U bent hier

Ontdek de Erfgoedapp

Ontdek cultuur & erfgoed in Koksijde-Oostduinkerke met de erfgoedapp.

Download de app via Google Play  of  App Store 
Volg de stappen 'Download', 'maak je keuze' en 'Ontdek'.

Kies voor één van onze onderstaande rondleidingen en ontdek getuigenissen uit de vakantiekolonies, verhalen uit een droomwijk of meer dan 60 kunstwerken op straat, .

 

 

Iedereen naar zee! Vakantiekolonies in Koksijde en Nieuwpoort

 

Herinner jij je nog de vakantiekolonies? Jarenlang trokken duizenden kinderen naar zee. Ze kwamen voor een paar weken of een enkele maanden. Voor sommigen was het de tijd van hun leven voor anderen de hel. Deze route vertelt hun verhaal.

De kinderen gingen op kolonie om aan te sterken. Volgens de dokter waren de kinderen zwak en konden ze de gezonde buitenlucht goed gebruiken. Dit gebeurde al op het einde van de negentiende eeuw.  De industrialisering, de verzuiling en ook de verspreiding van de ziekte tuberculose spelen een grote rol in het verhaal van de kolonies.  De vele grote villa’s en homes waar de vakantiekolonies plaatsvonden, zijn nog steeds te zien.   Deze fietstocht neemt je mee langs deze prachtige gebouwen.

Onderweg krijg je foto’s te zien van toen en hoor je de getuigenissen.

https://erfgoedapp.be/tour/911

Deze ErfgoedApp is een samenwerking van Elise Huughe en Manon Mortier - masterstudenten Geschiedenis van de UGent; Martine Vermandere - projectmedewerker van het AMSAB;  en verschillende diensten van Lokaal Bestuur Koksijde.

 

Quartier Sénégalais : een wijk die doet dromen

Deze wandeling laat je wegdromen. Met de erfgoedapp ontdek je villa’s uit de belle époque en villa's met invloeden uit de art deco. Met foto’s, plannen en luisterfragmenten leer je hoe de wijk tot stand kwam. Je ziet de evolutie in de architectuur van de cottages. 

Tussen de architecturale pareltjes zitten drie villa’s erkend als monument en de ‘tuinwijk’ is beschermd als ‘dorpsgezicht’ sinds 2011. Je hoort het: we zijn trots op deze wijk! Ontdek waarom. 

Start op het Bad Schallerbachplein. Neem een koptelefoon of oortjes mee, zodat je de luisterfragmenten goed kan horen. De audio werd ingesproken door acteur Vic De Wachter. 

https://erfgoedapp.be/tour/887

Deze ErfgoedApp is een product van verschillende diensten van Lokaal Bestuur Koksijde

 

 

Kunst op straat

 

Wil je meer weten over een kunstwerk op straat? Wie heeft het gemaakt en wat was de inspiratie? Welk materiaal werd gebruikt? En zijn er nóg kunstwerken in de buurt? Je vindt het allemaal in de Erfgoedapp van Faro.

De informatie over meer dan 60 kunstwerken in de straten van Koksijde-Oostduinkerke heb je gewoon gratis op zak! Zoek je een ‘Panamarenko’ of ben je fan van George Grard? Wil je ‘kletsende vissersvrouwen’ of een ‘rare vogel’ zien? Met de Erfgoedapp stel je zelf je een eigen kunstroute samen. Even stoppen, even klikken en klaar. Veel plezier op je ontdekkingstocht!

https://erfgoedapp.be/tour/712

Deze ErfgoedApp is een product van verschillende diensten van Lokaal Bestuur Koksijde.