U bent hier

Coronavirus: persberichten

Update 19/09 (10:30)

Open brief en oproep van onze burgemeester Marc Vanden Bussche

Beste inwoners,

We kregen zonet de officiële cijfers binnen met het aantal besmettingen in Vlaanderen. Onze gemeente kleurt vandaag officieel oranje. Dit is geen reden tot paniek. Maar we vinden het als Lokaal Bestuur wel belangrijk om u hiervan op de hoogte te brengen. Met onze crisiscel en de medisch verantwoordelijken volgen we alles nauwgezet op en worden alle activiteiten grondig op voorhand onder de loep genomen en geëvalueerd.

Contacttracing

We organiseren zelf ook individuele opvolging/contactopsporing en zetten daar 5 personen op in.

Wat doen zij?

 • Mensen verwittigen, aanmanen om te testen en cases opvolgen om zo de verdere verspreiding in toom te houden.
 • Ze helpen hoogrisico contacten op te sporen, brengen clusters in kaart en bieden ondersteuning (boodschappen dienst, hond uitlaten, bib aan huis,...).

De dokter vraagt daarvoor uitdrukkelijk akkoord aan de patiënt om de gegevens te kunnen doorgeven aan de gemeente (waar het in alle discretie behandeld wordt).

Straks beginnen we met stoepbezoekers om mensen in quarantaine te ondersteunen. Samen kunnen we dit cijfer naar beneden krijgen.

Oproep van de burgemeester

Bij deze doe ik een oproep om extra waakzaam te zijn voor symptomen:

Neem meteen contact op met je huisarts om je te laten testen als je een van deze symptomen vaststelt bij jezelf. Blijf ook meteen thuis en vermijd contact met andere mensen.

Ben je positief getest? Je zal opgebeld worden door het contactonderzoek. Werk goed mee: geef zo volledig mogelijk je contactpersonen door. Maak al een lijstje voor je gebeld wordt. Je hoeft ook niet te wachten tot je gebeld wordt om zelf al je contactpersonen te verwittigen.

Graag met extra aandacht deze veiligheidsmaatregelen in acht nemen (de 6 gouden regels):

 • De hygiënemaatregelen blijven essentieel; was regelmatig je handen!
 • Buitenactiviteiten moeten waar mogelijk de voorkeur krijgen. Waar nodig moeten ruimtes voldoende worden verlucht;
 • Wees extra voorzichtig bij mensen die tot een risicogroep behoren.
 • Hou een veilige afstand van elkaar (behalve binnen je bubbel).
 • Draag een mondmasker op plaatsen waar het drukker is;
 • Beperk groepsbijeenkomsten en hou je aan de regels van de nationale veiligheidsraad daaromtrent.

Hou moed en hou het veilig. Voor jezelf, je familie, je vrienden en collega’s. Eens te meer luidt ons motto #topesterk!


Update 28/08 (16:30)

Versoepeling mondmaskerplicht vanaf 1 september:

alleen verplicht op drukke plaatsen in Koksijde

De burgemeester besliste dat je vanaf dinsdag 1 september om 8 uur geen mondmasker meer moet dragen op het volledige grondgebied van onze gemeente, maar wel nog steeds op drukke plaatsen. Deze versoepeling kan worden aangepast als het aantal besmettingen aan de Westkust stijgt.

Let wel: Blijf er wel voor zorgen dat je altijd een mondmasker bij je hebt (als je ouder bent dan 12 jaar).

Waar blijft een mondmasker voor voetgangers verplicht (vanaf 12 jaar)?

Tussen 8 en 19 uur

 • Koksijde-Bad: Zeelaan, vanaf rondpunt Lejeunelaan/Van Buggenhoutlaan/Bliecklaan tot de Koninklijke Baan
 • Koksijde-Bad: E. Terlinckplein
 • Oostduinkerke-Bad: Leopold II-laan, vanaf kruispunt Egelantierlaan tot Albert I-laan
 • Oostduinkerke-Bad: Astridplein
 • Sint-Idesbald: Strandlaan, vanaf kruispunt J. Pootlaan/Smeyerslaan tot de Zeedijk

Altijd

 • als je je kind(eren) naar school brengt of ophaalt, idem voor (buitenschoolse) baby- en kinderopvang
 • op alle plaatsen waar de afstandsregel (1,5 meter) niet gehandhaafd kan worden
 • volgens de geldende federale protocollen op openbare markten en bij wachtrijen aan de winkels in de andere zones, in de schoolgebouwen voor derden/bezoekers en in alle gemeentelijke openbare gebouwen op de voor het publiek toegankelijke plaatsen

Fietsers zijn nergens meer verplicht om een mondmasker te dragen.

Ten slotte is het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen op de zeedijk. Het blijft ook hier aanbevolen om een mondmasker op zak te hebben.

In horecazaken (tot je zit), in winkels en op het openbaar vervoer blijft een mondmasker wel verplicht. Hiervoor geldt de regelgeving van de federale overheid.

Update 24/08 (09:30)

Tweede testing medewerkers Koksijde Yachting Club (KYC): iedereen test OPNIEUW NEGATIEF op COVID-19

Kyck
Vrijdag 14/8 werd een keukenmedewerker van KYC positief getest. De burgemeester besliste dan ook meteen om de strandbar en de zeilclub preventief te sluiten. 

Zaterdag 15/8 werden dan álle medewerkers van KYC (horeca en zeilschool) getest, een 40-tal personen. Lokaal bestuur Koksijde zette hiervoor in allerijl een testcentrum op, in de Kerkepannezaal. Resultaat: geen enkele andere medewerker van KYC testte positief.

Gisteren werd dan een tweede testing georganiseerd voor al deze medewerkers. Het resultaat werd daarnet meegedeeld: ook de tweede keer testte iedereen negatief op COVID-19.

KYC opent vandaag opnieuw de deuren. Alles verloopt er zoals normaal, ook het voorziene kamp van deze week kan gewoon doorgaan.

Burgemeester: “Dat is goed nieuws! We zijn blij dat het strikt opvolgen van de maatregelen duidelijk zijn effect heeft gehad. KYC kan opnieuw openen en de jongeren kunnen genieten van hun kamp tijdens de laatste vakantieweek.”


Update 05/08 (14:30)

In MPI De Steiger uit Koksijde werd een cluster met drie Covid-19-besmettingen vastgesteld.

Drie personeelsleden blijken besmet te zijn met het coronavirus.

De burgemeester nam onmiddellijk de nodige maatregelen en er werd afgesproken om het MPI 48 uur in quarantaine te plaatsen.

De afzonderlijke bubbel/leefgroep De Zeeduivels waarin de begeleiders actief zijn en uit een achttal kinderen bestaat, werd op dinsdagavond 4 augustus al getest op het coronavirus. Die testen blijken gelukkig negatief te zijn. De bubbel blijft wel nog negen dagen in volledige quarantaine waarna een nieuwe test wordt afgenomen.

Ook alle andere kinderen en werknemers verbonden aan het MPI zijn of worden vandaag getest. Zijn daar geen verdere besmettingen, dan blijft alleen de bubbel De Zeeduivels in quarantaine.

Dankzij de goede werking met bubbels kan er snel worden geschakeld en kunnen alle betrokken gecontacteerd worden.

De families van de betrokkenen worden gecontacteerd en krijgen duidelijke richtlijnen met wat ze moeten doen. Ook de burgemeesters van de drie gemeenten waar de begeleidsters wonen, zijn gecontacteerd zodat zij de contacttracing kunnen opstarten.

De burgemeester vraagt aan de mensen die in contact kwamen met het MPI om alert te blijven. Wees aandachtig voor eventuele symptomen en laat je onmiddellijk testen bij signalen van een besmetting.

De burgemeester volgt de situatie op de voet in overleg met de directie van het MPI, Zorg en gezondheid en de huisartsenkring o.l.v. Tom Desmet. Burgemeester Vanden Bussche is blij dat de gemeenten lokaal mogen werken en het bewijst onmiddellijk zijn nut. De burgemeester dankt ook de directie van het MPI voor de goede samenwerking.

 

Update 25/07 (12:30)

Voortaan draagt iedereen mondmasker in Koksijde, De Panne en Nieuwpoort.

mondmasker verplicht
Vanaf maandag 27 juli 2020 om 08.00 uur draagt iedereen in Koksijde, De Panne en Nieuwpoort een mondmasker op alle publiek toegankelijke plaatsen. Dit geldt voor wie ouder is dan 12. Dat hebben de burgemeesters van de drie Westkustgemeenten beslist om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook op de fiets op de Zeedijk en in de winkelstraten draag je voortaan dus een masker. De politiediensten zullen hierop toezien en streng optreden.

Wanneer is het mondmasker niet verplicht?

 • tijdens verplaatsingen met de auto, gemotoriseerde voertuigen;
 • tijdens het fietsen (behalve dus op de Zeedijk en in de winkelstraten);
 • op het strand (wèl in de horecazaken);
 • in de natuurgebieden
 • tijdens intensieve sportactiviteit (met uitzondering van wandelen);
 • tijdens werkzaamheden die een zware fysieke inspanning vergen;
 • tijdens eten en drinken;
 • wie over een medisch attest beschikt dat stelt dat het dragen van een mondmasker niet mogelijk is;

Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen mondmasker te dragen. 

Sinds de federale Veiligheidsraad van donderdag 23 juli hebben de lokale besturen meer slagkracht gekregen in de strijd tegen covid19. De burgemeesters van De Panne (Bram Degrieck) Koksijde (Stéphanie Anseeuw wnd. na overleg met Marc Vanden Bussche) en Nieuwpoort (Geert Vanden Broucke) kunnen hierdoor deze nodige stappen nemen in hun gemeenten. 

Stéphanie Anseeuw (Koksijde): “We willen onze inwoners, tweede residenten en toeristen beschermen, we doen er alles aan om het veilig en gezond te houden en hopen zo deze zomer te redden. Tope sterk! We blijven er samen voor gaan.”

Bram Degrieck (De Panne): “Hierbij nemen de lokale besturen de verantwoordelijkheid over van de federale overheid, die talmt.  Het toont de slagkracht van lokale besturen in tegenstelling tot het logge werken van de hogere overheden.  Better safe than sorry.”

Geert Vanden Broucke (Nieuwpoort): “Dit is eenvoudig, uniform èn duidelijk. We weten dat onze inwoners èn bezoekers dit zullen volgen om zo bij te dragen in het tegengaan van de verspreiding van het virus. Het is menens, de speeltijd is echt voorbij!”

Update 22/06 (17:00)

Koop, eet en drink lokaal, Koop Koksijde.

Gebruik je bonnen in ons shoppingparadijs! 

Speciaal om de bewoners en tweede residenten van Koksijde te bedanken voor het geduld, slaan VVV Koksijde-Oostduinkerke en de handelaarsbond Hartje Koksijde de handen in elkaar. Resultaat is een bonnenboekje ter waarde van 2.700 euro.

De afgelopen periode was niet gemakkelijk. Winkelen of een lekkere hap gaan eten bij de plaatselijke horeca was niet mogelijk. VVV Koksijde-Oostduinkerke en de handelaarsbond Hartje Koksijde stonden niet stil en wensten de lokale ondernemers in de kijker te zetten en de inwoners en tweedeverblijvers te bedanken voor het volhouden van de maatregelen. Daarom worden zij met een uitzonderlijk bonnenboekje getrakteerd.

Koop, eet, drink lokaal in Koksijde met maar liefst € 2.700 korting! Een korting die werd mogelijk gemaakt door 70 ondernemers uit Koksijde, 26 uit Oostduinkerke en 32 uit Sint-Idesbald.

In het bonnenboekje vind je acties die gaan van een leuk geschenkje, een gratis aperitief tot een mooie geldkorting. De lokale ondernemers van Koksijde staan klaar voor een warme ontvangst!

Inwoners krijgen het bonnenboekje met het infoblad Tij-dingen van juli en tweedeverblijvers met het speciale magazine voor tweede verblijvers in diezelfde maand. 

Veilig shoppen

De winkeliers en de horeca-uitbaters zijn blij om je opnieuw te verwelkomen. Om alles veilig te laten verlopen, is er een plan uitgewerkt per deelgemeente en specifiek per winkelstraat. Op maat van ondernemer en consument. Meer info: www.visitkoksijde.be/zininzee(externe link).

Nieuwe website

Met de fonkelnieuwe website www.koksijde.be/koopkoksijde lanceert Lokaal Bestuur Koksijde een handig digitaal overzicht van alle ondernemers op het grondgebied. Ideaal om lokale handelaars op te snorren.

Afhaalpunten: ook op kaart

De Koksijdse ondernemers bewezen tijdens de coronacrisis dat ze flexibel zijn en zetten in op webshops.
Check alle afhaalpunten van lokale handelaars op de kaart: www.koksijde.be/afhaalpunten.

Update 16/06 (15:30)

Zin in zee? Tips voor een veilige zomervakantie! 

Lokaal Bestuur Koksijde is klaar voor het zomerseizoen. Het gemeentebestuur heeft gekozen om geen reservatiesysteem in te voeren op het strand van Koksijde deze zomer. Bij ons geniet iedereen van zand, zon en zee, shoppen, eten en drinken zoals andere jaren. 

