U bent hier

Betalend parkeren in Koksijde

Opgelet

Vanaf 21 oktober 2022 wordt er onder schoolvakanties, zowel de schoolvakanties van de Vlaamse gemeenschap als deze van de Franstalige gemeenschap begrepen.

Vakantieperiodes schooljaar 2023-2024

  Vlaamse gemeenschap Franstalige gemeenschap
herfstvakantie 30/10 - 03/11/2023 23/10 - 03/11/2023
kerstvakantie 25/12/2023 - 05/01/2024 25/12/2023 - 05/01/2024
krokusvakantie 12/02 - 18/02/2024 26/02 - 08/03/2024
paasvakantie 01/04 - 12/04/2024 29/04 - 10/05/2024
 • Vanaf 1 juli 2023 gelden er enkele updates in het parkeerreglement.
 • Sinds 1 februari 2022 zijn volgende nieuwe regels van kracht: nieuwe regels in het parkeerbeleid.
 • Je moet geen parkeerticket meer achter het raam leggen. Alles gebeurt digitaal op basis van de nummerplaat.

Vraag je gemeentelijke parkeerkaarten online aan

Wijzigingen vanaf 1 juli 2023

1. Villawijk Groenendijk (ten zuiden van de Albert I-Laan) wordt blauwe zone 2 (vier uur gratis parkeren, maar je moet je parkeerschijf leggen)

2. De paarse zone wordt uitgebreid met deze straten: 

 • Bugeaudlaan
 • Koninklijke Prinslaan (vanaf het middelpunt van het kruispunt met de Koninklijke Baan tot aan het middelpunt van het kruispunt met de Bugeaudlaan/Klimoplaan)
 • Klimoplaan
 • Chanzylaan (vanaf het middelpunt van het kruispunt met de Koninklijke Baan tot aan het middelpunt van het kruispunt met de Chrysantenlaan/Klimoplaan)
 • Salviaplein
 • Klimoplaan
 • Chrysantenlaan
 • Begonialaan (vanaf het middelpunt van het kruispunt met de C.Schoolmeesterslaan tot aan het middelpunt van het kruispunt met de Tulpenlaan)
 • C. Schoolmeesterslaan (stuk tussen Lauwersstraat en Chanzylaan)
 • Bovalstraat (stuk tussen Lauwersstraat en C.Schoolmeesterslaan)
 • Salvialaan (stuk tussen Begonialaan en Chanzylaan)
 • Tulpenlaan (stuk tussen Begonialaan en Chrysantenlaan)

3. Wijziging tarieven paarse zone (zone III) voor langparkeren 

 • 1 euro voor 1 uur of 7 euro voor je 10 eerstvolgende betalende uren volgend op je geldinworp
 • 28 euro voor de 50 eerstvolgende betalende uren of 35 euro op de 70 eerstvolgende uren volgend op je betaling

4. Gemeentelijke parkeerkaart voor hotels: de hoteluitbater moet deze parkeerkaart gratis (aan zijn/haar klanten) ter beschikking stellen.

5. Wijziging tarief weekabonnement voor huurders van toeristische logies verhuurd via immobiliënkantoor: 30 euro per week

6. Blauwe zone 2: koop parkeercodes voor vrienden en familie

Bewoners van een verblijf in deze zone kunnen parkeercodes aankopen voor vrienden of familie die op bezoek komen en willen parkeren in de blauwe zone 2. De gebruikers van de parkeercodes moeten geen parkeerschijf leggen. Je kan maximaal honderd codes per jaar (per woning) kopen. Met één code ben je een dag vrijgesteld. Codes kosten 10 euro per tien stuks, te koop in de parkingshop van Rauwers (ter plaatse of online). Deze codes zijn strikt persoonlijk.

