U bent hier

Coronavirus: persberichten

Update 10/04 (17:00)

Help ons! Westkust zoekt computers en ICT-vaardige mensen

Heel wat kinderen slagen er niet in om van thuis uit optimaal onderwijs te volgen door het gebrek aan computers. Via lokale verenigingen en solidariteitsacties in samenwerking met diverse serviceclubs was al heel wat hulp mogelijk, dankjewel daarvoor.
Maar de nood blijft bijzonder hoog!
De 4 Westkustgemeenten (Intergemeentelijke samenwerking (W)integratie) slaan solidair de handen in elkaar om voor elk kind een geschikte oplossing te zoeken.

Wat zoeken we:

 1. Occasie laptops of tablets
  • Die je niet meer gebruikt
  • Maximum 5 jaar oud
  • In goed werkende staat
  • Voor laptops: draaiend op besturingssysteem Windows 8 (of hoger).
 2. Mensen met ICT-skills die bereid zijn om de gekregen materialen wat op punt te stellen vooraleer ze verdeeld worden.
 3. Kleiner (werkend) computermateriaal, nuttig voor thuisonderwijs (muis, hoofdtelefoon, …)

Wanneer verzamelen we?

 • Tijdens de week van 14 tot 17 april 2020
 • Elke voormiddag van 9 tot 11.30 uur
 • Oud politiekantoor Koksijde-Dorp (Zeelaan 44 - rechtover de Colruyt)

Er is een medewerker aanwezig om de overdracht in de beste hygiënische omstandigheden en met respect voor de social distancing te organiseren.

Info: Anke Inghelbrecht – anke.inghelbrecht [at] koksijde.be of 0492 15 24 92

Update 09/04 (10:30)

Het college van burgemeester en schepenen ging akkoord met de samenstelling van 100 pretpakketten gemaakt voor kinderen die bekend zijn bij het Sociaal Huis.

👉 Waarom? Niet alle kinderen hebben thuis spelletjes, een tuin om te spelen, een tv, knutselgerief, enz. om zich bezig te houden tijdens de lockdown.
👉Ook horen we in de media berichten dat het voor deze gezinnen extra moeilijk is wat zich uit in familiaal geweld.
Het sociaal huis stelde pakketten samen voor kleuters en lagere schoolkinderen: een gezelschapsspel, kleurplaten, knutselgerief, chocolade, speelgoedje, doe-opdrachten, strip of boek, enz.
👉Deze pakketten werden door maatschappelijk werkers aan huis gebracht bij de gezinnen (foto). Alle ouders en kinderen reageerden verrast en heel blij.
Voor de samenstelling van de pakketten werd ook beroep gedaan op partners van het Huis van het Kind: bibliotheek, buitenschoolse kinderopvang en jeugddienst.

#TopeSterk werd dit in twee dagen tijd gemaakt en afgeleverd. 

Update 07/04

Burgemeester Marc Vanden Bussche schenkt namens Lokaal Bestuur Koksijde mondmaskers aan PZ Westkust

Deze morgen 07/04 overhandigde de burgemeester namens Lokaal Bestuur Koksijde maar liefst 680 mondmaskers aan de korpschef Nicholas Paelinck.
Het gaat om 30 FFP3 maskers en 650 chirurgische maskers.

Afspraken Milieupark

Alle afspraken voor het Milieupark vandaag zijn volledig VOLZET! Maar liefst 229 aanvragen werden ingediend. In de dagelijkse crisiscel heeft de burgemeester beslist dat je enkel op afspraak terecht kan in het Milieupark. Er gelden strenge veiligheidsmaatregelen. Het aantal bezoekers wordt beperkt. Bezoeken moeten indien mogelijk uitgesteld worden. Er wordt aangeraden om enkel met dringend af te voeren afval langs te gaan.
Een afspraak maken doe je via www.koksijde.be/milieupark. Graag de tijdsblokken na 17.00 uur en op zaterdag vrij houden voor wie nog aan het werk is. #topesterk
Belangrijk: lees op voorhand de voorwaarden op www.koksijde.be/nieuws/coronavirus-laatste-updates

Goed nieuws! Het college van burgemeester en schepenen besliste om op woensdag 8 april te starten met een afhaalbib