We rekenen wel op jouw gezond verstand

Social distancing (anderhalve meter afstand houden) staat centraal deze zomer.
In een notendop:

 • Volg de aanbevelingen van winkeliers en horeca-uitbaters
 • Wees solidair en toon respect
 • Hou rekening met het maximum aantal toegelaten personen of bubbelvorming
 • Wandel rechts
 • Was je handen
 • Blijf thuis als je ziek bent

Lees het volledige bericht 


Update 29/05 (12:00)

Lockdown asielcentrum blijft van kracht

In de crisiscel van Lokaal Bestuur Koksijde werd deze morgen beslist dat de lockdown in het asielcentrum van kracht blijft. Niemand mag het asielcentrum verlaten na de nieuwe corona-uitbraak van gisteren.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Het Koksijdse bestuur maakt zich grote zorgen. Corona maakt geen onderscheid tussen een vakantiecentrum, een woonzorgcentrum of een asielcentrum. Als er in een internaat of woonzorgcentrum een uitbraak wordt vastgesteld, dan gelden daar ook extra veiligheidsmaatregelen. Sinds de paasvakantie werden elf personen getest in het asielcentrum, waarvan zeven positief. Deze week werden twee kinderen getest en blijken ze beide ook positief."

"We mogen er niet aan denken dat daar een epidemie zou heersen. De personen in het centrum hebben de mogelijkheid niet om social distancing na te leven. We begrijpen niet dat federale overheid (FOD volksgezondheid), noch Fedasil, noch de gezondheidsinspectie hierop reageren of orde op zaken zetten. Wij willen dat de geldende veiligheidsregels worden toegepast (quarantaine, testen van personen, etc.) en worden niet au sérieux genomen."

"Momenteel bereiden onze advocaten een juridisch dossier aan het voor om dinsdag naar de rechtbank te kunnen stappen. Intussen hopen we dat onze vraag alsnog ingewilligd wordt." 

"Laat het duidelijk zijn: ons besluit blijft gehandhaafd: niemand van de kinderen uit het asielcentrum gaat naar school alvorens ze (negatief) getest worden. We begrijpen niet wat de reden is om niet te testen. Lokaal Bestuur Koksijde wil alle kosten op zich nemen, er is voldoende capaciteit om testen uit te voeren. We vragen om dezelfde werkwijze te hanteren die in de zorgcentra (WZC Dunecluze) is ingevoerd. Daar stemde dat tot tevredenheid van iedereen. Als we de tests in het asielcentrum uitvoeren, weten we waar we staan. En zal dit voor gemoedsrust zorgen bij de bewoners van het centrum, bij het personeel, bij onze inwoners en in de scholen. Laat het gezond verstand toch primeren."

Update 26/05 (16:30)

Koksijde opnieuw mee in de kopgroep voor Fietsgemeente 2020

Onze gemeente scoort altijd sterk als het gaat over fietsen. De gemeentemonitor van 2018 duidde Koksijde aan als meest veilige fietsgemeente van Vlaanderen.  In oktober van vorig jaar konden burgers een bevraging invullen omtrent fietsen in hun eigen gemeente. Koksijde werd als beste fietsgemeente verkozen in de categorie tussen 20.000 en 50.000 inwoners. Mensen vinden het heel aangenaam en comfortabel fietsen in Koksijde. Ze vinden dat Koksijde het zeker verdient om fietsgemeente te worden.

Nu gaat Koksijde de laatste fase in bij de verkiezing van fietsgemeente. Er volgt nog een audit door de Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde. Op 6 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het Fietscongres.  

Burgemeester Marc vanden Bussche: ‘Sinds kort zijn de A. Boudrystraat, de Vanmaldeghemstraat, de Pylyserlaan en de Abdijstraat fietsstraten. Zo hebben we een route vanaf Oostduinkerke-Dorp tot Koksijde volledig op fietsers afgestemd. In de toekomst willen we dat nog verder uitbreiden richting zowel Nieuwpoort als De Panne. Momenteel zijn we de mogelijkheden nog aan het onderzoeken. Ook het systeem van deelfietsen willen we verder uitwerken.”

“We willen iedereen zoveel mogelijk op de fiets”, zegt schepen van Mobiliteit Guido Decorte. “Het heeft tijdens de drukke zomermaanden geen zin om met de auto in Oostduinkerke, Koksijde of Sint-Idesbald rond te rijden, als je met de fiets veel sneller op je bestemming geraakt. We moedigen ook ons eigen personeel aan om zoveel mogelijk met de fiets naar het werk te komen.”

Update 26/05 (15:00)

Schrijf je in voor het gemeentelijk opvang- en meerdaags kampenaanbod van deze zomer vanaf 3 en 8 juni!

De corona-crisis noodzaakten Lokaal Bestuur Koksijde de inschrijvingen voor alle opvang- en meerdaags kampenaanbod sinds begin mei on hold te zetten. De Nationale Veiligheidsraad zette het licht inmiddels op groen waardoor jeugdkampen en de speelpleinwerking kunnen doorgaan. Voor de sport-, golfkampen en Buitenschoolse Kinderopvang wachten we nog op verdere richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad (sportkampen op 2 juni).
Onze diensten zijn dan ook momenteel in volle voorbereiding om alle kinderen van 2,5 tot 18 jaar deze zomer een veilig opvang en meerdaags kampenaanbod te kunnen aanbieden.
Het voorziene aanbod werd wat aangepast, maar onze diensten doen hun uiterste best om toch een volwaardig programma samen te stellen.
Wil je op de hoogte blijven van dit programma, volg onze socialemediakanalen en de website.


Niet meer in het programma

 • kunstkamp (13 – 17 juli) 
 • avonturenkamp (3 – 7 augustus) in het Duinenhuis
 • tienerwerking Summerfun op verplaatsing, aangezien we daar niet kunnen voldoen aan de maatregelen opgesteld door hogerhand.

Maar: als alternatief voor Summerfun zal er een volwaardig aanbod voor deze doelgroep aangeboden worden in de speelpleinwerking.

Wanneer inschrijven?

 • Golfkampjes: inschrijven vanaf 3 juni.
 • Speelpleinwerking, buitenschoolse kinderopvang en sportkampjes: voor alle inwoners, K-passers en kinderen van personeelsleden van gemeente Koksijde starten de inschrijvingen op 8 juni om 18u30.
 • Vanaf 11 juni om 18u30 kunnen de niet-inwoners zich inschrijven.

Hoe inschrijven?

 • Voor de Speelveugel en de sportkampen via www.koksijde.be/webshop.
 • Voor BKO De Speelplekke via www.i-school.be/login.
  Nieuwe ouders nemen contact met De Speelplekke op 058 51 34 74 of speelplekke [at] koksijde.be om het dossier in orde te brengen.
 • Voor de golfkampjes via golfsecretariaat [at] koksijde.be.

Update 14/05 (14:00)

Night of the Proms Summer edition 2021 op 29 en 30 juli

Vorige zomer was het nieuwe topevent in Koksijde, Night of the Proms Summer edition, meteen een schot in de roos. Zo’n 7.000 mensen genoten op een zwoele zomeravond van een schitterende show op het Kerkplein te Koksijde. Burgemeester Marc Vanden Bussche was dan ook enorm trots om tijdens het concert aan te kondigen dat we komende zomer een tweede editie zouden krijgen. Helaas… de coronacrisis besliste er anders over.

Maar, uitstel is geen afstel! De tweede editie van dit uniek zomers muziekfeest staat nu gepland op donderdag 29 en vrijdag 30 juli 2021!


Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Het was met pijn in het hart dat we enkele weken geleden reeds de beslissing moesten nemen om één van onze mooiste projecten uit te stellen naar volgend jaar, en dit op basis van de maatregelen die ons werden opgelegd vanwege de federale overheid. Iedereen had er zo naar uitgekeken, maar de gezondheid primeert. Aangezien er in dit event meerdere betrokken partijen zijn, moesten heel wat agenda’s naast elkaar worden gelegd alvorens we met zekerheid nieuwe data konden communiceren. Zo is Jan Vereecke (PSE Belgium) wonderwel in zijn opzet geslaagd om alle artiesten aan boord te houden, maar ook onze partners voor onder andere hospitality en logistiek moesten we consulteren. Veel mensen die aan dit project hun steentje bijdragen, krijgen het momenteel hard te verduren. Ik denk hierbij onder andere aan onze hotels waar de artiesten en de crew zouden hebben gelogeerd, de cateraars die voor de maaltijden zouden hebben gezorgd, maar bijvoorbeeld ook aan de firma’s die zouden instaan voor het leveren van de tribunes, de toiletten, de stroom, de publiekscatering, enz. Toch stelde iedereen zich zeer flexibel op en vonden we iedereen bereid om de opdracht voor 2020 gewoon uit te stellen naar 2021. We zijn iedereen hiervoor dan ook zeer erkentelijk. We kijken hoopvol vooruit en zullen er volgend jaar een extra leuk feest van maken.”

Tickets

De tickets die werden aangekocht voor deze zomer, blijven volgend jaar gewoon geldig; er moeten dus geen tickets gewisseld worden. Tickets voor donderdag 13 augustus 2020 zullen geldig zijn op donderdag 29 juli 2021, en tickets voor vrijdag 14 augustus 2020 zullen geldig zijn op vrijdag 30 juli 2021. De donderdagshow (13/08/20) was zeer snel uitverkocht, dus dit zal in principe zo blijven voor volgend jaar (29/07/21). Voor de show op vrijdag werden ook reeds heel wat tickets verkocht, maar voor deze show (30/07/21) zijn wel nog steeds tickets beschikbaar, zowel online via www.teleticketservice.com als via het toerismekantoor te Koksijde (momenteel nog gesloten en enkel bereikbaar via toerisme [at] koksijde.be of 058 51 29 10).

Wie verhinderd zou zijn op deze nieuwe data kan binnen de 30 dagen, en onder bepaalde voorwaarden, om een terugbetaling van de tickets vragen. Wie online een ticket kocht, vindt alle informatie terug op www.teleticketservice.com; wie een hard ticket kocht in het toerismekantoor te Koksijde neemt daar opnieuw contact op, hetzij telefonisch, hetzij via mail.

Line-up

PSE Belgium heeft alles op alles gezet om voor 2021 dezelfde artiesten te engageren dewelke dit jaar zouden optreden. Dit is niet steeds een evidentie, maar zowel Ozark Henry, Stan van Samang, Bart Peeters als John Miles hebben voor ons publiek met veel plezier 29 en 30 juli 2021 geblokkeerd in hun agenda; ze zullen allen dus van de partij zijn. We hopen binnenkort zelfs nog meer namen te kunnen bekend maken. Meer informatie via www.notp.com/belgie of www.visitkoksijde.be.

Update 14/05 (14:00)

Bibliotheek: afhaalfunctie wordt voortgezet 

Er heerste gisteren wat verwarring over de bibliotheken. Mogen ze nu open vanaf 18 mei (zoals de musea en cultuurhuizen) of niet?

Lokaal Bestuur Koksijde vroeg info op aan de vakvereniging van bibliotheken: “De openbare bibliotheken blijven tijdens fase 2 van de exitstrategie open onder dezelfde voorwaarden als nu. Dit betekent dat de afhaalfunctie verdergezet kan worden, mits inachtname van de social distancing. Volgende stappen in het afbouwplan of voor een totale opening van de bibliotheken zullen niet voor 8 juni plaatsvinden”.

Ondertussen draait in Koksijde dus de afhaalbib op volle toeren. 

Update 14/05 (10:00)

Lokaal Bestuur Koksijde coördineert heropening scholen en noodopvang

Koksijde coördineert netoverschrijdend de heropstart van de lessen en de noodopvang voor de kinderen van alle basisscholen. Deze heropstart vanaf 15 mei moet gebeuren volgens heel strikte richtlijnen die omschreven zijn in een draaiboek. Ook voor de organisatie van kinderopvang en noodopvang zijn ondertussen de richtlijnen bekend.

De combinatie van beide: voorzien in noodopvang en het veilig herstarten van de lessen voor die kinderen voor wie het mogelijk is, is een aartsmoeilijke puzzel. Om zowel het herstarten van de lessen als de noodopvang op een veilige en gezonde manier en volgens de richtlijnen mogelijk te maken, moesten scholen keuzes maken. Ofwel de lessen voor bepaalde klassen niet opstarten of geen noodopvang voor sommige kinderen.

Lokaal bestuur Koksijde in regie voor het luik noodopvang

Om de vijf basisscholen in Koksijde de mogelijkheid te geven maximaal de lessen te kunnen hervatten voor de leerlingen van het eerste, tweede en zesde leerjaar, nam Lokaal Bestuur Koksijde de regie over voor de organisatie van de noodopvang voor kleuters en leerlingen uit het derde, vierde en vijfde leerjaar. De dienst kinderopvang neemt de volledige praktische uitwerking hiervan in handen volgens de richtlijnen kinderopvang. Samen met leerkrachten en personeelsleden van de kinderopvang wordt die noodopvang verzekerd. Deze noodopvang is enkel bedoeld voor kinderen waarvan beide ouders tegelijkertijd buitenshuis werken en kinderen uit kwetsbare situaties.

Schepen Stéphanie Anseeuw: “Ook voor de kinderopvang is een nieuwe fase van kracht en verwachten we meer kinderen in de voor- en naschoolse opvang en bij onze onthaalouders. We volgen alle richtlijnen streng op en gaan voor een geleidelijke en dus veilige doorstart zodat zowel de onthaalouders, als de begeleiders en de kindjes zich de nieuwe manier van werken kunnen eigen worden. Het is een eerste stap, we komen er wel. Bedankt aan alle medewerkers en de ouders voor hun geduld en begrip!"

