U bent hier

Erfgoeddag: Hoe maakt u het?

Op zondag 28 april staat Koksijde volledig in het teken van ons rijke erfgoed! Het centrale thema dit jaar is “Hoe maakt u het?”. De gemeentelijke musea spitsen zich toe op ambachten, Familiekunde focust op stambomen en de dienst Cultuur & Erfgoed werkt rond het dialect van Bachten de Kupe.

Oe ist mi je?

“Hoe maakt u het?” klinkt in ons dialect als “oe ist mi je?”. Deze vraag stellen we dagelijks meerdere keren, uit interesse in de andere, in ons dialect op een gemoedelijke manier. Dialect maakt een belangrijk en vaak onderschat deel uit van ons erfgoed.

Daarom werkte de dienst Cultuur en Erfgoed samen met het dialectgenootschap Bachtn de Kuupe een interactief evenement uit rond ons sappig dialect.

Kom jij ook je kennis hierover testen, of je woordenschat wat vergroten? Jong en oud, iedereen welkom in het gemeentehuis!

10u30-12u: voordracht door dr. Roxane Vandenberghe over het dialect van Bachten de Kupe

13-18u: interactief evenement rond het dialect van Bachten de Kupe (quiz, sneukelkraam, cartoonexpo, hilarische filmpjes, …)

15-17u: free podium waar iedereen zijn woord- en zangkunsten kan brengen in het dialect, met als top of the bill een optreden van Augustijn.

© Frank Lambrechts-Picturesk

Augustijn groeide als zoon van Willem Vermandere op in een muzikale omgeving. Als singer-songwriter heeft Vermandere zijn stem gevonden, als componist zijn talenvorm, als arrangeur zijn stijl. Zijn invloeden gaan van de onvermijdelijke Beatles tot A-Ha, van Chris Isaak tot Eels, van Ben Folds tot Bach… Met zijn nieuwe songs, geschreven in de zomer van 2018, gaat Augustijn terug naar zijn West-Vlaamse roots! Zijn debuutalbum 'Echt'  is een pareltje.

17u: bekendmaking winnaars van de wedstrijden ‘het mooiste dialectwoord’ (zie Tij-dingen februari) en de zoektocht ‘Oe ist mi je?’

TIP: Neem tijdens de paasvakantie deel aan de zoektocht ‘Oe ist mi je?’. Op tien mooie plekjes in Koksijde is er een uitdrukking in het dialect te vinden waarvan een woord ontbreekt. Aan jou om dat woord te raden! Doe mee en win een restaurantcheque, een bon van c.c.CasinoKoksijde of een prachtig K-strandlaken. Wedstrijdformulieren zijn vanaf 1 april af te halen en tot 24 april te deponeren bij de dienst Toerisme Koksijde.
 • Gemeentehuis, Zeelaan 303
 • Inschrijven en info voor het free podium en de voordracht via cultuur [at] koksijde.be – 058 53 34 40
 • Toegang gratis

Abdijconstructies nabouwen met KAPLA ® plankjes

2019 staat in het Abdijmuseum in het teken van het middeleeuwse bouwbedrijf. In juni start de expo ‘Bouwen voor de eeuwigheid’, waarin de bouw van de gigantische Duinenabdij in al haar facetten wordt belicht.

Speciaal voor gezinnen brengt het museum als voorsmaakje een activiteit waarbij je constructies van de abdij nabouwt met KAPLA® plankjes, om 15u30. En om 10u30 kan je eenmalig een rondleiding in het dialect van Bachten de Kupe volgen! Het museum is ook gratis toegankelijk van 10u tot 18u.

 • Abdijmuseum Ten Duinen, Koninklijke Prinslaan 2
 • Workshop: 15u30  - rondleiding: 10u30
 • Inschrijven via abdijmuseum [at] koksijde.be of 058 53 39 50 - gratis.
 • De workshop is gratis toegankelijk voor kinderen van 8 t.e.m. 12 jaar. Minstens één volwassene schrijft zich in samen met het kind/kinderen. Beperkte plaatsen.

Maak het met touw in het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum!

Knopen, touw, eindjes en lussen, allemaal van levensbelang aan boord van een schip! NAVIGO-museum vertaalt dit ambacht naar een creatieve activiteit voor volwassenen én kinderen. Maak samen kunstwerkjes met touw. Bepaal zelf wanneer je komt, iedereen is welkom tussen 15u en 17 u. Om 16 uur neemt een gids je mee op sleeptouw, in het dialect van de streek!

 • Het museum gratis toegankelijk van 14 tot 18 uur.
 • NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum, P. Schmitzstraat 5
 • Workshop: 15u tot 17u - rondleiding: 16 u.
 • Inschrijven voor de rondleiding via onthaal [at] navigomuseum.be - 058 51 24 68 - gratis

Leer je stamboom maken in het Erfgoedhuis!

Wilde je ooit starten met de opmaak van je familiestamboom maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? De vrijwilligers van Familiekunde Westkust staan op Erfgoeddag klaar om je hiermee te helpen. Om 14u30 legt dhr. Joeri Stekelorum, voorzitter Familiekunde Westkust, in een lezing uit hoe je op een eenvoudige manier, van thuis uit, je stamboom kan opmaken.
 • Erfgoedhuis Bachten de Kupe, Leopold II laan 2, Oostduinkerke
 • Lezing: 14u30 -  opendeur: 10 tot 17 u.
 • Inschrijven voor de lezing via stekelorum [at] telenet.be - gratis

Contact en openingsuren

Gemeentehuis
Zeelaan 303
8670 Koksijde
Telefoon: 
058 53 30 30
E-mailadres: 
info [at] koksijde.be

Vertel het verder