Dit voorstel werd ook ondersteund door alle fractievoorzitters van de gemeenteraad tijdens het wekelijkse overleg.
Door de coronamaatregelen blijft de bibliotheek van Koksijde gesloten t.e.m. 19 april. Deze periode kan eventueel verlengd worden door de federale overheid. Na de vlotte overgang naar de nieuwe bibliotheeksoftware kan je terug zonder problemen in- en uitlenen.
Materialen aanvragen kan vanaf dinsdag 7 april 2020 en doe je bij voorkeur via het online formulier. Indien dit niet mogelijk is, per mail naar bibliotheek [at] koksijde.be of telefonisch (op werkdagen tussen 10-12.00 uur en 14-16.00 uur).
Alle praktische info voor het afhalen van boeken: koksijde.bibliotheek.be/afhaalbib

Reminder: applausactie Brandweer Westhoek

Op woensdag 8 april vindt een éénmalige applausactie plaats door de Brandweer Westhoek aan de diverse woonzorgcentra in de hulpverleningszone.
Van dit moment willen burgemeester en schepenen gebruik maken om alle woonzorgcentra en assistentiewoningen in Koksijde een hart onder de riem te stoppen. Daarom worden alle bewoners én verzorgenden getrakteerd op paaseitjes en een fijne wenskaart. Met de boodschap #8670lovesyou #topesterk
Enkele voertuigen van de brandweer en brandweermannen in uniform zullen het zorgpersoneel groeten om hun waardering te tonen. #SamenSterk.
De actie start om 11.00 uur met een fotomoment georganiseerd aan het WZC Dunecluze en Doornhuys. Aansluitend op het programma: 11.15 u. Maartenoom / 11.30 u. KEI / 14.15 u. Huize Rozenwingerd / 14.30 u. Cust’O – De Rozenkrans / 14.45 u. La Vigie / 15.00 u. ’t Zout / 15.15 u. Villa / 15.30 u. De Brink / 15.45 u. Noordduin / 16.00 u. MPI Westhoek
Er werd ook gevraagd aan de pastoor of het mogelijk was om de klokken te luiden.

Tips voor de kids!

Jeugddienst Koksijde lanceert de 'blijf-in-uw-kot-menu’s'

De paasvakantie is begonnen en de kinderen moeten thuis blijven.
Maar wat kan je zoal doen van thuis uit?
De jeugddienst van Koksijde biedt i.s.m. verschillende jeugddiensten over heel Vlaanderen de ‘Blijf-in-uw-kot-menu’s’ aan.
Het zijn geen gerechten, maar creatieve ideetjes voor een leuke dagindeling en om zorgeloos te genieten in deze toch wel bijzondere periode.
De thema’s, zoals spelen, sporten en bewegen, school, lezen & cultuur, warme acties en taakjes in huis zijn afgestemd per leeftijdscategorie en bieden een leidraad in het dagverloop in tijden van Corona.
Hou dus de dagelijkse menu’s in de gaten via www.depit.be/kalender/blijf-uw-kot-menu.

Let it roll, … maar niet op de Skateplaza

Het federale crisiscentrum heeft een nieuwe versie van de richtlijnen rond de strijd tegen het coronavirus online geplaatst.
Naast wandelen, fietsen en lopen, mag je nu ook skaten, steppen en skateboarden.
Opgelet! Het gemeentelijke Skateplaza is nog altijd verboden terrein!
Meer info over de coronamaatregelen in Koksijde op www.koksijde.be/coronavirus

Hou je beregoed! Dat is de titel van een speciale mini-editie van de Koksijdse kinderkrant Plezand

Voor de kinderen werd een mini-editie van de gemeentelijke kinderkrant digitaal verspreid. Met binnenin een toepasselijk verhaal over de plezante vrienden en een superleuke kleurplaat.
Zo blijft het ‘Plezand’ krantje leven in de hartjes van de Koksijdse jeugd. Bekijk deze plezante editie op www.plezand.be

En… om de coronapijn een beetje te verzachten, geven we nog graag een smakelijke uitsmijter mee:
Blijf in je kot en win een zomer lang ijsjes

Zon, zee, strand én ijsjes! Heel wat gezinnen en kinderen worden er gelukkig van.
En hoe ‘cool’ is het niet als je een zomer lang gratis ijsjes mag eten in Koksijde-Oostduinkerke. Een droom die binnen enkele maanden misschien werkelijkheid wordt, voor wie deelneemt
aan de leuke ‘Een Zomer Lang IJsjes-Wedstrijd’.
Het enige wat je moet doen is tegen 27 mei een mooi, origineel of creatief ijsje bezorgen per mail via zomeractie [at] koksijde.be.
Lees het volledige wedstrijdreglement na op de website en vergeet zeker geen rekening te houden met de opgelegde social distancing.
Info: www.visitkoksijde.be/zomeractie