De externe locaties noodopvang (met inzet personeel dienst Kinderopvang en leerkrachten van de betrokken school) zijn:

 • Gemeenteschool Oostduinkerke: Sporthal Hazebeek & De Bolledroom
 • Gemeenteschool Koksijde: Noordduinen
 • Vrije basisschool Oostduinkerke: BKO De Speelplekke
 • Vrije basisschool De Ark: afdeling De Ark in Bliecklaan
 • Leefschool De Letterzee: sporthal Koksijde

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Door de noodopvang voor kleuters en leerlingen die de lessen nog niet kunnen hervatten te organiseren op locaties buiten de school zoals onze sporthallen en BKO, geef ik als burgemeester samen met de bevoegde schepenen Stephanie Anseeuw en Lander Van Hove meer ruimte aan de scholen om de lessen te kunnen uitwerken binnen de schoollokalen. Voor de scholen, voor de dienst kinderopvang en voor het voltallig college van burgemeester en schepenen staat veiligheid voorop!”

Contactbubbels in de scholen

Ook met deze organisatie van de noodopvang, blijft de puzzel voor de scholen bijzonder moeilijk. In het 1ste, 2de en 6 de leerjaar worden klassen opgesplitst en daarmee ook contactbubbels gemaakt van maximum 14 leerlingen. Deze contactbubbels moeten altijd van elkaar gescheiden blijven bij het brengen en halen van kinderen, bij lesmomenten, maar ook tijdens speeltijd, middagpauze en opvangmomenten. Deze richtlijn maakt het scholen vaak onmogelijk om voor deze leerlingen naast de schooldag ook nog voorschoolse en naschoolse opvang te voorzien.

Schepen Lander Van Hove: “Alle scholen van Koksijde zijn klaar voor een veilige heropstart op 15 mei. De vertrouwde schoolomgeving zal er helaas heel wat anders uitzien, bereid uw kind daar goed op voor. De scholen doen er alleszins alles aan om uw kind op een veilige manier les te geven. Ik ben alle directeurs, leerkrachten en ander schoolpersoneel bijzonder dankbaar voor hun uitstekende zorgen! De laatste weken gaven ze het beste van zichzelf met het lesgeven vanop afstand en ik voel hun enthousiasme om vanaf 15 mei deze nieuwe uitdaging aan te gaan."

"Bovendien wil ik alle ouders veel goede moed toewensen. Ik besef dat deze oplossing van veel gezinnen bijzonder veel organisatietalent, creativiteit en uithoudingsvermogen vergt. De directeurs en ik hebben met alle voor- en nadelen rekening gehouden. Maar de regels in de draaiboeken, opgesteld door het ministerie, zijn bijzonder streng en lieten geen enkele andere mogelijkheid toe. We hopen dat de situatie snel makkelijker wordt.”

Eerder coördineerde Lokaal Bestuur Koksijde voor alle netten al een gezamenlijke aanpak binnen alle basisscholen. Het ter beschikking stellen van laptops binnen alle scholen, de organisatie van de noodopvang tijdens het paasverlof, de logistieke ondersteuning en het beschikbaar stellen van materiaal zodat de schoolstart in elke school veilig kan verlopen … en nu dus ook de heropstart van de lessen.

Dit alles gebeurde over alle schoolnetten heen en in nauw overleg met alle schooldirecties.

Contactpersonen:

 • beleidsmedewerker onderwijs Patricia Beddeleem en alle schooldirecties – patricia.beddeleem [at] koksijde.be
 • diensthoofd kinderopvang Nathalie Leleu – nathalie.leleu [at] koksijde.be.

Update 13/05 (16:00)

Deuren Abdijmuseum Ten Duinen en NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum vanaf dinsdag 19 mei terug open, op een veilige kier

Onze gemeentelijke musea mogen van de nationale veiligheidsraad en het schepencollege van Koksijde, de deuren weer openen voor publiek, en wel vanaf dinsdag 19 mei. In deze vreemde tijden willen beide musea een veilige haven van rust zijn voor de bezoeker.

De belangrijkste maatregel om in acht te nemen, is dat je je bezoek vooraf online moet reserveren. Ook zijn de openingsuren, van dinsdag tot zondag, beperkt van 14 tot 18 uur. Uiteraard blijft een bezoekje voor Koksijdenaars gratis, maar ook zij moeten hun bezoek vooraf online vastleggen. Dat kan op de websites van de respectievelijke musea.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Wij zijn trots dat we onze unieke stukjes lokaal erfgoed speciaal voor onze inwoners kunnen openstellen. Gratis en voor niets kunnen zij genieten van een museumbezoekje in eigen gemeente. We hopen zo hun levenskwaliteit te verbeteren, inwoners kunnen tot rust komen en van verstrooiing genieten.”

Schepen Stéphanie Anseeuw: “Wij zijn blij dat onze musea weer bezoek mogen ontvangen! Dit werd tot in de puntjes voorbereid, zodat alles zeker veilig kan verlopen. We zorgen ervoor dat bezoekers elkaar zo weinig mogelijk kruisen, zodat er een minimum aan risico gemoeid is met een museumbezoek. Museumcoaches die de bezoeker begeleiden, spelen daarbij een cruciale rol. Onze musea zijn een veilige haven van rust!”

De musea zorgen voor een propere omgeving en richten het bezoek zo in dat je zo weinig mogelijk anderen kruist. Je kunt je handen desinfecteren met handgel. Aan de bezoeker vragen de museumteams om enkele afspraken na te komen:

 • De samenstelling van je gezelschap voldoen aan de regels opgelegd door de overheid.
 • Kom niet naar de musea als je ziek bent of éénvan de symptomen vertoont
 • Handhaaf de social distancing, hou anderhalve meter afstand van mensen die niet bij jouw gezelschap horen
 • Hoest en nies in een papieren zakdoekje of je elleboog
 • Ga naar het toilet voor aanvang van het bezoek
 • Betaal bij voorkeur online op voorhand of elektronisch ter plaatse
 • Raak niets aan
 • Volg de pijlen en instructies van onze museummedewerkers!

Praktisch

Reserveer jouw bezoek via www.tenduinen.be of www.navigomuseum.be. Ben je Koksijdenaar duid dat dan zeker aan, dan is je bezoekje zoals steeds gratis. Kom stipt op het door jou gereserveerde tijdstip. Hou je identiteitskaart klaar bij aanvang van het bezoek.

Na reservatie krijg je een mail met praktische info, je vindt er onder andere een link naar het museumplan, want dat wordt voorlopig niet meer op papier meegegeven.

De museumshops en de museumcafé’s, Estaminet de Peerdevisscher en de Gasterie, blijven tot nader order gesloten.

Update 11/05 (10:45)

Koop lokaal & koop veilig!

Koksijde zet maximaal in op veilig shoppen. Zo werd een plan uitgewerkt met richtlijnen per deelgemeente en specifiek per grote winkelstraat. Op maat van de lokale ondernemers dus. Zo worden er witte stippen geschilderd aan alle handelszaken. Dit met de bedoeling dat de klanten écht ook gebruik maken van de stippen en erop gaan staan.

plexi-glas

Ondernemers worden door onze diensten bevoorraad met handgels, plexi-platen,... Zo’n 500 Koksijdse ondernemers werden vorige week telefonisch gecontacteerd met de vraag of ze extra beschermingsmateriaal wensen. Een 160-tal konden we nog niet bereiken en worden via mail op de hoogte gebracht of door onze diensten ter plaatse bezocht. Onze technische diensten konden intussen al 313 afspraken vastleggen om het gevraagde materiaal te leveren. In totaal werden al 225 handgels, 200-tal pakketten handschoenen, 2170 mondmaskers en bijna 160 plexi-platen rondgebracht. De ondernemers ontvangen dit allemaal gratis. Er werden ook al een 500-tal stickers bezorgd met ‘hou afstand’. Voor de veiligheid van onze handelaars en hun werknemers wordt contactloos betalen aangemoedigd.

Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de wandelrichting van de klanten. Net zoals in veel andere gemeenten stimuleren wij het rechtswandelen, steeds op het rechtervoetpad van de straat of aan de rechterkant van de straat als er geen voetpad is. Als er bij de winkels geen wachtstippen zijn ga je de winkel rechts binnen en verlaat je de winkel ook rechts. In een echte eenrichtingsstraat vragen wij de voetgangers om geen “rechtsomkeer” te maken maar de straat veilig over te steken als men wil terugkeren. Mensen dienen de anderhalve meter social distancing te respecteren (voor, achter, zij).

Coronacoaches in het straatbeeld

Tot slot worden ook coronacoaches ingezet. Bedoeling is dat ze (voorlopig in de voormiddag) toezicht houden op de maatregelen (b.v. alleen winkelen, afstand houden, aantal personen in de winkel, rechts wandelen …) in Zeelaan en Strandlaan. Ze zullen ook een aanspreekpunt zijn voor de burger die vragen heeft. Sensibilisering van de klanten blijft uiteraard ook een punt waar Lokaal Bestuur Koksijde op inzet. Door middel van affiches die de lokale ondernemers kunnen downloaden via www.koksijde.be/coronavirus/handelaars.

Nieuwe website met overzicht van alle ondernemers in Koksijde  

handelaars hulp
De overgrote meerderheid van onze shops openen op 11 mei de deuren. Met de gloednieuwe website www.koksijde.be/koopkoksijde lanceert Lokaal Bestuur Koksijde een handig digitaal overzicht van alle ondernemers op ons grondgebied. Ideaal voor de klanten om lokale handelaars op te snorren. We vragen aan de ondernemers om zich hier dus zeker te registreren. Het komt de handelszaak zeker ten goede. Fijne acties (zoals moederdag) en een oplijsting van de afhaalshops kan je er ook terugvinden.

Burgemeester Vanden Bussche: “Ik wens alle handelszaken die reeds open zijn en die binnenkort opnieuw de deuren mogen openen een veilige en succesvolle opstart! Op onze nieuwe website vinden jullie heel wat nuttige info. Uiteraard blijft de dienst lokale economie voor jullie klaarstaan om logistieke ondersteuning te bieden waar nodig en op al jullie vragen te antwoorden. Koop Lokaal, Koop Koksijde!”

Schepen Geersens:Om onze ondernemers te ondersteunen, lanceren wij  een uitgebreide ondernemerswebsite. Op deze webstek vind je alle ondernemers uit onze gemeente terug. Als schepen van lokale economie wil ik iedereen oproepen om de inkopen te doen bij onze lokale handelaars! Ondertussen wordt ook volop gewerkt aan een veilige opstart voor de horeca . We zullen als bestuur er alles aan doen om deze sector op een optimale en veilige manier te ondersteunen.” 

Heb je vragen voor ons?

Neem dan contact op met de dienst Lokale Economie via economie [at] koksijde.be en T. 058 53 30 36 (elke werkdag tussen 9 – 12 uur).


Update 07/05 (10:15)

(W)integratie dankt alle gulle schenkers

Intergemeentelijk samenwerking (W)integratie mocht voor het project ‘Vitesse hoger’ de voorbije weken op heel wat steun rekenen.  Via Vitesse Hoger pakken De Panne, Veurne, Nieuwpoort en Koksijde de gezinsarmoede aan. 

Schepen Céline Mouton (Veurne): “Door de coronacrisis werd opnieuw duidelijk dat nog heel wat gezinnen ondersteuning zochten om ook op de digitale trein te stappen. Wij namen, net zoals de andere gemeenten binnen (W)integratie, zelf al een aantal initiatieven, maar toch bleven de noden hoog.”

Dit probleem overstijgt de gemeentegrenzen en dus nam (W)integratie de taak op zich om het geheel wat overzichtelijk te houden en de verschillende gemeenten systematisch samen te laten zoeken naar oplossingen voor de gedetecteerde noden. 

Schepen Jos Decorte (Nieuwpoort): “De overkoepelende organisatie (W)integratie beschikt over de nodige contacten binnen de scholengemeenschap en onderhoudt een goed relatie met de lokale besturen. Daardoor konden zij alles op een efficiënte en doelgerichte manier organiseren. Een aanpak die duidelijk zijn vruchten heeft afgeworpen.”.

De ondersteuning voor het project Vitesse Hoger kwam uit verschillende hoeken.  Serviceclubs ‘Club 51’ en Zonta Westkust doneerden respectievelijk een cheque van 1551 euro en 5000 euro.  Erwin Vermeesch mocht uit naam van CVBA Zuidburg 25 splinternieuwe tablets doneren.  Daarnaast kwamen nog een aantal particulieren ook laptops en tablets binnenbrengen, die een tweede leven krijgen bij de schoolgaande jeugd. 

Intergemeentelijke samenwerking (W)integratie en de vier gemeenten zijn alle gulle schenkers heel erg erkentelijk. 

Vitesse Hoger
“Het doet deugd om te merken dat ook bij de bevolking het gevoel leeft dat men elkaar kan helpen.  De scholen en gemeenten zetten alles op alles om iedereen mee te krijgen, maar zo’n steun is onmisbaar” zegt schepen Ivan Vancayseele van Koksijde.  Hij is dan ook heel blij dat een aantal gezinnen hiermee geholpen wordt, voornamelijk met digitaal schoolmateriaal. 

“En zo maken we samen opnieuw duidelijk dat in deze tijden ‘samen sterk’ meer dan eens klopt”, sluit Schepen Michèle Vandermeeren van De Panne af.

