U bent hier

Duplicaat pukcode identiteitskaart aanvragen

 

Met de elektronische identiteitskaart (eID) kan je een document digitaal ondertekenen en op afstand, bijvoorbeeld via het internet, bewijzen dat je wel degelijk de persoon is die je beweert te zijn (authenticatie). Om misbruik te vermijden zijn die mogelijkheden beveiligd met een pincode (Personal Identification Number).

Bij de aanmaak van een nieuwe elektronische identiteitskaart verstuurt de kaartproducent de pin- en pukcodes naar de burger voor activatie van de kaart op het gemeentebestuur. Als je na de activering de pincode niet meer weet, maar wel nog de pukcode hebt, kan je op de dienst Burgerzaken een nieuwe pincode aanmaken aan de hand van de pukcode.

Indien je geen pin- en pukcode meer hebt, kan je een nieuwe pukcode aanvragen op de dienst Burgerzaken of via de website van de Algemene Directie Instellingen en Bevolking van de FOD Binnenlandse Zaken. De aanvraag kan een week duren. De nieuwe codes worden dan verstuurd naar de gemeente waar de aanvrager is ingeschreven. Van zodra deze door de gemeente ontvangen zijn, ontvang je een bericht om deze af te halen en om de pincode opnieuw in te stellen.