Update 06/04 (17:30)

Overlijdens tijdens coronacrisis: herdenkingsmomenten tijdens najaar 

Een overlijden van je familie of je naaste, het is een zware beproeving. En in deze coronatijden wordt het proces nog intenser. Vanuit de crisiscel en schepencollege deelt de burgemeester mee dat – eens alle coronaproblemen van de baan zijn – er verschillende herdenkingsmomenten voorzien worden voor alle inwoners die tijdens deze moeilijke periode overleden zijn. Zo kunnen we nog eens op een waardige, ingetogen manier afscheid nemen. We doen dit i.s.m. de Pastorale Eenheid Ster der Zee Koksijde (O.L.V. Ter Duinenkerk in Koksijde en de St. Niklaaskerk in Oostduinkerke) en met het Vrijzinnig Huis. Data worden later meegedeeld.

Om het afscheid voor de nabestaanden wat persoonlijker te maken, gezien afstandsregels gelden, besliste onze burgemeester bovendien om aan de families en de nabestaanden de mogelijkheid te geven om er in alle sereniteit (lievelings-)muziek te laten spelen. Er wordt dan een geluidsinstallatie voorzien en er wordt een medewerker van ons Lokaal Bestuur ingezet om dit alles te bedienen.

Update 05/04 (12:30)

Burgemeester reageert op uitspraak Vlaams minister van Toerisme, Zuhal Demir

Burgemeester Marc Vanden Bussche wenst te reageren op de uitspraak van Vlaams minister van Toerisme, Zuhal Demir. Zij riep deze morgen aan alle kustburgemeesters op om het voorbeeld van Knokke te volgen en dus tweede residenten te voorzien van een waardebon.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “De timing van de minister is zeer ongelukkig. Nu is het niet de moment om aan Sinterklaaspolitiek te doen en ad hoc beslissingen te nemen. Er moeten onderbouwde beslissingen genomen worden, mét de nodige visie. Onze grootste zorg gaat naar onze inwoners die thuis gekluisterd zitten. Naar onze senioren die afgesloten zitten van hun geliefden. Naar de mensen in de zorg en iedereen die momenteel risico’s ondergaat om de boel draaiende te houden."

"Wat betreft de steunmaatregelen zullen we ons vooral richten naar onze horeca zaken en kleinhandel die momenteel de zwaarste klappen krijgt. We brengen iedereen in beeld en gaan in overleg met de getroffen sectoren en met alle fracties van de gemeenteraad om weloverwogen en doelgerichte acties op poten te zetten. Laat ons het hoofd koel houden en ons niet laten opjagen door een minderheid aan tweede residenten noch door minister Zuhal Demir."

"Laat ons ook kijken naar Frankrijk en Spanje. Hoe gaan ze daar het toerisme terug op gang brengen. Dat lijkt me belangrijk. Ook in ons land zullen op alle niveaus inspanningen geleverd moeten worden. Wij op lokaal niveau, maar evenzeer op provinciaal en op Vlaams niveau zal er steun moeten komen voor de toeristische sector."

"Het is belangrijk dat we als kustregio aan hetzelfde zeel trekken. Dat we als kustburgemeester samen hetzelfde standpunt verkondigen. Sowieso kom ik eerstdaags met de collega’s van de Westkust samen om hierin ons standpunt naar buiten te brengen. Want ik wil nog eens onderlijnen dat deze materie valt onder de bevoegdheid van de lokale autoriteiten!"

"Tot slot wil ik de tweede residenten oprecht bedanken voor de moeite die ze doen om thuis te blijven. We zien vandaag lege stranden en winkelstraten.
En dat in volle paasvakantie. Het doet pijn, maar ik blijf het zeggen, deze dagen primeert het gezondheidsdebat!"

"Ik heb een warm hart voor mijn inwoners én voor mijn tweede residenten."

"We moeten samen uit deze crisis geraken."

"Tope. Onze leuze: tope sterk!"