7. Wijziging uren Shop&Go-plaatsen: controle tussen 7 en 19 uur (i.p.v. vanaf 9 uur)

Betaal- en blauwe zones

 • zone I (rood) vind je in de handelscentra. In deze straten moet je tussen 1 juni en 30 september elke dag betalend parkeren. Tussen 1 oktober en 31 mei moet je betalen tijdens het weekend, op feestdagen en tijdens schoolvakanties. De tijdsduur van parkeren is beperkt tot maximaal 2 uur. Op Shop&Go-plaatsen mag je gratis parkeren voor 30 minuten.
 • zone II (oranje): Zeelaan, vanaf de verkeerslichten aan de Koninklijke Baan tot de rotonde De Poort (kruispunt A. Bliecklaan/Lejeunelaan). In deze straat moet je elke dag betalen. Ook hier mag je maximaal 2 uur parkeren.
 • zone III (paars): In deze straten moet je tussen 1 juni en 30 september elke dag betalen. Tussen 1 oktober en 31 mei moet je in deze straten enkel betalen tijdens het weekend, op feestdagen en tijdens schoolvakanties. In deze zone kan je langparkeren.
 • zone IV (groen): de oostkant van de G. Scottlaan (vanaf kruispunt Mooi Verblijflaan en de Cesar Gezellestraat richting zee) is enkel voor paardentrailers.
 • blauwe zone I: In Oostduinkerke-Dorp (Leopold II-laan), Koksijde-Dorp (Zeelaan), aan parking van de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk (Koksijde-Bad) is er een blauwe zone. Gebruik hier je parkeerschijf van 9 t.e.m. 18 uur, tenzij op zon- en feestdagen. Met de parkeerschijf heb je recht op twee uur gratis parkeren
 • blauwe zone II: er is een tweede blauwe zone (aanpalend aan de betalende zones van Sint Idesbald en Koksijde-Bad en ook in de Houtsaegerlaan) waar je met je parkeerschijf maximaal 4 uur gratis kan parkeren. Deze blauwe zone is alle dagen van de week van kracht. Ook de gemeentelijke parkeerkaarten zijn hier toegestaan uitgezonderd de gemeentelijke parkeerkaart voor garages waar auto's gerepareerd en/of verkocht worden.

Half uur gratis

In elke betalende zone kan je een half uur gratis parkeren als je je nummerplaat ingeeft aan de betaalautomaat. Daarom zijn de automaten uitgerust met een klavier. Tickets moet je niet meer achter de voorruit plaatsen, sinds alles digitaal verloopt. Per deelgemeente en per halve dag (9-14 en 14-19 u.) kan je een 'half uur gratis ticket' afnemen aan de automaat.

Shop&Go

In de handelscentra zijn Shop&Go-plaatsen voorzien. Je moet hier géén ticketje halen of je nummerplaat ingeven aan een parkeerautomaat. Je kan maximaal 30 minuten parkeren. Je kan die tijd niet verlengen door bij te betalen aan een automaat. De parkeertijd wordt geregistreerd door draadloze sensoren die in verbinding staan met de parkeerwachters. Een Shop&Go-plaats werkt 365 dagen per jaar tussen 9 en 19 uur. Het principe van maximaal 30 minuten gratis parkeren op een Shop&Go-plaats is altijd geldig.

Betalend parkeren: ook via sms of app

In Koksijde kan je ook per sms of via app betalen op een betalende parkeerplaats. Via sms of mobiele applicatie win je tijd. Meerdere providers bieden deze service aan: de parkeerder kiest zelf met welke provider hij of zij betaalt. Meer info over de verschillende providers is te vinden op www.parkmobile.be, www.4411.be, www.yellowbrick.be, www.easypark.be.

Parkeer- en handelaarskaarten

Inwoners en tweederesidenten

 • Alle inwoners en tweederesidenten kunnen een gemeentelijke parkeerkaart aankopen.
 • Gemeentelijke parkeerkaarten vraag je online aan
 • Voor verdere informatie kunt u terecht in de parkeershop, Koninklijke Baan 164 (058 51 00 95)

Voorwaarden

 • Inwoners moeten ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de gemeente.
 • Tweederesidenten moeten een recent uitgereikt aanslagbiljet en betalingsbewijs van de gemeentebelasting voor tweedeverblijven voorleggen.

