U bent hier

Vaccinatie Koksijdenaars

 

Vaccinatiecentrum Furnevent: bereikbaarheid en mobiliteit

Waar

Inwoners uit Koksijde worden gevaccineerd in Furnevent (Nijverheidsstraat 8, Veurne).

Waarom deze locatie?

 • Furnevent is bereikbaar met het openbaar vervoer en er is voldoende parkeergelegenheid. 
 • Veurne ligt centraal in onze eerstelijnszone (Westkust-Polder).
 • Het gebouw is ook voldoende groot en voor lange tijd beschikbaar.
 • Nabijheid ziekenhuis is ook heel belangrijk.

Geraak je niet tot aan het vaccinatiecentrum? Meld dit aan het callcenter van het vaccinatiecentrum (via het 0800-nummer op je uitnodiging). Dan wordt gezocht naar een oplossing.

Wie in Wulpen woont, kan ook een belbus reserveren. Deze belbus krijgt een tijdelijke halte aan het vaccinatiecentrum.

pictogram vaccinatiecentrum wegwijzer auto
Kom je met de wagen?

De wegwijzers op het grondgebied Veurne loodsen je vlot naar het vaccinatiecentrum.
Je kan ook het adres Nijverheidsstraat 8 in Veurne intikken in de GPS.

pictogram vaccinatiecentrum wegwijzer fiets
Kom je met de fiets?

Aan de achterkant van Furnevent (Nijverheidstraat) is een ruime fietsparking voorzien.

Tip! Neem het nieuwe fietspad doorheen de suikersite om tot bij het gebouw te geraken. Er wordt bewegwijzering voorzien. Dwars doorheen het terrein van de voormalige Suikerfabriek wordt een kruisvormig net van fietspaden aangelegd. Dit biedt aansluiting naar ondermeer Furnevent en de Vooruitgangsstraat, de Werkplaatsstraat, het fietspad Avekapelle-Veurne en de Zuidburgweg. Lees alle info over deze route.

Kom je met het openbaar vervoer?

Trein

De NMBS biedt een gratis treinticket aan voor wie zich van en naar een vaccinatiecentrum moet verplaatsen. Het ticket kan je voor de eerste en de tweede prik aanvragen: via de website of app van de NMBS, aan een ticketautomaat of aan het loket in het station.

Bus en tram

Lokaal Bestuur Koksijde zorgt ervoor dat je gratis met de bus of tram naar het vaccinatiecentrum kan gaan.

Praktisch: hoe werkt het?

 • Verzend het tekstbericht VCNKOK naar 4884. Het antwoordbericht geldt als vervoerbewijs (heen- en terug) op de dag van de vaccinatieafspraak. Bij controle leg je de bevestigingsmail en de SMS voor.
 • Per gsm kan je maximum 2 heen- & terug tickets aanvragen.
 • Kan je geen SMS sturen? Bel dan naar het gratis nummer 0800 85 670.
 • Via De Lijn of de trein stap je af aan één van de volgende haltes: Station Koksijde – Station Veurne - AZ West.
 • Van daaruit rijdt een pendelbus van Keolis naar het vaccinatiecentrum Furnevent en terug. Zo reist iedereen gratis en zonder problemen naar het vaccinatiecentrum. Opgelet: deze bus rijdt nog tot 24/7. 
 • Na je vaccinatie word je terug afgezet aan de halte.

Heb je zelf geen vervoer?
Bel het gratis 0800-nummer (staat op je uitnodiging) van het vaccinatiecentrum Furnevent. Lokaal Bestuur Koksijde zorgt voor vervoer via inzet van de mindermobielencentrale of een taxi. 

Kiss and Ride zone is voorzien op de parking. Daar kan je mensen afzetten,  terug ophalen, wegrijden en een 20-tal minuten parkeren.

Ga naar het vaccinatiecentrum als je kan: laat je helpen

 • Je partner, een gezindslid/vriend/vrijwilliger mag je helpen en vergezellen naar en in het vaccinatiecentrum
 • Vaccinatiecentrum Furnevent kan je helpen met vervoer: een taxidienst, aangepast vervoer via een minder mobiele centrale, etc. Bel daarvoor naar het 0800-nummer dat in de uitnodigingsbrief staat. Geen uitnodigingsbrief ontvangen? Dan moet je nog niet bellen. Wacht tot je een uitnodiging ontvangt.

We zijn er om je te helpen

 • Ben je blind of slechtziend? Meld dit dan bij de bevestiging van je afspraak aan het gratis 0800-nummer en we zorgen dat een steward jou kan begeleiden.
 • Ben je niet goed te been? We bieden rolstoelen aan. Met hulp van je begeleider kan je daarna van de parking richting het vaccinatiecentrum. Deze mag aanwezig blijven tijdens het volledige vaccinatieproces.

Thuisvaccinatie: voor wie?

Mensen worden slechts uitzonderlijk thuis gevaccineerd. Massaal thuis vaccineren gaat niet omdat het vaccin niet zomaar mag worden vervoerd. Bovendien moeten ook voldoende artsen beschikbaar zijn om bij mensen langs te gaan.