Update 03/04 (16:40)

Burgemeester schenkt mondmaskers aan AZ West (Veurne)

Burgemeester Marc Vanden Bussche besliste vandaag om namens Lokaal Bestuur Koksijde 400 FFP3-mondmaskers te schenken aan Az West Veurne. Via ereschepen en hoofdgeneesheer Herwig Vollon (foto) vernam hij dat het ziekenhuis op zoek is naar maskers. Eens te meer ‘tope sterk’ dus in deze moeilijke tijden! 

Update 03/04

Milieupark Koksijde gaat open op afspraak

Ook in Koksijde gaat het Milieupark vanaf dinsdag 7 april opnieuw open. In de dagelijkse crisiscel heeft onze burgemeester volgende zaken vastgelegd:

Hou er rekening mee dat er strenge veiligheidsmaatregelen gelden en dat een bezoek enkel op afspraak kan. Het aantal bezoekers wordt beperkt. Kom daarom enkel met dringend af te voeren afval en stel je bezoek aan het park uit als dat kan. Vanaf maandagavond 6 april kan een afspraak gemaakt worden via www.koksijde.be/milieupark. We vragen daarbij om de tijdsblokken na 17.00u. en op zaterdag vrij te houden voor wie nog aan het werk is.

Voorwaarden op het park

 • Sorteer je materiaal goed op voorhand zodat je ze vlot kwijt kunt. Bezoekers worden maar een kwartier toegelaten op het park om een vlotte afhandeling van alle bezoeken mogelijk te maken. 
 • Staat er alsnog een wachtrij aan de ingang, blijf dan in de wagen zitten. Het is niet de bedoeling om uit te stappen en een praatje te slaan met de andere bezoekers. 
 • Respecteer het werk en de richtlijnen van de parkwachters. 
 • Hou afstand (minstens 1,5 meter) tot de parkwachters en tot de andere bezoekers. 
 • Kom bij voorkeur alleen of maximaal met twee personen indien je hulp nodig hebt bij het lossen van de wagen. Hou er rekening mee dat de parkwachters niet zullen helpen bij het open maken of lossen van je wagen. 
 • Raak je gezicht niet aan tijdens je bezoek en was je handen grondig eens je thuis bent. 
 • Er kan momenteel geen textiel aangeleverd worden. Je kan ook tijdelijk geen asbesthoudend materiaal aanvoeren omdat hiervoor de nodige beschermingsmiddelen ontbreken. De mondmaskers en beschermende pakken werden gedoneerd aan de zorgsector waar ze momenteel meer nodig zijn,

Zonder afspraak heb je geen toegang tot het park.

Update 02/04

Open brief van onze burgemeester aan onze tweede residenten.

Beste tweedeverblijvers,

Met deze open brief willen we ons zeer specifiek tot u richten. Momenteel beheersen begrippen als ‘kliklijn’ en ‘heksenjacht’ onze media. Deze foute perceptie kwam er buiten onze wil om en willen we toch even rechtzetten. Dit is niet het beleid dat we voeren. 

Het voelt ook voor ons bijzonder raar om - als gastvrije gemeente bij uitstek!- alle bezoekers te weren. Maar gezondheid gaat boven alles. We willen onderstrepen dat de regel om je niet naar je vakantiewoning te begeven wereldwijd geldt. Niemand mag zijn buitenverblijf in Spanje, Frankrijk, Nederland, Italië, … opzoeken. De federale regering was ook in België duidelijk. Het is verboden om naar je tweede verblijf te gaan, de kust op te zoeken. Wij voeren deze federale regels uit.
We vragen dan ook solidariteit van alle mensen om deze regels na te leven. Om andere mensen niet te besmetten. Iedere persoon kan potentieel drager zijn van het coronavirus en dit zo ook meedragen en anderen besmetten. Zonder het te weten, want er worden amper tests gedaan. Daarom mogen enkel essentiële verplaatsingen nog, mag je enkel een luchtje happen in je nabije omgeving, … Voor de rest is de stelregel duidelijk: “blijf in uw kot”!

Momenteel zien we veel mensen in onze gemeente toekomen, ’s nachts, via sluipwegen en op slinkse wijze. Zijn dat de mensen die de social distancing nauwgezet zullen volgen? Het is een duidelijke overtreding van de wet. Het maakt ons echt bedroefd én bezorgd. We vragen om de nodige burgerzin, het nodige respect aan de dag te leggen om deze federale regels te volgen. En vooral om de gezondheid van andere mensen niet in gevaar te brengen. Vanuit deze bezorgdheid bellen mensen naar de Politie. Omdat ze bang zijn voor hun eigen gezondheid. Voor de gezondheid van hun ouders, grootouders, geliefden. Omdat ze zelf wél de regels nauwgezet volgen en angst hebben voor de toekomst. Omdat gezondheid primeert op alles. Zeker vandaag!