Personen of gezinnen die nood hebben aan ondersteuning kunnen steeds terecht in het sociaal huis van hun gemeente of stad.  Wie hulp nodig heeft, neemt best op voorhand contact om een afspraak te maken. Contact: wintegratie [at] koksijde.be 

Update 06/05 (12:20)

Koksijde stelt haar grote zomerevenementen uit tot volgend jaar

In het kader van de volksgezondheid en de strijd tegen het coronavirus heeft het college van burgemeester en schepenen met pijn in het hart in zitting van 4 mei 2020 beslist om het merendeel van de geplande activiteiten en evenementen in de gemeente uit te stellen tot volgend jaar, dit voor de zomervakantie (eind augustus).

Garnaalstoet
Night of the Proms Summer edition werd al officieel uitgesteld, maar ook andere grotere evenementen zoals de garnaalstoet, beide tennistornooien (Flanders Ladies Trophy en Koksijde Mens Trophy), Vlaanderen Feest!, Dunia en de Visserijfolkloreavonden, de Artan-tentoonstelling in het NAVIGO-museum, de DACH-tentoonstelling in Kunstencentrum Ten Bogaerde i.s.m. S.M.A.K., … kunnen helaas niet georganiseerd worden binnen de opgelegde maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad.

U kan de evenementen nalezen via onze website www.visitkoksijde.be/activiteiten  

In dezelfde lijst zijn een aantal activiteiten opgenomen die zeker behouden kunnen worden, zoals de verschillende erfgoed- en natuurwandelingen. Voor enkele andere evenementen wordt onderzocht of ze, mits enkele aanpassingen, alsnog kunnen worden georganiseerd. Deze laatste worden op een later tijdstip besproken en gecommuniceerd.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “De corona noopt ons om alle activiteiten waar er een volkstoeloop te verwachten valt, uit te stellen en dit wanneer de afstandsregels niet kunnen gerespecteerd worden. De gezondheid primeert, dat is al weken het motto. Maar we moeten positief zijn. Voor de meerderheid van de geannuleerde evenementen geldt het principe ‘uitstel is geen afstel’ en zoeken we een nieuwe datum in 2021. Met de creativiteit van onze diensten zullen we er alsnog een gezellig, maar veilig zomerseizoen van maken. We hebben geluk! Onze gemeente heeft tal van (andere) troeven: wandel- en fiets(zoek)tochten met uitgestippelde routes, 700 hectare natuurgebieden rond de Hoge Blekker, erfgoedparels en mooie villawijken, diverse musea zoals onze bekende musea met name Ten Duinen, NAVIGO, Paul Delvaux en MuseOS, moderne sportinfrastructuur, surfclubs, Golf ter Hille en talrijke adressen om culinair te genieten en zalig te overnachten”.

Ook tijdens het shoppen of het kuieren door de mooi aangeklede winkelstraten zal er op verschillende momenten voor sfeer worden gezorgd.

Tenslotte beschikt Koksijde over één van de breedste stranden van Europa, even geroemd als de Champs-Elysées in Parijs, en dat de mogelijkheid biedt om met de nodige afstanden te genieten van de prachtige Noordzee, en al zeker bij laag water.

Meer info? 


Update 06/05 (12:20)

Koksijde last tennistornooien af deze zomer

Tennis
Elke zomer vindt op het Theaterplein in Koksijde-Bad een mooi tennisspektakel plaats. Twee internationale tennistornooien met een rijke geschiedenis. De Flanders Ladies Trophy en de Koksijde Men’s Trophy trekken telkens veel kijklustigen aan. Ook deze zomer was Koksijde er helemaal klaar voor.  Maar deze week beslisten de organisatoren, in samenspraak met de tennisfederatie en de gemeente Koksijde, met pijn in het tennishart dat beide tornooien in 2020 geannuleerd worden.

Dirk Dawyndt, schepen van Sport;  "Het doet me pijn aan het hart om deze twee prachtige tennistoernooien te annuleren. We hebben helaas geen keuze: veiligheid en volksgezondheid gaan boven alles. Samen met de organisatoren zullen wij als Lokaal Bestuur Koksijde er alles aan doen om er te staan in 2021.”

Dergelijke omvangrijke organisaties, bovendien met instroom van internationale tennissers, kunnen onmogelijk onder veilige omstandigheden georganiseerd worden, zowel voor toeschouwers, medewerkers als spelers. Beide tornooien worden dus uitgesteld naar 2021.

Marc Jacob, voorzitter vzw FLTK en tornooidirecteur FLT‘"Het bestuur van de FLT houdt eraan om ons hoogstaand tornooi in de huidige vorm verder te kunnen organiseren en het publiek te blijven verwennen met het niveau dat we al jaren succesvol hanteren en we zien hoopvol uit naar de 34 ste editie van 2021.’

‘In samenspraak met de tennisfederatie en de gemeente Koksijde heeft de organisatie van Koksijde Men’s Trophy beslist om dit jaar het tornooi niet te laten doorgaan. Spijtig maar gezien de omstandigheden de enige juiste beslissing. Hoe dan ook, vandaag starten we met de voorbereidingen van de editie 2021, waarvoor de data in week 33 voorbehouden blijven op de internationale kalender’, aldus Jos Exsteens, voorzitter Koksijde Men’s Trophy.

 


Update 05/05 (15:20)

Herstart onderwijs Koksijde

Lokaal Bestuur Koksijde neemt een coördinerende rol op voor de voorbereiding van de herstart in het basisonderwijs. In een conference call met alle directies werden afspraken gemaakt om een veilige herstart in de scholen mogelijk te maken. Het gemeentebestuur biedt logistieke ondersteuning aan in elke basisschool zodat elke school zo veilig mogelijk kan starten.  

Terug naar school
De Nationale Veiligheidsraad besliste op vrijdag 24 april dat de lessen op school deels herstarten vanaf maandag 18 mei. Op vrijdag 15 mei kunnen de scholen de deuren al openen voor een pilootfase. De basisscholen in Koksijde proberen de herstart te stroomlijnen waar mogelijk, maar door het verschil in infrastructuur en personeelsbezetting van elke school zorgt dat voor een grote uitdaging…

Burgemeester Marc Vanden Bussche en schepen Lander Van Hove zorgden ervoor dat logistieke steun wordt aangeboden in elke basisschool zodat elke school zo veilig mogelijk kan starten. Zo krijgen alle scholen veiligheidshekkens, extra fietsenrekken, faceshields voor de opstartende klasgroepen, mondmaskers en ontsmettingsmateriaal,…

Lander Van Hove, schepen van Onderwijs: “Alle scholen van Koksijde zijn klaar voor een veilige heropstart halverwege mei!  De vertrouwde schoolomgeving zal er helaas heel wat anders uitzien, bereid uw kind daar goed op voor. De scholen doen er alleszins alles aan om uw kind op een veilige manier les te geven. Ik ben alle directeurs, leerkrachten en ander schoolpersoneel bijzonder dankbaar voor hun uitstekende zorgen! De laatste weken gaven ze het beste van zichzelf met het lesgeven vanop afstand en ik voel hun enthousiasme om vanaf 15 mei deze nieuwe uitdaging aan te gaan. Bovendien wil ik alle ouders veel goede moed toewensen. Ik besef dat deze oplossing van veel gezinnen bijzonder veel organisatietalent, creativiteit en uithoudingsvermogen vergt. De directeurs en ik hebben met alle voor- en nadelen rekening gehouden. Maar de regels in de draaiboeken, opgesteld door het ministerie, zijn bijzonder streng en laten geen enkele andere mogelijkheid toe. We hopen dat de situatie snel makkelijker wordt.”

Aan alle ouders met kinderen in een basisschool Koksijde wordt ook een brief gericht met algemene richtlijnen voor de herstart. Er wordt gevraagd om deze vooraf met de kinderen goed door te nemen. Elke basisschool contacteert de ouders met specifieke regeling en afspraken wat betreft de heropstartende klassen en de organisatie van de noodopvang in hun school.

Voor wat betreft de organisatie van de buitenschoolse kinderopvang dienen we nog te wachten op de richtlijnen van hogerhand.

Patricia Beddeleem, beleidsmedewerker onderwijs: Ook in deze moeilijke tijden kunnen we vlot met alle schooldirecties samenwerken. Iedereen deelt dezelfde bezorgdheid omtrent de veiligheid van de kinderen en het personeel. Maar bij iedereen kriebelt het ook zoveel om de leerlingen veilig uit hun kot te halen en les te kunnen geven. Super scholen in Koksijde!’

De directieleden zijn alvast enthousiast:

 • Jürgen Lammens, vrije basisschool Oostduinkerke: Iedereen kijkt er naar uit om elkaar terug te zien! Met z'n allen samen komen we er!’'
 • Steven Maes, gemeenteschool Koksijde: De juffen en meesters zijn blij dat ze weer ECHT les kunnen geven."
 • Liesbet Moerman, leefschool De Letterzee: ‘Leren in een veilige omgeving, daar gaan we voor!"
 • Carine Tegethoff, gemeenteschool Koksijde: Wij maken ons klaar voor en hopen op een vlotte herstart voor het 1ste, 2de en 6de leerjaar. De veiligheid van leerkrachten en leerlingen is voor ons prioritair.
 • Jan Andries, vrije basisschool De Ark: Vanuit de veilige thuishaven willen we met De Ark op 15 mei zorgzaam verder varen.’

Lokaal Bestuur Koksijde en de scholen werkten een handig overzicht van de basismaatregelen op school


Update 05/05 (15:15)

Vanaf 11 mei graduele herinvoering betalend parkeren

De versoepeling van de veiligheidsmaatregelen zorgt ervoor dat de meeste winkels terug de deuren openen. 

Daarom past Lokaal Bestuur Koksijde opnieuw, stapsgewijs, het geldend parkeerbeleid toe.

 1. Rode en Oranje zones: opnieuw betalend (vanaf 11 mei)
 2. Blauwe zone en Shop&Go: opnieuw controles (vanaf 11 mei)
 3. Paarse zone: terug betalend (vanaf 11 mei)

De zones zijn alleen betalend in de weekends, feestdagen & schoolvakanties in mei. De oranje zone is het hele jaar door betalend. Vanaf juni t.e.m. september zijn alle zones elke dag betalend.


Update 05/05 (15:10)

Residentie De Brink is volledig coronavrij!

De Brink
Goed nieuws uit het woonzorgcentrum Residentie De Brink. Alle bewoners zijn negatief getest op het coronavirus COVID-19. Niemand blijkt besmet! Ook de personeelsleden bleven tot nu toe coronavrij. In Woonzorgcentrum De Brink verblijven 30 personen. Ook 21 medewerkers zijn er actief. Sinds het begin van de coronacrisis heeft het woonzorgcentrum heel wat inspanningen geleverd om het virus buiten te houden. Ze gingen dan ook in volledige lockdown. Enkel personeel kreeg nog toegang. En ook de gekende algemene maatregelen worden strikt toegepast: het grondig wassen en ontsmetten van de handen,… Bij het personeel wordt ook gewerkt met mondmaskers. Voorlopig blijft het bezoekverbod nog even van kracht!

Burgemeester Vanden Bussche: “We zijn oprecht blij te horen dat alle bewoners van het woonzorgcentrum De Brink coronavrij zijn. Onze bekommernis voor hen, bij uitbreiding van alle rusthuisbewoners in onze gemeente is zeer groot. Het nauwgezet naleven van de maatregelen heeft alvast positieve invloed.”


Update 30/04 (19:20)

Extra maatregelen voor Koksijdse kinderopvang vanaf 4 mei

Vanaf maandag 4 mei gaan heel wat bedrijven opnieuw open. Ouders die vanaf die datum opnieuw buitenshuis aan het werk gaan, kunnen terug een beroep doen op de kinderopvang. Dit betekent dat er opnieuw meer kinderen naar de opvang zullen komen. Schepen Stéphanie Anseeuw: “Wij volgen strikt de richtlijnen van Kind en Gezin om te bepalen welke kinderen vanaf 4 mei welkom zijn in de Koksijdse kinderopvang:

 • kinderen naar opvang
  Kinderen van ouders die buitenshuis gaan werken, niet enkel in cruciale beroepen en essentiële sectoren.
 • Kinderen die opgroeien in een maatschappelijk kwetsbaar gezin of in een gezin met veel spanningen.
 • Kinderen waarvan een ouder (nog) thuiswerkt, kan gedeeltelijk heropstarten (dus niet het volledige opvangplan)

Schepen Stéphanie Anseeuw: “Kinderen van ouders die beiden van thuis uit werken of beiden telewerken zullen pas vanaf 18 mei terug naar de opvang kunnen. Deze maatregel is nodig om:

 • De druk op de kinderopvang werkbaar te houden
 • De terugkeer van de kinderen zelf zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Jonge kinderen moeten terug wennen aan de opvang en kunnen misschien moeite ondervinden bij de herstart.
 • De kinderopvang zo veilig mogelijk te laten verlopen, met respect voor de contactbubbels.“

Kindjes die normaal op school startten na de paasvakantie, kunnen voorlopig nog niet naar school en blijven naar de kinderopvang komen zolang de bezetting van de onthaalouder dit toelaat. Nieuwe baby’s kunnen opstarten indien ouders aan het werk moeten en geen andere oplossing hebben. Een wenperiode is hier heel belangrijk. Dit betekent een voorzichtige start en de opvang langzaam opbouwen.