Wie wordt dan wel thuis gevaccineerd

 • Er wordt een lijst opgesteld van de patiënten die thuisvaccinatie krijgen
 • Dit gebeurt via de eigen zorgactor (je huisarts zal beoordelen of jij thuis gevaccineerd moet worden en dat in overleg met jou organiseren)
 • Basisregel: als je je niet kan verplaatsen wegens medische redenen (hoge leeftijd, bedlegerig, rolstoelgebonden, personen die dement zijn, psychiatrische patiënten)

Hoe werkt het vaccinatiecentrum?

info vaccinatie furnevent

Stap 1
Meld je aan bij de steward aan de ingang, met jouw identiteitskaart en met de uitnodigingsbrief, identiteitskaart, e-ticket. Daar meten ze je lichaamstemperatuur. In het e-ticket staat aan welke vaccinatielijn je je moet aanmelden.

Stap 2
De onthaalmedewerker controleert jouw documenten. Je wordt begeleid naar de kleur van jouw vaccinatielijn.

Stap 3
Je staat op het punt om te worden gevaccineerd. Er wordt ook gevraagd naar belangrijke medische informatie, bijvoorbeeld naar allergische reacties of naar medicatiegebruik.

Stap 4
Nu volgt de effectieve inenting tegen COVID-19.

Stap 5
Daarna wordt je vaccinatie geregistreerd en genoteerd op jouw persoonlijke vaccinatiekaartje. Belangrijk: dit kaartje neem je later mee naar jouw tweede vaccinatie.

Stap 6
Je mag een kwartier bekomen van de prik. Belangrijk: je kan later bijwerkingen krijgen. Bij de coronavaccins zijn de meest voorkomende bijwerkingen reacties op de plek
van de prik (pijn, rood, zwelling), hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn, pijn in de gewrichten, koorts en koude rillingen. Deze bijwerkingen komen ook voor bij andere vaccins. Deze klachten zijn meestal mild en herstellen binnen een paar dagen na de vaccinatie. Indien nodig kan je bellen naar je huisarts voor meer info.

Stap 7
Na 15 minuten mag je het vaccinatiecentrum verlaten langs de uitgang. Het is de bedoeling dat je het terrein zo snel mogelijk verlaat.  Aan de uitgang liggen Wat na je vaccinatie-folders. Gratis. Neem gerust eentje mee.

Wanneer word je uitgenodigd?

Je wordt uitgenodigd via brief en e-box. Wil je snel op de hoogte zijn en zekerheid inbouwen (een brief kan al eens verloren gaan), activeer dan jouw e-box.

Wat is een e-box?

De e-box is een digitale brievenbus waarin je gecentraliseerd en beveiligd officiële documenten van verschillende overheidsdiensten kan ontvangen.

Hoe activeer ik mijn e-box?

Dit kan via de website myebox.be. Je kan kiezen uit verschillende aanmeldingsmogelijkheden.

Lokaal Bestuur Koksijde verduidelijkt via bewonersbrief

Deze brief werd gepost in alle brievenbussen van Koksijde. Alle informatie over de vaccinatiecampagne staat verzameld in de brief. We kozen ervoor om één gedomicilieerde aan te schrijven per adres. Zo vermijden we dat er meerdere brieven in je bus zitten. Deze brieven werden per straat bedeeld en dus niet overal tegelijk. Let wel: deze bewonersbrief (in onze K-huisstijl) is geen uitnodiging tot vaccinatie. Die officiële uitnodiging volgt via de Vlaamse overheid (Agentschap Zorg en Gezondheid).

Algemeen: Wat is een vaccin en hoe werkt het?

Een vaccin is de manier om je te beschermen tegen het coronavirus. Een vaccin tegen een virale aandoening bestaat altijd uit een onderdeeltje van hetzelfde virus. Wanneer we mensen vaccineren, brengen we het onderdeeltje van het virus in het menselijk lichaam in. Meestal via een inspuiting (denk maar aan de spuitjes die je als kind krijgt tegen bv. hepatitis B). Zo maakt je lichaam antistoffen aan tegen het virus waarvan het deeltje is ingespoten.

Vaccins trainen het afweersysteem en doen je lichaam geloven dat je het virus draagt. Daardoor maak je o.a. antistoffen aan. Op die manier wordt je lichaam en je immuunsysteem klaargestoomd voor wanneer het virus je echt aanvalt.Het voordeel van inenting is dat je niet eerst de ziekte krijgt en zo ook geen risico loopt op ernstige complicaties. Alle COVID-19-vaccins werken via hetzelfde principe, maar er zijn wel verschillen in hoe ze zijn samengesteld. 

Belangrijk: haal ook je tweede prik

Alle vaccins die vandaag gebruikt worden als bescherming tegen COVID-19 bestaan uit twee dosissen. Dat geldt voor de vaccins van Pfizer-BioNTech, van Moderna en van AstraZeneca. Voor een goede bescherming is het noodzakelijk dat je beide dosissen krijgt. Er zijn nogal wat mensen die enkel hun eerste dosis halen en nadien niet meer opdagen voor de tweede prik. De werking van de vaccins is grondig onderzocht, in grote groepen testpersonen. Bij het vaccin van Pfizer-BioNTech volgt de tweede prik na 3 weken, bij Moderna na 4 weken en bij AstraZeneca na 12 weken. De werking van het vaccin na één enkele dosis is niet onderzocht en dus onbekend

Belangrijk: Je vaccinatie geannuleerd? Annuleer dan meteen je tweede afspraak! 