Momenteel loopt het goed in Koksijde. We hebben een goeie samenwerking met AZ West in Veurne, met de omliggende gemeenten. Als we de regels aan onze laars lappen komt de capaciteit van het ziekenhuis in Veurne in het gedrang. Bovendien telt Koksijde de oudste bevolking van het land. Het risico in onze gemeente is dan ook bijzonder hoog. Daarom moeten we de regels heel scherp stellen en onverbiddelijk zijn. Daarom moeten we allen een inspanning leveren, solidair zijn en kort op de bal spelen.

Laat ons duidelijk zijn. Koksijde is geen vakantie-oord op dit moment. Straten zijn leeg, slechts enkele handelszaken zijn open. Er heerst ook verdriet. We geven je het voorbeeld van begrafenissen mee… momenteel worden slechts 15 mensen toegelaten op de begraafplaats. Je kan dus niet eens in familiekring afscheid nemen. Hoe kan je je dan op vakantie gaan wanen aan zee?

We kunnen onze eigen (klein)kinderen, ouders en grootouders momenteel ook niet bezoeken. Dat is bijzonder hard! Maar het wordt door iedereen gerespecteerd. Bekijk onze gemeente dan ook net als die grootouder, als een oma, waar je momenteel niet naartoe kan gaan. Het gaat niet over tweedracht. Het gaat over wederzijds respect. Het gaat over je geliefde (Koksijde) uit voorzorg loslaten, om die binnenkort opnieuw warm in de armen te sluiten.

Want nét daar zit de essentie. Als we nu accuraat handelen en een inspanning leveren dan kunnen we snel onze deuren openen voor iedereen.
Bij deze willen we de talloze tweede residenten bedanken die zich wel aan de regels houden. We zijn jullie écht dankbaar om de discipline aan de dag te leggen.

Dan kunnen we binnenkort opnieuw gastvrij en gelukkig zijn. Opnieuw een topvakantiebestemming zijn om actief uit te blazen. Maar dit moeten we samen doen. Jong en oud. Inwoner én tweede verblijver.

Tope. Tope Sterk!

Lees ook de oproep van korpschef Politiezone Westkust Nicholas Paelinck: 


Update 01/04

Een hart voor onze ondernemers!

Lokaal Bestuur Koksijde weet dat ondernemers harde tijden doormaken. Om nog sneller op hun vragen te kunnen antwoorden, aan hun noden te kunnen voldoen besliste het college van burgemeester en schepenen tot het openen van een “Koksijdse ondernemerslijn”.
Voor eerstelijns informatie en advies kunnen de ondernemers bellen naar T. 058/53.30.36,  de dienst is tijdens de werkweek bereikbaar in de voormiddag van 9u tot 12u. We blijven uiteraard ook contacteerbaar via economie [at] koksijde.be.
Tot slot is ook op de website www.koksijde.be/coronavirus een volledig luik voorzien voor en over de ondernemers.

KoksijdeHelpt!

Onze burgemeester wenst samen met het Sociaal Huis de vrijwilligerswerking nog te verbeteren. Daarom starten we met het platform “Koksijde helpt”.
Voor mensen die zelf hulp nodig hebben of zelf willen helpen.
www.koksijde.be/coronavirus/koksijdehelpt

Een hart voor onze senioren – vervolg!

Na de succesvolle 80+-campagne, waarbij alle 80-plussers in onze gemeente telefonisch werden gecontacteerd door medewerkers van Lokaal Bestuur Koksijde, wordt nu in samenwerking met de seniorenadviesraad en de aangesloten seniorenverenigingen, gestart met een vervolgverhaal. De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben een grote impact op veel mensen maar zeker op kwetsbare groepen in onze samenleving. Voor mensen met een verzwakte gezondheid is het beter om hun woning niet te verlaten. Zij kunnen hulp gebruiken waar vrijwilligers aan willen en kunnen tegemoetkomen zonder daarbij een al te groot risico te nemen.  Na positief advies van het college van burgemeester en schepenen en in samenwerking met het Sociaal Huis wil de Seniorenadviesraad (SAR) graag helpen om de kwetsbare personen binnen de seniorenverenigingen op te sporen. De 17 seniorenverenigingen zullen hun leden bevragen en het hulpaanbod van de gemeente voorstellen. Op deze manier benaderen we terug een 2000-tal Koksijdse senioren die jonger zijn dan 80 jaar. Bij elke senior zal gevraagd worden hoe het gaat en of ze hulpvragen hebben. Aan de hand van de hulpvragen zal het Lokaal bestuur Koksijde proberen een gepaste oplossing te zoeken voor de betreffende personen.