Zolang de coronamaatregelen gelden moeten ouders die hun kinderen verplicht of vrijwillig thuishouden niet betalen voor deze afwezigheidsdagen. Ouders verliezen ook geen respijtdagen. De opvang wordt hiervoor vergoed van de overheid.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Omdat er vanaf 4 mei opnieuw meer kinderen naar de opvang komen, is er hier extra aandacht voor het veiligheidsaspect. De geldende maatregelen rond de contactbubbels en de hygiëne blijven gelden.  Bijkomend heeft onze dienst voor onthaalouders een aantal extra maatregelen uitgevaardigd."

 • Brengen en ophalen van je kind gebeurt door 1 dezelfde persoon, geen broertje/zusje of andere personen meenemen naar de opvang.
 • Een veilige afstand bewaren met andere ouders en de medewerkers van de opvang.
 • Draag altijd een mondmasker (of alternatief)
 • Betreed de opvang niet !
 • Hou afstand en was je handen grondig voor en na het brengen en ophalen
 • Zieke kinderen kunnen niet terecht in de opvang.

 


Update 30/04 (18:10)

Koksijdse burgemeester pleit voor een gefaseerd toeristisch seizoen  

De kustburgemeesters zijn volop bezig met een exit-strategie in functie van de coronacrisis voor hun regio. Het scenario en de fasering die nu op tafel ligt zal de diensten zwaar onder druk zetten en plaatst de kust voor tal van uitdagingen. De burgemeester van Koksijde wil dit dan ook gefaseerd aanpakken.

Waar moeten we rekening mee houden:

 • Tijdens alle fases van afbouw geldt de aanbeveling om je met eigen middelen te verplaatsen om zo plaats te maken op het openbaar vervoer voor mensen die ze het meest nodig hebben. Bij een ongecontroleerde exit voorspellen we mobiliteitsproblemen en verkeersfiles naar de kust.
 • Onze ziekenhuizen uiten een grote bezorgdheid over de opstart van het toeristische seizoen aan de kust. We moeten de juiste organisatorische maatregelen nemen. We mogen de gezondheidsdiensten niet overbelasten en moeten ten allen tijde een oververzadiging van de ziekenhuizen voorkomen.
 • We moeten winkelcentra en winkelstraten veilig houden, dus ook diegene in Koksijde.
 • Onze veiligheidsdiensten moeten nog gecontroleerd hun werk kunnen doen.

Een overleg op lokaal niveau is dus broodnodig voor een goede exit-strategie.

Marc Vanden Bussche: “Ik onderschrijf de visie van de federale overheid om de exit-strategie progressief in verschillende fases te laten verlopen. Een graduale opschaling van de bezoekers aan de kust is de enige juiste. We roepen de federale overheid op om te werken in drie fases."

 • Fase 1 (vanaf 18/05): Toelaten van 2de verblijvers aan de kust
 • Fase 2 (vanaf 08/06): Toelaten van vakantiehuurders op appartementen, campings en hotels
 • Fase 3 (vanaf ten vroegste 06/07): Toelaten van ééndagstoerisme

Dit resultaat beogen we:

 • We kunnen de impact op de gezondheidszorg aan onze kust monitoren en de impact op de ziekenhuizen is onder controle (ziekenhuisopnames, verzadiging afdelingen intense zorg).
 • We kunnen de heropstart van het economisch leven (detailhandel en sanitaire maatregelen) verfijnen.
 • We kunnen veilige winkelstraten en wandeldijken uitdokteren (looplijnen, signalisatie, fysieke barrières, …) mocht dat nodig blijken.
 • De horeca kan zich veel beter organiseren bij een geleidelijke stijging van de bezettingsgraad.

Marc Vanden Bussche: “Het is duidelijk dat het voor de kust een drukke zomer wordt, welke maatregelen er ook worden afgekondigd. Hoe sneller de spreiding start en hoe langer de spreiding duurt, hoe beter we het effect ervan kunnen monitoren en hoe beter we ons kunnen voorbereiden om de volkstoeloop meester te kunnen zijn. De sector en de bevolking (eigen bevolking, tweede verblijvers, camping- en hoteltoeristen en dagtoeristen) deze zomer managen met de beschikbare politiecapaciteit en veiligheidspersoneel (stewards, kustredders, … ) zonder duidelijke spelregels wat betreft mobiliteit en verplaatsingsgedrag is onhaalbaar."

Tot slot wil Vanden Bussche dat er een heroriëntering komt van de strandinfrastructuur. Uitbating van strand (massatoerisme) kan pas vanaf het moment dat er jobstudenten ingezet kunnen worden. "Een duidelijke communicatie van de te nemen maatregelen naar de bevolking toe is onontbeerlijk om ons optimaal te kunnen voorbereiden", besluit hij.


Update 29/04 (11:00)

Lokaal Bestuur Koksijde voorziet mondmaskers

In het college van burgemeester en schepenen werd beslist om 50.000 herbruikbare/wasbare mondmaskers te bestellen voor de Koksijdse bevolking (+12 jaar), wat een investering omvat van ruim 100.000 euro.

De eerste lichting van 30.000 werd besteld bij Think Pink, een non-profit organisatie die ook in onze gemeente actief is. Het gaat over 15.000 exemplaren voor mannen (maat XL) en 15.000 voor vrouwen en +12-jarigen (maat L), allen individueel verpakt. Het betreft Europese gecertificeerde mondmaskers (Europees OEKO-TEX label) met drie stoflagen. Een deel van de opbrengst van dit initiatief gaat naar borstkankeronderzoek en lokale ziekenhuizen. Levering van deze mondmaskers wordt verwacht in de derde week van mei. We weten dat de vraag enorm is, maar daardoor is het ook extra moeilijk voor de leveranciers om mondmaskers te kunnen produceren. De maskers zijn tot vijftig keer wasbaar met zeep of in de wasmachine op 60°C.

Deze mondmaskers zullen door een team van meer dan 50 medewerkers van Lokaal Bestuur Koksijde persoonlijk bij elk gezin afgeleverd worden. Onze medewerkers zullen herkenbaar gekleed zijn (met K-logo). Gelet op de malafide praktijken die momenteel gangbaar zijn is het belangrijk om daar oog voor te hebben. De dagen voor de levering zullen we hier nog uitgebreid over communiceren met concretere data en tijdstippen. Het heeft op dit moment dan ook geen zin om als inwoner (particulier) mondmaskers aan te vragen bij ons Lokaal Bestuur.

Tweede bestelling

Een tweede voorraad van 20.000 herbruikbare/wasbare mondmaskers werd ondertussen besteld via een groepsaankoop georganiseerd door het Westhoekoverleg. Dit gaat over 18.000 maskers voor volwassenen en 2.000 kindermodellen. Dit type is een tweelagig masker met mogelijkheid om een filter in te stoppen. Ze zijn gemaakt van katoen, wat goed is voor een filtratiegraad van 69 procent. Het tijdstip van levering en verdeling van deze maskers is nog niet gekend. Communicatie hierover volgt.

Herbruikbare filters

De federale overheid heeft beslist om herbruikbare filters te verdelen. Deze kunnen dan gebruikt worden voor bovenstaande 2-lagige maskers, of voor zelf gemaakte maskers of andere type maskers die ook op de markt te verkrijgen zijn.

Mondmaskers via WAK

mondmasker WAK
In het mode-atelier van de Westkoekacademie Koksijde worden nu ook mondmaskers gemaakt.
De leerkrachten krijgen hiervoor hulp van vrijwilligers die het masker maken volgens het patroon dat werd goedgekeurd door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Dit werd door de crisiscel beslist door de burgemeester: ‘Een bewuste keuze om mondmaskers te maken: wasbaar op hoge temperatuur en dus herbruikbaar’.
Alle leerkrachten van de lagere graag kunstacademie werken mee aan dit mooie project o.l.v. Els Desmedt, directeur WAK.

Er kunnen vier personen tegelijk aan het werk in het atelier en er wordt in shiften gewerkt. De WAK stelt kant en klaar pakketten (materiaal stof + lint) samen met een bijhorend stappenplan. Het Sociaal Huis Koksijde coördineert de werking met de vrijwilligers.

Deze mondmaskers zullen naar specifieke doelgroepen worden verdeeld.

Zelf mondmaskers maken & andere helpen

maakjemondmasker
Uiteraard kan je steeds zelf aan het werk om mondmaskers te maken. Hoe je een correct mondmasker maakt kan je vinden via maakjemondmasker.be.

Zin om ook andere mensen te helpen?

Doe mee aan de nationale challenge. Doneer je mondmaskers in een box in ons gemeentehuis (toerismekantoor). Dat kan elke weekdag van 9u tot 12u en van 13.30u tot 16u.

Je maakt de mondmaskers via maakjemondmasker.be. Ga aan de slag met of zonder een naaimachine. Was de mondmaskers op 60°. Was dan je handen en steek de mondmaskers in een ziplock of afgesloten plastic zak en breng ze bij ons binnen. 

Meer info over deze actie  

 


Update 21/04 (18:15)

Westkustgemeenten bestellen mondmaskers voor hun inwoners via Think Pink

De 3 Westkustgemeenten werken tijdens deze coronacrisis al de hele tijd nauw samen. Ze besloten vandaag om gratis mondmaskers te voorzien voor hun inwoners. Koksijde bestelt er 30.000, De Panne plaatst een bestelling van 15.000 en Nieuwpoort klokt af op 25.000. Ze bestellen alle drie de mondmaskers via Think Pink.

Borstkankerorganisatie Think Pink Europe zal deze mondmaskers maken en verdelen samen met 22 organisaties verspreid over Europa, dit om vooral kwetsbare groepen zoals ouderen en kankerpatiënten te helpen beschermen. Deze maskers kan je tot 50x hergebruiken door die simpelweg op 60° C te wassen, ze zijn dus ook milieuvriendelijk. De opbrengst van deze verkoop gaat voor 80% naar concrete projecten met kankerpatiënten en lokale ziekenhuizen.

Burgemeester Marc Vanden Bussche (Koksijde): “In de crisiscel beslisten we deze voormiddag reeds om op het voorstel van Think Pink in te gaan. Met deze bestelling slaan we twee vliegen in één klap. We zorgen ervoor dat onze inwoners zich preventief kunnen beschermen, en bovendien steunen we het goede doel. Als Think Pinkgemeente - met als ambassadeur en inwoner Hilde Werbrouck - vinden we het dan ook een eer om met hen samen te werken rond dit project”.

Burgemeester Bram Degrieck (De Panne): “Door deze aankoop getuigen we van verantwoordelijkheid jegens onze inwoners, het zit er immers hoogstwaarschijnlijk aan te komen dat mondmaskers dagelijkse kost zullen worden in ons straatbeeld. Door de mondmaskers via Think Pink te bestellen steunen we tegelijk het goede doel.

Naast het aanbod van de gemeentelijk aangeboden mondmaskers door ons lokaal bestuur, zijn er bovendien veel mensen die aan de slag zijn gegaan met eigen materiaal.  De burgemeesters van de Westkustgemeenten zitten nagenoeg al de hele corona-periode op krak dezelfde golflengte.  Dat zorgt voor een uniforme en daadkrachtige aanpak en snelle beslissingsprocessen.  We zien dat we snel en gefundeerd kunnen schakelen.”

Burgemeester Geert Vanden Broucke (Nieuwpoort): "We willen onze burgers maximaal beschermen opdat ons stadsleven snel en veilig kan hervatten. Het voelt goed dat buurgemeenten een gelijkaardige visie hebben en we op die manier samen kunnen werken. Wanneer en hoe de mondmaskers bedeeld zullen worden, wordt nog in een plan gegoten en zal dan meegedeeld worden aan de Nieuwpoortenaars."

De levering van de mondmaskers wordt verwacht binnen een tweetal weken. De verdeling ervan wordt nog verder uitgewerkt.

Update 21/04 (16:40)

Tienpuntenprogramma ter ondersteuning van de lokale economie en het toerisme in Koksijde

Burgemeester Vanden Bussche kondigde gisteren op de virtuele gemeenteraad het tienpuntenprogramma ter ondersteuning van lokale economie en toerisme in Koksijde aan. Met dit tienpuntenprogramma wil het college van burgemeester en schepenen ervoor zorgen dat de lokale handel na de versoepeling van de lockdownmaatregelen weer op gang komt. Bovendien is Koksijde volop bezig het toeristisch seizoen voor te bereiden.

Burgemeester Vanden Bussche:“We zullen doelgericht werken met een individuele aanpak voor elke handelaar.”

1. Gemeentelijke begeleiding voor ondernemers

De burgemeester licht toeIn samenwerking met experts geven we een dagelijkse update van de recentste ontwikkelingen en maatregelen. We blijven telefonische ondersteuning bieden aan onze lokale ondernemers en we bouwen een gemeenschappelijk adviespunt uit, bijvoorbeeld via een halve zitdag of meer per maand, waar in aanwezigheid van de expert vragen of plannen van ondernemers kunnen worden besproken in het gemeentehuis zelf. Bovendien werken we aan een systeem voor de meer uitgebreide vragen van ondernemers met betrekking tot de coronacrisis.

Bovendien is er een zeer nauwe samenwerking tussen de medewerkers van toerisme en lokale economie in één dienst.”

