantal deelnemers is beperkt! Twijfel dus niet en schrijf je snel in!

Expo: Koksijde by night: terug in de tijd

Was het nu 60, 70, 80 of 90? Wanneer ging jij op stap? Wat was jouw favoriete plaats voor een feestje? Ben je benieuwd naar al deze nachtelijke herinneringen?
Voor Erfgoeddag 2021 slaan de vier gemeenten van Viertoren De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en de stad Veurne de handen in elkaar om samen maar toch elk in eigen stad of gemeente een kleine openluchttentoonstelling te maken rond het thema ‘de Nacht
Locatie: Bibliotheek, Casinoplein

Herken je de Carillon du Bois op de foto? In de jaren '50 wordt er danig gefeest in de Carillon.

De militairen van La Vigie brengen er de allernieuwste LP’s uit Amerika mee. Er wordt stevig gedanst. In de namiddag kan je er ook terecht voor een Five O Clock Tea, wijnen en likeuren. Je kan er ook eten, lekkere spaghetti op alle mogelijke uren. Vele Koksijdenaren hebben er mooie herinneringen aan.


Bron: Westhoek Verbeeldt

Contact en openingsuren

Cultuur & Erfgoed
Zeelaan 303
8670 Koksijde
Telefoon: 
058 53 34 40
E-mailadres: 
cultuur [at] koksijde.be
Huidige openingsuren
Vandaag open van 9.00 tot 12.00 u.
Morgen open van 9.00 tot 12.00 u.
Alle openingsuren

Vertel het verder