Update 31/03

Asielcentrum Koksijde: aangepaste situatie

Na overleg met de gouverneur van West-Vlaanderen, het kabinet van Minister De Block en Fedasil heeft burgermeester Marc Vanden Bussche van Koksijde, vandaag een nieuw burgemeestersbesluit genomen betreffende het asielcentrum in Koksijde. Het nieuw besluit houdt in dat er een verbod om het centrum te betreden is voor andere dan de bewoners en het personeel en het houdt ook in dat er geen nieuwe inwoners meer aan het centrum toegewezen kunnen worden, zolang de verbodsbepalingen die bij ministerieel besluit met betrekking tot de COVID-19 genomen worden, van toepassing blijven.

Er zal door het centrum en het bestuur een boodschappendienst worden georganiseerd zodat de verplaatsingen buiten het centrum tot het strikt noodzakelijke kunnen beperkt worden. Voor die verplaatsingen zal een toelating door het centrum moeten gegeven worden.

Sowieso zal het centrum volledig dicht zijn tussen 21.00 en 9.00 uur. Enkel de bewoners die zich voor hun werk moeten verplaatsen, zullen met een speciale toelating van de directie van het centrum, en na melding aan het gemeentebestuur, zich buiten deze uren zich naar buiten mogen begeven.

Voor de buitenwandelingen wordt door het centrum aan de bewoners de richtlijn gegeven dat de wandelingen plaats moeten vinden binnen een zone zoals door het besluit bepaald (Leopold III-laan, Van Buggenhoutlaan – Ter Duinenlaan – Koninklijke Prinslaan – Prof. Blanchardlaan – Zeedijk en strand thv. Ster der Zee.
Op die manier wordt het wederzijds gevaar van mogelijke besmetting van de bewoners van het centrum en van de inwoners van Koksijde beperkt.

De politie krijgt van de burgemeester de opdracht om toe te zien op de naleving van deze nieuwe voorwaarden.


Update 27/03

Koksijde belt alle 80+'ers op!  

Lokaal Bestuur Koksijde is gisteren gestart met het opbellen van alle 80+-ers. Dat zijn er ruim 2.000!
Personeelsleden en vrijwilligers polsen hoe het met hen gaat en vragen of ze iets nodig hebben.
Een gebaar dat bij iedereen wordt gewaardeerd.

Een aantal van deze senioren kan geen boodschappen doen of heeft moeite met het sociaal isolement waarin ze zitten en kunnen op niemand beroep doen.
Het Sociaal Huis Koksijde zal hen verder opvolgen. Samen zoeken ze naar mogelijke oplossingen.
De boodschappendienst wordt ingeschakeld en wie dat wil kan regelmatig opgebeld worden voor een babbel.


Update 27/03

Koksijde, De Panne en Nieuwpoort slaan de handen in elkaar om ziekenhuiscapaciteit te verhogen.

Burgemeesters Bram Degrieck (De Panne), Marc Vanden Bussche (Koksijde) en Geert Vanden Broucke (Nieuwpoort) anticiperen op een mogelijk scenario waarbij het aantal bedden in AZ West Veurne niet meer toereikend zou zijn als het aantal coronapatiënten zou stijgen. Samen kunnen ze zo’n 300 bedden vrijmaken voor nazorg. “Samen hebben wij de taak op ons genomen opdat de zorgsector zo goed mogelijk zou kunnen inzetten op zorgverstrekking. Concreet heeft De Panne contacten gelegd met de private uitbater Vulpia voor het gloednieuwe woonzorgcentrum Duinenzee. Daar zijn nog maar enkele van de 60 bedden bezet. We zijn de uitbater dankbaar voor zijn constructieve instelling. Ook met Villa Rozerood en wzc Sint-Bernardus zijn er contacten gelegd, ook daar zijn noodopvangmogelijkheden, met onder andere mobiele units.”