2. Behoud 0% aanvullende personenbelasting

“We behouden de 0% aanvullende personenbelasting blijft het uitgangspunt van het beleid in Koksijde” benadrukt de burgemeester.

3. Geen verhoging van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing behoudens de wettelijke indexering

Burgemeester Vanden Bussche: “In Koksijde zullen we de bijkomende kosten die de corona-crisis met zich meebrengt niet compenseren door meer belastingen te innen!”

4. Afschaffing van de gemeentelijke belasting plaatsen terrassen, tafels en stoelen op strand en zeedijk voor 2020-2025

Het schepencollege besliste tot afschaffing van de terrassentaks, niet enkel voor 2020 maar voor de volledige legislatuur tot 2025.

De schepen van lokale economie Dorine Geersens: “We zijn ons ervan bewust dat deze maatregel een grote impact zal hebben op de inkomsten van de gemeente maar we vinden het enorm belangrijk om een perspectief te bieden de komende jaren aan de fel getroffen horeca die hierbij een directe financiële tegemoetkoming zal ondervinden.”

Dit betreft aldus de innames op strand en zeedijk ten noorden van de rijweg op de zeedijk die gebeurt door horeca-exploitanten.

Uiteraard blijft de inname vergunningsplichtig en de vergunninghouder dient zich aan de regels te houden.

5. Afschaffing van gemeentelijke belasting plaatsen terrassen, koopwaar, reclameborden op het openbaar domein buiten de zeedijkzone 2020-2025

Dit betreft het plaatsen van te verhuren kustrijwieltuigen, windschermen, open of gesloten uitneembare of gesloten vaste terrassen, stoelen en tafels, tentoonstellingstanden, koopwaar, reclameborden of –blokken of reclamestanden

6. Tijdelijke afschaffing retributie betalend parkeren en gradueel terug in te voeren bij normalisering

Luc Deltombe licht toe: “Bij normalisering zal het betalend parkeren in de handelscentra terug worden ingevoerd om op deze manier maximale rotatie en bereikbaarheid van de handelszaken te kunnen garanderen. Dit wordt nauwlettend in het oog gehouden door onze dienst mobiliteit en het Autonoom Gemeentebedrijf.”

7. Pro rata opheffing lopende horecaconcessies en concessies voor strandbars, surfclubs, springkastelen, trampolinestructuren, …

“Koksijde is hierbij een voorbeeld voor vele kustgemeenten. Unizo haalde Koksijde reeds aan als voorbeeld! Koksijde is de eerste gemeente die dit heeft afgeschaft”, aldus een trotse burgemeester, “en misschien stof tot nadenken voor eigenaar-verhuurders.”

De opheffing geldt momenteel voor horecaconcessies en concessies voor strandbars en surfclubs toegekend door gemeente (inclusief concessies voor springkastelen, trampolinestructuren enz. overeenkomstig de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 27 maart 2020).

8. Logistieke ondersteuning handelszaken bij heropstart

De burgemeester verklaart“Van bij de opstart werden de handelszaken individueel opgevolgd en logistieke hulp geboden waar nodig. Uiteraard werken we dit verder uit naarmate de handelszaken opnieuw mogen opstarten. Iedereen zal door onze diensten individueel gecontacteerd en bezocht worden. We kiezen bewust voor een individuele aanpak op maat van de handelaar en ondernemer.”

9. Evenementenbeleid op maat in de winkelstraten

De VVV werkt onder leiding van Greta Delie-Suber aan een heroriëntering van de geplande evenementen deze zomer.

In goede verstandhouding met de organisatoren hebben we de geplande grote evenementen kunnen uitstellen tot volgend jaar bijvoorbeeld Night of the Proms, Bredene Koksijde Classic, … We proberen ook voor de kleinere organisaties zoveel als mogelijk vooruit te schuiven naar volgend jaar.

10. Koop, eet en drink Lokaal – Koop Koksijde

Een taskforce bestaande uit lokaal bestuur Koksijde, handelaarsbonden, ondernemers en ervaringsdeskundigen werkt een Seaking Plan uit.

Schepen Geersens is alvast enthousiast over de vlotte samenwerking met de stakeholders en vertelt er binnenkort meer over.

 


Update 16/04 (16:30)

Night of the Proms Summer Edition 2020 gaat niet door
Overige activiteiten t.e.m. 31 augustus in Koksijde: binnenkort meer nieuws

Het college van burgemeester en schepenen debatteert op maandag 20 april een eerste keer over de geplande activiteiten tot en met 31 augustus. Dit gebeurt op basis van de huidige kalender.
Wel is het nu al duidelijk dat Night of the Proms Summer Edition niet zal doorgaan.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Iedereen stond te popelen om van deze tweede editie een nog groter feest te maken. Twee dagen genieten: van de muziek, van de sfeer in Koksijde en vooral van het samenzijn met familie en vrienden. Het coronavirus heeft er helaas anders over beslist. Er worden geen massa-evenementen toegelaten tot 31 augustus in België. De enige juiste beslissing want de gezondheid en veiligheid van ons publiek, artiesten en crew moet ten allen tijde onze grootste prioriteit zijn. Dat heeft spijtig genoeg ook consequenties voor onze tweede editie van Night of the Proms Summer Edition in Koksijde op 13 en 14 augustus 2020.
We zijn, samen met de organisatie, ondertussen nieuwe data aan het zoeken voor in de zomer van 2021, een uitgesteld feest is dus geen verloren feest! De tickets van 2020 zijn automatisch geldig in 2021.

Meer informatie over de tickets en line-up volgt wanneer de nieuwe data bekend zijn. Bedankt voor het begrip en geduld in deze moeilijke tijden. Wij keken er samen met de artiesten, de organisator PSE Belgium, de vele crewleden en onze medewerkers enorm naar uit en beloven al onze energie op te sparen om er volgend jaar een straffe editie van te maken.”

Update 16/04 (11:15)

De firma Assa Abloy maakt face shields met 3D-printer

Hiervan schenken ze er 20 aan de interventieploegen van Politie Westkust en 20 aan de verzorgden van het Sociaal Huis Koksijde. Lokaal bestuur Koksijde is ontzettend dankbaar voor deze steun!

Update 10/04 (17:00)

Help ons! Westkust zoekt computers en ICT-vaardige mensen

Heel wat kinderen slagen er niet in om van thuis uit optimaal onderwijs te volgen door het gebrek aan computers. Via lokale verenigingen en solidariteitsacties in samenwerking met diverse serviceclubs was al heel wat hulp mogelijk, daarvoor dank.

Maar de nood blijft bijzonder hoog!
De vier Westkustgemeenten (Intergemeentelijke samenwerking Wintegratie) slaan de handen in elkaar om voor elk kind een geschikte oplossing te zoeken.

Wat zoeken we?

1. Tweedehands laptops of tablets

 • die je niet meer gebruikt
 • maximum vijf jaar oud
 • in goede staat
 • voor laptops: draaiend op besturingssysteem Windows 8 (of hoger).

2. Mensen met ICT-skills die bereid zijn om de gekregen materialen op punt te stellen voor verdeling.

3. Klein computermateriaal, nuttig voor thuisonderwijs (muis, hoofdtelefoon, etc.)

Wanneer verzamelen we?

 • tijdens de week van 14 tot 17 april 
 • elke voormiddag van 9 tot 11.30 uur

Waar? voormalig politiekantoor Koksijde-Dorp (Zeelaan 44 - rechtover de Colruyt)

Er is een medewerker aanwezig om de overdracht te organiseren in de beste hygiënische omstandigheden en met respect voor social distancing.

Info: Anke Inghelbrecht – anke.inghelbrecht [at] koksijde.be of 0492 15 24 92

Update 09/04 (10:30)

Het college van burgemeester en schepenen ging akkoord met de samenstelling van 100 pretpakketten gemaakt voor kinderen die bekend zijn bij het Sociaal Huis.

👉 Waarom? Niet alle kinderen hebben thuis spelletjes, een tuin om te spelen, een tv, knutselgerief, enz. om zich bezig te houden tijdens de lockdown.
👉Ook horen we in de media berichten dat het voor deze gezinnen extra moeilijk is wat zich uit in familiaal geweld.
Het sociaal huis stelde pakketten samen voor kleuters en lagere schoolkinderen: een gezelschapsspel, kleurplaten, knutselgerief, chocolade, speelgoedje, doe-opdrachten, strip of boek, enz.
👉Deze pakketten werden door maatschappelijk werkers aan huis gebracht bij de gezinnen (foto). Alle ouders en kinderen reageerden verrast en heel blij.
Voor de samenstelling van de pakketten werd ook beroep gedaan op partners van het Huis van het Kind: bibliotheek, buitenschoolse kinderopvang en jeugddienst.

#TopeSterk werd dit in twee dagen tijd gemaakt en afgeleverd. 

Update 07/04

Burgemeester Marc Vanden Bussche schenkt namens Lokaal Bestuur Koksijde mondmaskers aan PZ Westkust

Deze morgen 07/04 overhandigde de burgemeester namens Lokaal Bestuur Koksijde maar liefst 680 mondmaskers aan de korpschef Nicholas Paelinck.
Het gaat om 30 FFP3 maskers en 650 chirurgische maskers.

Afspraken Milieupark

Alle afspraken voor het Milieupark vandaag zijn volledig VOLZET! Maar liefst 229 aanvragen werden ingediend. In de dagelijkse crisiscel heeft de burgemeester beslist dat je enkel op afspraak terecht kan in het Milieupark. Er gelden strenge veiligheidsmaatregelen. Het aantal bezoekers wordt beperkt. Bezoeken moeten indien mogelijk uitgesteld worden. Er wordt aangeraden om enkel met dringend af te voeren afval langs te gaan.
Een afspraak maken doe je via www.koksijde.be/milieupark. Graag de tijdsblokken na 17.00 uur en op zaterdag vrij houden voor wie nog aan het werk is. #topesterk
Belangrijk: lees op voorhand de voorwaarden op www.koksijde.be/nieuws/coronavirus-laatste-updates

Goed nieuws! Het college van burgemeester en schepenen besliste om op woensdag 8 april te starten met een afhaalbib

Dit voorstel werd ook ondersteund door alle fractievoorzitters van de gemeenteraad tijdens het wekelijkse overleg.
Door de coronamaatregelen blijft de bibliotheek van Koksijde gesloten t.e.m. 19 april. Deze periode kan eventueel verlengd worden door de federale overheid. Na de vlotte overgang naar de nieuwe bibliotheeksoftware kan je terug zonder problemen in- en uitlenen.
Materialen aanvragen kan vanaf dinsdag 7 april 2020 en doe je bij voorkeur via het online formulier. Indien dit niet mogelijk is, per mail naar bibliotheek [at] koksijde.be of telefonisch (op werkdagen tussen 10-12.00 uur en 14-16.00 uur).
Alle praktische info voor het afhalen van boeken: koksijde.bibliotheek.be/afhaalbib

Reminder: applausactie Brandweer Westhoek

Op woensdag 8 april vindt een éénmalige applausactie plaats door de Brandweer Westhoek aan de diverse woonzorgcentra in de hulpverleningszone.
Van dit moment willen burgemeester en schepenen gebruik maken om alle woonzorgcentra en assistentiewoningen in Koksijde een hart onder de riem te stoppen. Daarom worden alle bewoners én verzorgenden getrakteerd op paaseitjes en een fijne wenskaart. Met de boodschap #8670lovesyou #topesterk
Enkele voertuigen van de brandweer en brandweermannen in uniform zullen het zorgpersoneel groeten om hun waardering te tonen. #SamenSterk.
De actie start om 11.00 uur met een fotomoment georganiseerd aan het WZC Dunecluze en Doornhuys. Aansluitend op het programma: 11.15 u. Maartenoom / 11.30 u. KEI / 14.15 u. Huize Rozenwingerd / 14.30 u. Cust’O – De Rozenkrans / 14.45 u. La Vigie / 15.00 u. ’t Zout / 15.15 u. Villa / 15.30 u. De Brink / 15.45 u. Noordduin / 16.00 u. MPI Westhoek
Er werd ook gevraagd aan de pastoor of het mogelijk was om de klokken te luiden.

Tips voor de kids!

Jeugddienst Koksijde lanceert de 'blijf-in-uw-kot-menu’s'

De paasvakantie is begonnen en de kinderen moeten thuis blijven.
Maar wat kan je zoal doen van thuis uit?
De jeugddienst van Koksijde biedt i.s.m. verschillende jeugddiensten over heel Vlaanderen de ‘Blijf-in-uw-kot-menu’s’ aan.
Het zijn geen gerechten, maar creatieve ideetjes voor een leuke dagindeling en om zorgeloos te genieten in deze toch wel bijzondere periode.
De thema’s, zoals spelen, sporten en bewegen, school, lezen & cultuur, warme acties en taakjes in huis zijn afgestemd per leeftijdscategorie en bieden een leidraad in het dagverloop in tijden van Corona.
Hou dus de dagelijkse menu’s in de gaten via www.depit.be/kalender/blijf-uw-kot-menu.