Deze kaart geeft de mogelijkheid om in de betalende zone (III) aan een forfaitaire prijs te parkeren, zonder gebruik te maken van een betaalautomaat. De kostprijs van een gemeentelijke parkeerkaart voor inwoners en tweede residenten wordt vastgesteld op 65 (t.em. vierde kaart) of 125 (vanaf vijfde kaart) euro per jaar. Let wel: met deze kaart kan je niet parkeren in de handelsstraten (zone I en II).

Handelaars (werkabonnement)

Alle handelaars kunnen een handelaarskaart kopen, als de publieke toegang van/naar hun zaak is in een betalende zone of op de Zeedijk. Een werkabonnement kost 65 euro per jaar. Let wel: met deze kaart kan je niet parkeren in de handelsstraten (zone I en II).

Mindervaliden

De kaart geeft recht op parkeerplaatsen die voorbehouden zijn aan personen met een handicap en op onbeperkt parkeren waar de parkeertijd beperkt is (blauwe zone), of gratis parkeren op plaatsen waar de parkeertijd d.m.v. een parkeermeter beperkt is. Let wel: in de rode en oranje zone is de gratis parkeertijd beperkt tot maximaal 2 uur en je moet hiervoor de blauwe schijf gebruiken.

Zorgverstrekkers

Zorgverstrekkers staan in voor (dringende) medische en zorgverstrekkende hulp aan huis, zoals huisartsen, thuisverpleegkundigen, kinesisten en persoonsverzorgers. Zij kunnen een parkeerkaart aanvragen aan deze voorwaarden:

 • jaarlijkse retributie parkeerkaart: 65 euro
 • gebruik de parkeerkaart in combinatie met de blauwe parkeerschijf (240 minuten gratis parkeren tijdens huisbezoeken)
 • per parkeerkaart kan je één nummerplaat opgeven
 • de zorgverstrekker moet zijn/haar praktijk in Koksijde hebben
 • de zorgverstrekker moet officieel erkend zijn door het RIZIV

Doe deze aanvraag met het aanvraagformulier.

Ondergrondse parking Kursaallaan

Eerste uur gratis parkeren

Gebruikers kunnen een vol uur gratis parkeren en betalen pas vanaf de 61e minuut.

Verhuur van beveiligde fietsstaanplaatsen

In de ondergrondse parking (Kursaallaan) is een beveiligde fietsparking waar je veilig je fiets stalt en kan opladen. De toegang gebeurt via een badge.

Tarieven (meer info via de parkeershop):

 • 5 euro per week
 • 10 euro per maand
 • 120 euro per jaar
 • Koksijdenaars en tweederesidenten betalen slechts 102 euro per jaar (korting van 15 procent)
 • borg toegangsbadge: 25 euro

Info, klachten en bezwaren

Betalend parkeren in de gemeente gebeurt via concessie aan de private partner Rauwers Controle NV. Zij zetten parkeerwachters in, onderhouden de parkeerautomaten en zorgen voor de inning van parkeerretributies. Klachten en bezwaren richt je aan:

Parkeershop - Rauwers Parkeerbeheer

Koninklijke Baan 164, 8670 Koksijde
E-mail: koksijde [at] rauwers.be
Tel. 058 51 00 95 en fax 058 51 40 82

OPENINGSUREN PARKEERSHOP

dag voormiddag namiddag
maandag 09.00 tot 12.00 uur 13.30 tot 16.00 uur
dinsdag 09.00 tot 12.00 uur  
woensdag 09.00 tot 12.00 uur  
donderdag 09.00 tot 12.00 uur  
vrijdag 09.00 tot 12.00 uur 13.30 tot 18.30 uur
zaterdag 09.00 tot 14.00 uur  

In geval van twijfel primeert het retributiereglement, goedgekeurd door de Gemeenteraad op 18 december 2023 en alle wijzigingen nadien goedgekeurd.

Folder op basis van het retributiereglement goedgekeurd op 22 mei 2023