AZ West coördineert

“Nieuwpoort deed een bevraging bij de hotels, revalidatiecentrum Ter Duinen en de vakantiecentra”, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke. “Op basis van de capaciteit en snelle beschikbaarheid werd voor Nieuwpoort beslist om Ter Duinen als schakelcentrum in te zetten voor 30 bedden. Die staan onmiddellijk ter beschikking omdat de instelling beschikt over het nodige medische materiaal en personeel. Ook vakantiecentrum De Barkentijn werd weerhouden met 62 bedden en staat ter beschikking zodra het nodige materiaal en logistiek ter plaatse zijn. Er wordt ook bekeken hoe dit bemand kan worden. Alle vakantiecentra, hotels en Ter Duinen waren meteen heel bereidwillig.”

“Ook hotel Domein Westhoek toonde zich onmiddellijk bereid”, vult burgemeester Marc Vanden Bussche aan. “Dat betekent dat Koksijde daar een 90-tal bedden kan aanbieden. We volgen de situatie nauwlettend op, en er is een uitstekende samenspraak met hoofdarts Herwig Vollon van AZ West Veurne en huisartsenkring IJzerstreek & Westkust. AZ West coördineert. We zullen samen met onze drie gemeenten de kosten delen. Die zullen na de crisis worden verrekend volgens een verdeelsleutel.” (MVO)

bron: Krant van West-Vlaanderen


Update 23/03

Asielcentrum Koksijde gaat in lockdown

Het college van burgemeester en schepenen besliste vandaag om over te gaan tot een volledige lockdown van het asielcentrum van Koksijde. Een preventieve maatregel waarmee het college een mogelijke besmetting van het coronavirus wil voorkomen. Momenteel werd nog geen besmetting vastgesteld in het asielcentrum. Deze lockdown betekent dat niemand het centrum nog mag betreden of verlaten met uitzondering van personeel of omwille van dringende/noodzakelijke (medische) situaties. De lockdown gaat vandaag in om 22.00 uur. Het schepencollege vraagt aan Fedasil om in te staan voor het uitvoeren van deze maatregel. Hiertoe dienen zij het nodige (veiligheids)personeel on site te voorzien.

Het blijft noodzakelijk om een besmetting met het covid19 virus buiten het centrum te voorkomen. Het asielcentrum van Koksijde telt momenteel 299 bewoners, die samenwonen verspreid over een aantal blokken. De kamers dienen met 10 tot 12 personen te worden gedeeld. Dit creëert een reëel risico voor alle inwoners in het centrum, alsook een mogelijke problematische situatie voor de draagkracht van het referentiehospitaal in Veurne.

Ondanks een overleg op 6 en 13 maart op vraag van Lokaal Bestuur Koksijde betreffende de COVID-dreiging en een aantal algemene maatregelen binnen het asielcentrum (hygiëne, afstand houden, afspraken met referentiehospitaal igv besmetting) en op het terrein (tenten, tafels, stoelen om buiten te eten, buiten te zitten, voetbalgoals voor de kinderen) is een lock-down onvermijdelijk.

Lokaal bestuur Koksijde vernam langs verschillende officiële kanalen dat de bewoners zelf niet de nodige verantwoordelijkheid aan de dag leggen qua social distance, waardoor ze tegen zichzelf beschermd moeten worden.

Het college van burgemeester en schepenen acht het dan ook noodzakelijk om de maatregelen genomen ter indijking van de covid-pandemie te laten naleven via een volledige lockdown van het centrum.

Het centrum voorziet in alle basisbehoeften van zijn bewoners. In het centrum wordt gewerkt met een traiteursdienst die dagelijks zowel ontbijt, middagmaal als avondmaal levert. Op het terrein is er voldoende open ruimte om te spelen, te sporten. Ook indoor is er voldoende ruimte. Er is een medische staf aanwezig en de bewoners zijn voorzien van een WIFI-netwerk. Lokaal Bestuur Koksijde wenst ook blijven ondersteuning te bieden aan de bewoners van het centrum.


Update 20/03

Speciaal bericht voor onze tweede residenten en bezoekers

Ons land en gans Europa, verkeert in verhoogde staat van paraatheid. Het Coronavirus treft onze maatschappij recht in het hart.
De experts ontraden verplaatsingen maximaal. Deze beperking op onze verplaatsingen en andere maatregelen zoals de social distancing werden intussen ook wettelijk vastgelegd via het ministerieel besluit van 18 maart 2020, welke we strikt zullen toepassen. Als lokale overheid zijn we strikt gebonden deze maatregelen uit te voeren.