Let it roll, … maar niet op de Skateplaza

Het federale crisiscentrum heeft een nieuwe versie van de richtlijnen rond de strijd tegen het coronavirus online geplaatst.
Naast wandelen, fietsen en lopen, mag je nu ook skaten, steppen en skateboarden.
Opgelet! Het gemeentelijke Skateplaza is nog altijd verboden terrein!
Meer info over de coronamaatregelen in Koksijde op www.koksijde.be/coronavirus

Hou je beregoed! Dat is de titel van een speciale mini-editie van de Koksijdse kinderkrant Plezand

Voor de kinderen werd een mini-editie van de gemeentelijke kinderkrant digitaal verspreid. Met binnenin een toepasselijk verhaal over de plezante vrienden en een superleuke kleurplaat.
Zo blijft het ‘Plezand’ krantje leven in de hartjes van de Koksijdse jeugd. Bekijk deze plezante editie op www.plezand.be

En… om de coronapijn een beetje te verzachten, geven we nog graag een smakelijke uitsmijter mee:
Blijf in je kot en win een zomer lang ijsjes

Zon, zee, strand én ijsjes! Heel wat gezinnen en kinderen worden er gelukkig van.
En hoe ‘cool’ is het niet als je een zomer lang gratis ijsjes mag eten in Koksijde-Oostduinkerke. Een droom die binnen enkele maanden misschien werkelijkheid wordt, voor wie deelneemt
aan de leuke ‘Een Zomer Lang IJsjes-Wedstrijd’.
Het enige wat je moet doen is tegen 27 mei een mooi, origineel of creatief ijsje bezorgen per mail via zomeractie [at] koksijde.be.
Lees het volledige wedstrijdreglement na op de website en vergeet zeker geen rekening te houden met de opgelegde social distancing.
Info: www.visitkoksijde.be/zomeractie

Update 06/04 (17:30)

Overlijdens tijdens coronacrisis: herdenkingsmomenten tijdens najaar 

Een overlijden van je familie of je naaste, het is een zware beproeving. En in deze coronatijden wordt het proces nog intenser. Vanuit de crisiscel en schepencollege deelt de burgemeester mee dat – eens alle coronaproblemen van de baan zijn – er verschillende herdenkingsmomenten voorzien worden voor alle inwoners die tijdens deze moeilijke periode overleden zijn. Zo kunnen we nog eens op een waardige, ingetogen manier afscheid nemen. We doen dit i.s.m. de Pastorale Eenheid Ster der Zee Koksijde (O.L.V. Ter Duinenkerk in Koksijde en de St. Niklaaskerk in Oostduinkerke) en met het Vrijzinnig Huis. Data worden later meegedeeld.

Om het afscheid voor de nabestaanden wat persoonlijker te maken, gezien afstandsregels gelden, besliste onze burgemeester bovendien om aan de families en de nabestaanden de mogelijkheid te geven om er in alle sereniteit (lievelings-)muziek te laten spelen. Er wordt dan een geluidsinstallatie voorzien en er wordt een medewerker van ons Lokaal Bestuur ingezet om dit alles te bedienen.

Update 05/04 (12:30)

Burgemeester reageert op uitspraak Vlaams minister van Toerisme, Zuhal Demir

Burgemeester Marc Vanden Bussche wenst te reageren op de uitspraak van Vlaams minister van Toerisme, Zuhal Demir. Zij riep deze morgen aan alle kustburgemeesters op om het voorbeeld van Knokke te volgen en dus tweede residenten te voorzien van een waardebon.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “De timing van de minister is zeer ongelukkig. Nu is het niet de moment om aan Sinterklaaspolitiek te doen en ad hoc beslissingen te nemen. Er moeten onderbouwde beslissingen genomen worden, mét de nodige visie. Onze grootste zorg gaat naar onze inwoners die thuis gekluisterd zitten. Naar onze senioren die afgesloten zitten van hun geliefden. Naar de mensen in de zorg en iedereen die momenteel risico’s ondergaat om de boel draaiende te houden."

"Wat betreft de steunmaatregelen zullen we ons vooral richten naar onze horeca zaken en kleinhandel die momenteel de zwaarste klappen krijgt. We brengen iedereen in beeld en gaan in overleg met de getroffen sectoren en met alle fracties van de gemeenteraad om weloverwogen en doelgerichte acties op poten te zetten. Laat ons het hoofd koel houden en ons niet laten opjagen door een minderheid aan tweede residenten noch door minister Zuhal Demir."

"Laat ons ook kijken naar Frankrijk en Spanje. Hoe gaan ze daar het toerisme terug op gang brengen. Dat lijkt me belangrijk. Ook in ons land zullen op alle niveaus inspanningen geleverd moeten worden. Wij op lokaal niveau, maar evenzeer op provinciaal en op Vlaams niveau zal er steun moeten komen voor de toeristische sector."

"Het is belangrijk dat we als kustregio aan hetzelfde zeel trekken. Dat we als kustburgemeester samen hetzelfde standpunt verkondigen. Sowieso kom ik eerstdaags met de collega’s van de Westkust samen om hierin ons standpunt naar buiten te brengen. Want ik wil nog eens onderlijnen dat deze materie valt onder de bevoegdheid van de lokale autoriteiten!"

"Tot slot wil ik de tweede residenten oprecht bedanken voor de moeite die ze doen om thuis te blijven. We zien vandaag lege stranden en winkelstraten.
En dat in volle paasvakantie. Het doet pijn, maar ik blijf het zeggen, deze dagen primeert het gezondheidsdebat!"

"Ik heb een warm hart voor mijn inwoners én voor mijn tweede residenten."

"We moeten samen uit deze crisis geraken."

"Tope. Onze leuze: tope sterk!"


Update 03/04 (16:40)

Burgemeester schenkt mondmaskers aan AZ West (Veurne)

Burgemeester Marc Vanden Bussche besliste vandaag om namens Lokaal Bestuur Koksijde 400 FFP3-mondmaskers te schenken aan Az West Veurne. Via ereschepen en hoofdgeneesheer Herwig Vollon (foto) vernam hij dat het ziekenhuis op zoek is naar maskers. Eens te meer ‘tope sterk’ dus in deze moeilijke tijden! 

Update 03/04

Milieupark Koksijde gaat open op afspraak

Ook in Koksijde gaat het Milieupark vanaf dinsdag 7 april opnieuw open. In de dagelijkse crisiscel heeft onze burgemeester volgende zaken vastgelegd:

Hou er rekening mee dat er strenge veiligheidsmaatregelen gelden en dat een bezoek enkel op afspraak kan. Het aantal bezoekers wordt beperkt. Kom daarom enkel met dringend af te voeren afval en stel je bezoek aan het park uit als dat kan. Vanaf maandagavond 6 april kan een afspraak gemaakt worden via www.koksijde.be/milieupark. We vragen daarbij om de tijdsblokken na 17.00u. en op zaterdag vrij te houden voor wie nog aan het werk is.

Voorwaarden op het park

 • Sorteer je materiaal goed op voorhand zodat je ze vlot kwijt kunt. Bezoekers worden maar een kwartier toegelaten op het park om een vlotte afhandeling van alle bezoeken mogelijk te maken. 
 • Staat er alsnog een wachtrij aan de ingang, blijf dan in de wagen zitten. Het is niet de bedoeling om uit te stappen en een praatje te slaan met de andere bezoekers. 
 • Respecteer het werk en de richtlijnen van de parkwachters. 
 • Hou afstand (minstens 1,5 meter) tot de parkwachters en tot de andere bezoekers. 
 • Kom bij voorkeur alleen of maximaal met twee personen indien je hulp nodig hebt bij het lossen van de wagen. Hou er rekening mee dat de parkwachters niet zullen helpen bij het open maken of lossen van je wagen. 
 • Raak je gezicht niet aan tijdens je bezoek en was je handen grondig eens je thuis bent. 
 • Er kan momenteel geen textiel aangeleverd worden. Je kan ook tijdelijk geen asbesthoudend materiaal aanvoeren omdat hiervoor de nodige beschermingsmiddelen ontbreken. De mondmaskers en beschermende pakken werden gedoneerd aan de zorgsector waar ze momenteel meer nodig zijn,

Zonder afspraak heb je geen toegang tot het park.

Update 02/04

Open brief van onze burgemeester aan onze tweede residenten.

Beste tweedeverblijvers,

Met deze open brief willen we ons zeer specifiek tot u richten. Momenteel beheersen begrippen als ‘kliklijn’ en ‘heksenjacht’ onze media. Deze foute perceptie kwam er buiten onze wil om en willen we toch even rechtzetten. Dit is niet het beleid dat we voeren. 

Het voelt ook voor ons bijzonder raar om - als gastvrije gemeente bij uitstek!- alle bezoekers te weren. Maar gezondheid gaat boven alles. We willen onderstrepen dat de regel om je niet naar je vakantiewoning te begeven wereldwijd geldt. Niemand mag zijn buitenverblijf in Spanje, Frankrijk, Nederland, Italië, … opzoeken. De federale regering was ook in België duidelijk. Het is verboden om naar je tweede verblijf te gaan, de kust op te zoeken. Wij voeren deze federale regels uit.
We vragen dan ook solidariteit van alle mensen om deze regels na te leven. Om andere mensen niet te besmetten. Iedere persoon kan potentieel drager zijn van het coronavirus en dit zo ook meedragen en anderen besmetten. Zonder het te weten, want er worden amper tests gedaan. Daarom mogen enkel essentiële verplaatsingen nog, mag je enkel een luchtje happen in je nabije omgeving, … Voor de rest is de stelregel duidelijk: “blijf in uw kot”!

Momenteel zien we veel mensen in onze gemeente toekomen, ’s nachts, via sluipwegen en op slinkse wijze. Zijn dat de mensen die de social distancing nauwgezet zullen volgen? Het is een duidelijke overtreding van de wet. Het maakt ons echt bedroefd én bezorgd. We vragen om de nodige burgerzin, het nodige respect aan de dag te leggen om deze federale regels te volgen. En vooral om de gezondheid van andere mensen niet in gevaar te brengen. Vanuit deze bezorgdheid bellen mensen naar de Politie. Omdat ze bang zijn voor hun eigen gezondheid. Voor de gezondheid van hun ouders, grootouders, geliefden. Omdat ze zelf wél de regels nauwgezet volgen en angst hebben voor de toekomst. Omdat gezondheid primeert op alles. Zeker vandaag!

Momenteel loopt het goed in Koksijde. We hebben een goeie samenwerking met AZ West in Veurne, met de omliggende gemeenten. Als we de regels aan onze laars lappen komt de capaciteit van het ziekenhuis in Veurne in het gedrang. Bovendien telt Koksijde de oudste bevolking van het land. Het risico in onze gemeente is dan ook bijzonder hoog. Daarom moeten we de regels heel scherp stellen en onverbiddelijk zijn. Daarom moeten we allen een inspanning leveren, solidair zijn en kort op de bal spelen.

Laat ons duidelijk zijn. Koksijde is geen vakantie-oord op dit moment. Straten zijn leeg, slechts enkele handelszaken zijn open. Er heerst ook verdriet. We geven je het voorbeeld van begrafenissen mee… momenteel worden slechts 15 mensen toegelaten op de begraafplaats. Je kan dus niet eens in familiekring afscheid nemen. Hoe kan je je dan op vakantie gaan wanen aan zee?

We kunnen onze eigen (klein)kinderen, ouders en grootouders momenteel ook niet bezoeken. Dat is bijzonder hard! Maar het wordt door iedereen gerespecteerd. Bekijk onze gemeente dan ook net als die grootouder, als een oma, waar je momenteel niet naartoe kan gaan. Het gaat niet over tweedracht. Het gaat over wederzijds respect. Het gaat over je geliefde (Koksijde) uit voorzorg loslaten, om die binnenkort opnieuw warm in de armen te sluiten.

Want nét daar zit de essentie. Als we nu accuraat handelen en een inspanning leveren dan kunnen we snel onze deuren openen voor iedereen.
Bij deze willen we de talloze tweede residenten bedanken die zich wel aan de regels houden. We zijn jullie écht dankbaar om de discipline aan de dag te leggen.

Dan kunnen we binnenkort opnieuw gastvrij en gelukkig zijn. Opnieuw een topvakantiebestemming zijn om actief uit te blazen. Maar dit moeten we samen doen. Jong en oud. Inwoner én tweede verblijver.

Tope. Tope Sterk!

Lees ook de oproep van korpschef Politiezone Westkust Nicholas Paelinck: 


Update 01/04

Een hart voor onze ondernemers!

Lokaal Bestuur Koksijde weet dat ondernemers harde tijden doormaken. Om nog sneller op hun vragen te kunnen antwoorden, aan hun noden te kunnen voldoen besliste het college van burgemeester en schepenen tot het openen van een “Koksijdse ondernemerslijn”.
Voor eerstelijns informatie en advies kunnen de ondernemers bellen naar T. 058/53.30.36,  de dienst is tijdens de werkweek bereikbaar in de voormiddag van 9u tot 12u. We blijven uiteraard ook contacteerbaar via economie [at] koksijde.be.
Tot slot is ook op de website www.koksijde.be/coronavirus een volledig luik voorzien voor en over de ondernemers.

KoksijdeHelpt!

Onze burgemeester wenst samen met het Sociaal Huis de vrijwilligerswerking nog te verbeteren. Daarom starten we met het platform “Koksijde helpt”.
Voor mensen die zelf hulp nodig hebben of zelf willen helpen.
www.koksijde.be/coronavirus/koksijdehelpt

Een hart voor onze senioren – vervolg!