1001 redenen om je te laten vaccineren

Wij maakten een selectie: doe het nu

Een vaccin beschermt je als individu. Maar als voldoende mensen gevaccineerd zijn, dan is de hele samenleving beschermd. Als je je laat inenten, bouw je dus mee aan de groepsimmuniteit om zo controle te krijgen en dit virus uit de samenleving te krijgen. Die logica geldt niet alleen voor COVID-19, maar ook voor andere infectieziekten.

Vaccineren zorgt dat je minder kans hebt om naar de huisarts te moeten gaan of dat je in het ziekenhuis belandt. Het zorgsysteem staat al bijna een kalenderjaar zwaar onder druk. Laat je vaccineren en help de zorgverleners die altijd klaar staan voor jou.

Vaccinatie houdt je gezond

Deze inenting is net zo belangrijk voor je gezondheid als een evenwichtige voeding, drinkbaar water, voldoende beweging en kankerscreenings. Het is een van de eenvoudigste, snelste en veiligste voorzorgsmaatregelen. Waarom ziek zijn of levenslang de gevolgen dragen als je dat zelf kan voorkomen?

Red jouw leven…

Vaccinatie kan het verschil betekenen tussen leven en dood. In Vlaanderen sterven jaarlijks nog heel wat mensen aan de griep. Wist je dat één op de 1.000 mensen die mazelen oplopen eraan sterft? Door je goed te laten vaccineren, vermijd je heel wat leed.

…en bescherm je geliefde

Door je te laten vaccineren zorg je ervoor dat jij bepaalde besmettelijke ziekten niet verspreidt in je omgeving. Een besmettelijke ziekte die voor jou beperkte gevolgen heeft, is misschien levensbedreigend voor anderen. Vooral de allerkleinsten en de oudsten.
Als je je laat vaccineren, bescherm je ook diegenen die door leeftijd of gezondheidsredenen niet gevaccineerd worden, ook al zijn ze extra kwetsbaar. Denk aan mensen met bepaalde allergieën of een verzwakt immuunsysteem, zoals leukemiepatiënten of mensen die een transplantatie ondergingen. Voor hen is het heel belangrijk dat de omgeving zo weinig mogelijk ziektes verspreidt. En dus ook dat jij goed gevaccineerd bent.

Vaccins zijn veilig en zeer effectief

Vaccins behoren tot de veiligste medische producten. Ze worden pas toegediend na wetenschappelijke studies en testen. Dat is nodig omdat ze meestal aan gezonde mensen toegediend worden.
Inentingen zijn geneesmiddelen en net als andere medicijnen treden er soms bijwerkingen op: zoals een zwelling, pijn of roodheid op de plaats van het prikje. Maar dat gaat snel voorbij. Heel zelden treden er ernstige bijwerking op en het risico daarop is verwaarloosbaar vergeleken met de risico's van de infectieziektes zelf.

Vaccineerbare infectieziekten zijn nog niet uitgeroeid

De pokken is de enige infectieziekte die wereldwijd is uitgeroeid en voor polio is het bijna zover. Polio komt al enkele jaren niet meer voor in Europa, maar wel nog in een paar andere landen. Zolang een ziekte nog ergens in de wereld voorkomt, blijft vaccinatie nodig. Zeker in deze tijden, waarin je in één dag de wereld rond reist en ziektekiemen zich razendsnel verspreiden.

Vaccinatie bespaart je tijd en geld

Ziek zijn is vervelend. Je ligt dagen ziek in bed, je kan niet naar school of je kindje kan niet naar de kinderopvang. Bovendien kost ziek zijn geld: je kan niet gaan werken, de kosten voor medische behandelingen of langetermijnzorg lopen op of je moet babysitters inschakelen.

Een simpele prik zorgt voor gemoedsrust

Mensen wachten soms om zich te laten vaccineren tot ze horen dat een ziekte de ronde doet. Als je je tijdig liet inenten, nog voordat een ziekte uitbreekt, dan ben je beschermd. Het is belangrijk je vaccinaties up-to-date te houden omdat niemand kan voorspellen wanneer een ziekte de kop op zal steken.

Vaccinatie beschermt volgende generaties

Vaccinatie heeft vele ziekten al teruggedrongen of soms zelfs uitgeroeid. Ziekten die een paar generaties terug nog veel doden maakten of tot ernstige handicaps leidden. Als we goed blijven vaccineren, bestaan sommige ziekten in de toekomst niet meer en zullen ouders na verloop van tijd hun kinderen er dan ook niet meer tegen moeten vaccineren. Zo wil de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) polio of kinderverlamming uitroeien en ook mazelen zoveel mogelijk terugdringen.