Het tijdelijk niet meer toelaten van tweede verblijvers en toeristen aan onze kustgemeente kadert hierin en heeft tot doel het besmettingsgevaar onder controle te houden en de capaciteit van onze openbare en zorginstellingen niet te overbelasten. De eerste zorg van het Lokaal bestuur Koksijde is de gezondheidsrisico’s van het coronavirus te beperken en te managen, samen met onze lokale experten en in nauw overleg met de federale en regionale overheden. Hiertoe worden de nodige maatregelen getroffen, zoals de politionele controles bij de invalswegen van onze gemeenten en politiezone.

Over de belastingen zal later gecommuniceerd worden eens de omvang van de crisis is overschouwd en dit in overleg met alle kustgemeenten. De verzending van aanslagbiljetten aanslagjaar 2020 wordt opgeschort tot nader order. Indien u betalingsproblemen ondervindt voor facturen of belastingen kunt u altijd een afbetalingsplan gespreid in de tijd voorstellen per e-mail.

Ten slotte willen we u bedanken voor uw solidariteit.

We hopen u met dit antwoord voldoende te hebben geïnformeerd.

Indien u vooralsnog specifieke vragen hebt omtrent uw eigen specifieke toestand dan kan dit via info [at] koksijde.be.


Update 16/03

Lockdown binnen Lokaal Bestuur Koksijde

Vandaag besliste het college van burgemeester en schepenen van Lokaal Bestuur Koksijde om over te gaan naar een totale lockdown bij de eigen diensten. Dit betekent dat de dienstverlening verzekerd blijft, maar in minimale bezetting.
Alle diensten blijven telefonisch en via mail bereikbaar; een afspraak kan je enkel maken voor dringende dossiers of gevallen, maar steeds na telefonische contactname.
Lokaal bestuur Koksijde zet maximaal in op telewerken. Hiervoor werden o.a. een 50-tal extra laptops beschikbaar gesteld. Alle maatregelen gelden tot 3 april en zullen tijdig geëvalueerd en bijgestuurd worden.
Alles kan mogelijks worden verlengd. Lokaal bestuur Koksijde volgt de richtlijnen van de federale overheid terzake.


Update 13/03

In navolging van de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad van donderdagavond 12 maart 2020 lanceert Lokaal Bestuur Koksijde de volgende maatregelen om verdere besmetting van het coronavirus tegen te gaan. Deze instructies gelden tot en met 3 april 2020.


Update 12/03

Het politiecollege van de zone Westkust (Koksijde, Nieuwpoort, De Panne) neemt een gezamenlijk standpunt in met betrekking tot maatregelen in functie van het coronavirus. De drie Westkustburgemeesters (Marc Vanden Bussche (Koksijde), Bram Degrieck (De Panne), Geert Vandenbroucke (Nieuwpoort) zitten op 1 lijn en beslisten als volgt:

 • Alle sportieve en socio-culturele activiteiten die plaatsvinden in gemeentelijke gebouwen worden afgelast tot 31 maart.
 • Culturele centra, musea en gemeentelijke zwembaden van Koksijde en Nieuwpoort worden gesloten tot 31 maart.

Daarnaast worden per gemeente nog individuele maatregelen genomen. U vindt deze terug op de desbetreffende websites vanaf morgen.
Vanavond wordt een nationale veiligheidsraad georganiseerd, de richtlijnen die daaruit voortvloeien zullen strikt worden opgevolgd.


Update 11/03

Geen maaltijden in woonzorgcentrum Dunecluze / preventieve maatregelen: bijeenkomst

Burgemeester Marc Vanden Bussche heeft na overleg met de gouverneur deze morgen beslist om op vrijdag 13/03 samen te zitten met alle actoren (woonzorgcentra, organisatoren, scholen, seniorenconsulente, …) om eventueel extra maatregelen uit te schrijven. Lokaal Bestuur Koksijde volgt de situatie op de voet en communiceert via de verschillende kanalen (website, sociale media, …)

Geen maaltijden in Dunecluze

In het kader van de preventie tegen het Coronavirus werd door de directie van Dunecluze beslist dat het vanaf 12 maart 2020 niet meer mogelijk is om te gaan eten in Dunecluze en dit voor onbepaalde tijd.