Na de succesvolle 80+-campagne, waarbij alle 80-plussers in onze gemeente telefonisch werden gecontacteerd door medewerkers van Lokaal Bestuur Koksijde, wordt nu in samenwerking met de seniorenadviesraad en de aangesloten seniorenverenigingen, gestart met een vervolgverhaal. De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben een grote impact op veel mensen maar zeker op kwetsbare groepen in onze samenleving. Voor mensen met een verzwakte gezondheid is het beter om hun woning niet te verlaten. Zij kunnen hulp gebruiken waar vrijwilligers aan willen en kunnen tegemoetkomen zonder daarbij een al te groot risico te nemen.  Na positief advies van het college van burgemeester en schepenen en in samenwerking met het Sociaal Huis wil de Seniorenadviesraad (SAR) graag helpen om de kwetsbare personen binnen de seniorenverenigingen op te sporen. De 17 seniorenverenigingen zullen hun leden bevragen en het hulpaanbod van de gemeente voorstellen. Op deze manier benaderen we terug een 2000-tal Koksijdse senioren die jonger zijn dan 80 jaar. Bij elke senior zal gevraagd worden hoe het gaat en of ze hulpvragen hebben. Aan de hand van de hulpvragen zal het Lokaal bestuur Koksijde proberen een gepaste oplossing te zoeken voor de betreffende personen.


Update 31/03

Asielcentrum Koksijde: aangepaste situatie

Na overleg met de gouverneur van West-Vlaanderen, het kabinet van Minister De Block en Fedasil heeft burgermeester Marc Vanden Bussche van Koksijde, vandaag een nieuw burgemeestersbesluit genomen betreffende het asielcentrum in Koksijde. Het nieuw besluit houdt in dat er een verbod om het centrum te betreden is voor andere dan de bewoners en het personeel en het houdt ook in dat er geen nieuwe inwoners meer aan het centrum toegewezen kunnen worden, zolang de verbodsbepalingen die bij ministerieel besluit met betrekking tot de COVID-19 genomen worden, van toepassing blijven.

Er zal door het centrum en het bestuur een boodschappendienst worden georganiseerd zodat de verplaatsingen buiten het centrum tot het strikt noodzakelijke kunnen beperkt worden. Voor die verplaatsingen zal een toelating door het centrum moeten gegeven worden.

Sowieso zal het centrum volledig dicht zijn tussen 21.00 en 9.00 uur. Enkel de bewoners die zich voor hun werk moeten verplaatsen, zullen met een speciale toelating van de directie van het centrum, en na melding aan het gemeentebestuur, zich buiten deze uren zich naar buiten mogen begeven.

Voor de buitenwandelingen wordt door het centrum aan de bewoners de richtlijn gegeven dat de wandelingen plaats moeten vinden binnen een zone zoals door het besluit bepaald (Leopold III-laan, Van Buggenhoutlaan – Ter Duinenlaan – Koninklijke Prinslaan – Prof. Blanchardlaan – Zeedijk en strand thv. Ster der Zee.
Op die manier wordt het wederzijds gevaar van mogelijke besmetting van de bewoners van het centrum en van de inwoners van Koksijde beperkt.

De politie krijgt van de burgemeester de opdracht om toe te zien op de naleving van deze nieuwe voorwaarden.


Update 27/03

Koksijde belt alle 80+'ers op!  

Lokaal Bestuur Koksijde is gisteren gestart met het opbellen van alle 80+-ers. Dat zijn er ruim 2.000!
Personeelsleden en vrijwilligers polsen hoe het met hen gaat en vragen of ze iets nodig hebben.
Een gebaar dat bij iedereen wordt gewaardeerd.

Een aantal van deze senioren kan geen boodschappen doen of heeft moeite met het sociaal isolement waarin ze zitten en kunnen op niemand beroep doen.
Het Sociaal Huis Koksijde zal hen verder opvolgen. Samen zoeken ze naar mogelijke oplossingen.
De boodschappendienst wordt ingeschakeld en wie dat wil kan regelmatig opgebeld worden voor een babbel.


Update 27/03

Koksijde, De Panne en Nieuwpoort slaan de handen in elkaar om ziekenhuiscapaciteit te verhogen.

Burgemeesters Bram Degrieck (De Panne), Marc Vanden Bussche (Koksijde) en Geert Vanden Broucke (Nieuwpoort) anticiperen op een mogelijk scenario waarbij het aantal bedden in AZ West Veurne niet meer toereikend zou zijn als het aantal coronapatiënten zou stijgen. Samen kunnen ze zo’n 300 bedden vrijmaken voor nazorg. “Samen hebben wij de taak op ons genomen opdat de zorgsector zo goed mogelijk zou kunnen inzetten op zorgverstrekking. Concreet heeft De Panne contacten gelegd met de private uitbater Vulpia voor het gloednieuwe woonzorgcentrum Duinenzee. Daar zijn nog maar enkele van de 60 bedden bezet. We zijn de uitbater dankbaar voor zijn constructieve instelling. Ook met Villa Rozerood en wzc Sint-Bernardus zijn er contacten gelegd, ook daar zijn noodopvangmogelijkheden, met onder andere mobiele units.”

AZ West coördineert

“Nieuwpoort deed een bevraging bij de hotels, revalidatiecentrum Ter Duinen en de vakantiecentra”, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke. “Op basis van de capaciteit en snelle beschikbaarheid werd voor Nieuwpoort beslist om Ter Duinen als schakelcentrum in te zetten voor 30 bedden. Die staan onmiddellijk ter beschikking omdat de instelling beschikt over het nodige medische materiaal en personeel. Ook vakantiecentrum De Barkentijn werd weerhouden met 62 bedden en staat ter beschikking zodra het nodige materiaal en logistiek ter plaatse zijn. Er wordt ook bekeken hoe dit bemand kan worden. Alle vakantiecentra, hotels en Ter Duinen waren meteen heel bereidwillig.”

“Ook hotel Domein Westhoek toonde zich onmiddellijk bereid”, vult burgemeester Marc Vanden Bussche aan. “Dat betekent dat Koksijde daar een 90-tal bedden kan aanbieden. We volgen de situatie nauwlettend op, en er is een uitstekende samenspraak met hoofdarts Herwig Vollon van AZ West Veurne en huisartsenkring IJzerstreek & Westkust. AZ West coördineert. We zullen samen met onze drie gemeenten de kosten delen. Die zullen na de crisis worden verrekend volgens een verdeelsleutel.” (MVO)

bron: Krant van West-Vlaanderen


Update 23/03

Asielcentrum Koksijde gaat in lockdown

Het college van burgemeester en schepenen besliste vandaag om over te gaan tot een volledige lockdown van het asielcentrum van Koksijde. Een preventieve maatregel waarmee het college een mogelijke besmetting van het coronavirus wil voorkomen. Momenteel werd nog geen besmetting vastgesteld in het asielcentrum. Deze lockdown betekent dat niemand het centrum nog mag betreden of verlaten met uitzondering van personeel of omwille van dringende/noodzakelijke (medische) situaties. De lockdown gaat vandaag in om 22.00 uur. Het schepencollege vraagt aan Fedasil om in te staan voor het uitvoeren van deze maatregel. Hiertoe dienen zij het nodige (veiligheids)personeel on site te voorzien.

Het blijft noodzakelijk om een besmetting met het covid19 virus buiten het centrum te voorkomen. Het asielcentrum van Koksijde telt momenteel 299 bewoners, die samenwonen verspreid over een aantal blokken. De kamers dienen met 10 tot 12 personen te worden gedeeld. Dit creëert een reëel risico voor alle inwoners in het centrum, alsook een mogelijke problematische situatie voor de draagkracht van het referentiehospitaal in Veurne.

Ondanks een overleg op 6 en 13 maart op vraag van Lokaal Bestuur Koksijde betreffende de COVID-dreiging en een aantal algemene maatregelen binnen het asielcentrum (hygiëne, afstand houden, afspraken met referentiehospitaal igv besmetting) en op het terrein (tenten, tafels, stoelen om buiten te eten, buiten te zitten, voetbalgoals voor de kinderen) is een lock-down onvermijdelijk.

Lokaal bestuur Koksijde vernam langs verschillende officiële kanalen dat de bewoners zelf niet de nodige verantwoordelijkheid aan de dag leggen qua social distance, waardoor ze tegen zichzelf beschermd moeten worden.

Het college van burgemeester en schepenen acht het dan ook noodzakelijk om de maatregelen genomen ter indijking van de covid-pandemie te laten naleven via een volledige lockdown van het centrum.

Het centrum voorziet in alle basisbehoeften van zijn bewoners. In het centrum wordt gewerkt met een traiteursdienst die dagelijks zowel ontbijt, middagmaal als avondmaal levert. Op het terrein is er voldoende open ruimte om te spelen, te sporten. Ook indoor is er voldoende ruimte. Er is een medische staf aanwezig en de bewoners zijn voorzien van een WIFI-netwerk. Lokaal Bestuur Koksijde wenst ook blijven ondersteuning te bieden aan de bewoners van het centrum.


Update 20/03

Speciaal bericht voor onze tweede residenten en bezoekers

Ons land en gans Europa, verkeert in verhoogde staat van paraatheid. Het Coronavirus treft onze maatschappij recht in het hart.
De experts ontraden verplaatsingen maximaal. Deze beperking op onze verplaatsingen en andere maatregelen zoals de social distancing werden intussen ook wettelijk vastgelegd via het ministerieel besluit van 18 maart 2020, welke we strikt zullen toepassen. Als lokale overheid zijn we strikt gebonden deze maatregelen uit te voeren.

Het tijdelijk niet meer toelaten van tweede verblijvers en toeristen aan onze kustgemeente kadert hierin en heeft tot doel het besmettingsgevaar onder controle te houden en de capaciteit van onze openbare en zorginstellingen niet te overbelasten. De eerste zorg van het Lokaal bestuur Koksijde is de gezondheidsrisico’s van het coronavirus te beperken en te managen, samen met onze lokale experten en in nauw overleg met de federale en regionale overheden. Hiertoe worden de nodige maatregelen getroffen, zoals de politionele controles bij de invalswegen van onze gemeenten en politiezone.

Over de belastingen zal later gecommuniceerd worden eens de omvang van de crisis is overschouwd en dit in overleg met alle kustgemeenten. De verzending van aanslagbiljetten aanslagjaar 2020 wordt opgeschort tot nader order. Indien u betalingsproblemen ondervindt voor facturen of belastingen kunt u altijd een afbetalingsplan gespreid in de tijd voorstellen per e-mail.

Ten slotte willen we u bedanken voor uw solidariteit.

We hopen u met dit antwoord voldoende te hebben geïnformeerd.

Indien u vooralsnog specifieke vragen hebt omtrent uw eigen specifieke toestand dan kan dit via info [at] koksijde.be.


Update 16/03

Lockdown binnen Lokaal Bestuur Koksijde

Vandaag besliste het college van burgemeester en schepenen van Lokaal Bestuur Koksijde om over te gaan naar een totale lockdown bij de eigen diensten. Dit betekent dat de dienstverlening verzekerd blijft, maar in minimale bezetting.
Alle diensten blijven telefonisch en via mail bereikbaar; een afspraak kan je enkel maken voor dringende dossiers of gevallen, maar steeds na telefonische contactname.
Lokaal bestuur Koksijde zet maximaal in op telewerken. Hiervoor werden o.a. een 50-tal extra laptops beschikbaar gesteld. Alle maatregelen gelden tot 3 april en zullen tijdig geëvalueerd en bijgestuurd worden.
Alles kan mogelijks worden verlengd. Lokaal bestuur Koksijde volgt de richtlijnen van de federale overheid terzake.


Update 13/03

In navolging van de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad van donderdagavond 12 maart 2020 lanceert Lokaal Bestuur Koksijde de volgende maatregelen om verdere besmetting van het coronavirus tegen te gaan. Deze instructies gelden tot en met 3 april 2020.


Update 12/03

Het politiecollege van de zone Westkust (Koksijde, Nieuwpoort, De Panne) neemt een gezamenlijk standpunt in met betrekking tot maatregelen in functie van het coronavirus. De drie Westkustburgemeesters (Marc Vanden Bussche (Koksijde), Bram Degrieck (De Panne), Geert Vandenbroucke (Nieuwpoort) zitten op 1 lijn en beslisten als volgt:

 • Alle sportieve en socio-culturele activiteiten die plaatsvinden in gemeentelijke gebouwen worden afgelast tot 31 maart.
 • Culturele centra, musea en gemeentelijke zwembaden van Koksijde en Nieuwpoort worden gesloten tot 31 maart.

Daarnaast worden per gemeente nog individuele maatregelen genomen. U vindt deze terug op de desbetreffende websites vanaf morgen.
Vanavond wordt een nationale veiligheidsraad georganiseerd, de richtlijnen die daaruit voortvloeien zullen strikt worden opgevolgd.


Update 11/03

Geen maaltijden in woonzorgcentrum Dunecluze / preventieve maatregelen: bijeenkomst

Burgemeester Marc Vanden Bussche heeft na overleg met de gouverneur deze morgen beslist om op vrijdag 13/03 samen te zitten met alle actoren (woonzorgcentra, organisatoren, scholen, seniorenconsulente, …) om eventueel extra maatregelen uit te schrijven. Lokaal Bestuur Koksijde volgt de situatie op de voet en communiceert via de verschillende kanalen (website, sociale media, …)

Geen maaltijden in Dunecluze

In het kader van de preventie tegen het Coronavirus werd door de directie van Dunecluze beslist dat het vanaf 12 maart 2020 niet meer mogelijk is om te gaan eten in Dunecluze en dit voor onbepaalde tijd.