U bent hier

Bloeiende jumelages

De gemeente Koksijde heeft een sterke traditie op het vlak van jumelages, of verbroederingen met andere gemeenten. 

Zo is Koksijde verbroederd met Bad Schallerbach, Konz en Wanze-Antheit. Oostduinkerke op zijn beurt is verbroederd met Biedenkopf, La Charité-sur-Loire, Wépion-sur-Meuse en Neustadt-an-der-Orla.

Een bloeiende werkgroep jumelage onder het voorzitterschap van de burgemeester, bijgestaan door twee coördinatoren en vele vrijwilligers, neemt heel wat initiatieven om de Europese gedachte dicht bij de mensen te brengen. 

Jumelage is ontstaan uit de vastberadenheid om mensen met een andere taal en cultuur samen te brengen en van elkaar te leren. Op die manier wordt bijgedragen tot de ontwikkeling van het Europees burgerschap en een nieuwe samenleving met verdraagzaamheid als edel streven. Verbroederen bevordert meteen ook de vredesgedachte. Om deze doelstellingen te kunnen realiseren, organiseert de werkgroep jumelage culturele activiteiten, jeugdkampen, spelen voor de jeugd, uitstappen enz… 

Verbroederingen met Koksijde

Bad Schallerbach (O - 1955)  –  website: www.bad-schallerbach.at
Bad Schallerbach ligt in Oostenrijk, op 1130 km van Koksijde. Deze verbroedering begon in 1955. Merkwaardig: het is de oudste jumelage van Europa!

Konz (D - 1972)  –  website: www.konz.de
Konz is een Duitse gemeente aan de Moezel, 8 km ten zuiden van Trier en 430 km van Koksijde. Deze verbroedering bestaat sinds 1972.

Wanze-Antheit (B - 1997)  –  website: www.wanze.be
Wanze-Antheit is een Waalse gemeente, 5 km ten zuiden van Hoei, en 250 km van Koksijde. Deze verbroedering nam een aanvang in 1997.

Verbroederingen met Oostduinkerke

Biedenkopf (D - 1966)  –  websites: www.biedenkopf.de en www.biedenkopf-tourismus.de
Biedenkopf, een Duitse stad gelegen aan de Lahn tussen Dillenburg en Marburg in de landsstaat Hessen, en waarmee de verbroedering werd ondertekend op 19 juni 1966. Afstand 500 km tot de marktplaats.

La Charité-sur-Loire (F - 1972)  –  websites: www.lacharitesurloire.fr en www.lacharitesurloire-tourisme.com
La Charité-sur-Loire ligt in Frankrijk, uiteraard aan de Loire tussen Sancerre-Pouilly en Nevers (hoofdstad van het departement La Nièvre), zo'n 550 km van Oostduinkerke. Het samenwerkingsverband begon op 14 mei 1972.

Wépion sur Meuse (B - 1974)  –  website: www.namur.be
Wépion-sur-Meuse is een Waalse deelgemeente van de stad Namen in België. Deze verbroedering ging als een eerste verbroedering tussen Walen en Vlamingen van start op 31 augustus 1974.

Neustadt an der Orla (D - 1999)  –  website: www.neustadtanderorla.de
Neustadt-an-der-Orla, gelegen in het vroegere Oost-Duitsland, in de groene deelstaat Thuringen, op ca. 800 km van Oostduinkerke. Een vrije recente jumelage die begon in 1999.

 

Contactpersonen

Hélène Ingels

Kabinetsmedewerker – Kabinet van de burgemeester

058 53 30 02 - helene.ingels [at] koksijde.be