U bent hier

Wie goed sorteert, wordt beloond

  • De meeste afvalsoorten blijven gewoon gratis.
  • Sorteer goed, dan blijft er weinig grofvuil over.
  • Leg voor het binnenrijden je identiteitskaart (of K-pas) en bankkaart klaar om je aan te melden of te betalen. Handelaars houden hun bedrijfspas en verpakkingsabonnement bij de hand voor een vlot bezoek.

Recycleren is de norm

Materialen die gestort of verbrand worden, zijn we kwijt. Nieuwe producten worden dan met nieuwe grondstoffen gemaakt. In een tijd waarin materialen en energie schaars worden, kunnen we dat niet maken. De Vlaamse overheid legt de gemeenten, op vandaag nog altijd de belangrijkste inzamelaars van huishoudelijk afval, daarom op om een gedifferentieerde tarifering uit te werken. Dat betekent dat er voor bepaalde afvalsoorten moet worden betaald. Zo moet het tarief voor het afleveren van grofvuil dat enkel nog verbrand kan worden, hoger zijn dan het tarief voor het afleveren van materialen die nog gerecycleerd kunnen worden. Wie goed sorteert, wordt dus beloond. De redenering daarachter is dus vrij simpel: verbranden en storten van afval moeten we in de toekomst nog meer kunnen vermijden. 

Eenvoudige tarifering – de meeste afvalfracties blijven gewoon gratis

We kozen er op ons Milieupark bewust voor om het aantal betalende fracties beperkt te houden.

Afvalfractie

Tarief

Grofvuil

0,20 euro/kg

Asbest

0,15 euro/kg vanaf 1001 kg in 2020 en 2021, vanaf 201 kg in de daaropvolgende jaren.

Steenachtig bouw- en sloopafval:
Steenpuin, keramiek, porselein en gips (vb. gyproc).

0,04 euro/kg

Let wel: voor elke levering van een afvalfractie wordt minstens 5 kg aangerekend.

Blijven gratis

pmd

hout

elektro

metaal

vlak glas

papier en karton

piepschuim

textiel en lederwaren

klein gevaarlijk afval (frituurvet en –olie, motorolie, batterijen, TL- en spaarlampen, autobatterijen, verven en vernissen, pesticiden, ...)

glazen flessen en bokalen

groenafval (snoeihout en fijn tuinafval)

Kurk

harde plastics

matrassen

Registratie en verloop van je bezoek: vergeet je identiteitskaart en bankkaart niet.

  • Aan de ingang van het Milieupark stop je aan de registratiezuil bij de slagboom om je aan te melden. Als inwoner of tweede verblijver krijg je automatisch toegang tot het Milieupark met je identiteitskaart of K-pas.
  • Je kunt meteen alle gratis afvalfracties in de juiste containers of recipiënten deponeren. 
  • Heb je ook betalende afvalfracties mee? Rij dan via de weegbrug naar de betaalzone.
  • Meld je met je identiteitskaart of K-pas aan op de eerste weegbrug.Selecteer de afvalfractie die je wenst aan te bieden: grofvuil, steenachtig bouw- of sloopafval of asbest.
  • Deponeer de geselecteerde fractie in de juiste container.
  • Meld je aan op de tweede weegbrug. Je verneemt meteen hoeveel afval je hebt afgeleverd en hoeveel je daarvoor moet betalen. Aan de betaalzuil betaal je met een bankkaart (Bancontact, geen kredietkaart) en ontvang je een betaalbewijs.
  • De slagboom gaat open en je verlaat de betaalzone.

Plattegrond Milieupark

Je komt voortaan eerst bij de vernieuwde zone van elektro en klein gevaarlijk afval. Ook beide verhoogde opslagplatforms en de opslag van groenafval blijven gratis (blauwe vlakken) toegankelijk zoals vroeger. De betaalzone (rode vlakken) werd voorzien in de zone met de perscontainer. Wie geen betalende fracties deponeert, kan daar gewoon buitenom langs rijden (blauwe pijlen).