U bent hier

Betalend parkeren in Koksijde

Opgelet: vanaf 1 februari 2022 gelden er nieuwe regels in het parkeerbeleid.

Je moet geen parkeerticket meer achter het raam te leggen. Alles gebeurt digitaal op basis van de nummerplaat.

Vraag je gemeentelijke parkeerkaarten online aan

   Betaalzones

   • zone I (rood) vind je in de handelscentra. In deze straten moet je tussen 1 juni en 30 september elke dag betalend parkeren. Tussen 1 oktober en 31 mei moet je betalen tijdens het weekend, op feestdagen en tijdens schoolvakanties. De tijdsduur van parkeren is beperkt tot maximaal 2 uur. Op Shop&Go-plaatsen mag je gratis parkeren voor 30 minuten.
   • zone II (oranje): Zeelaan, vanaf de verkeerslichten aan de Koninklijke Baan tot de rotonde De Poort (kruispunt A.
    Bliecklaan/Lejeunelaan). In deze straat moet je elke dag betalen. Ook hier mag je maximaal 2 uur parkeren.  
   • zone III (paars): In deze straten moet je tussen 1 juni en 30 september elke dag betalen. Tussen 1 oktober en 31 mei moet je in deze straten enkel betalen tijdens het weekend, op feestdagen en tijdens schoolvakanties. In deze zone kan je langparkeren.
   • zone IV (groen): de oostkant van de G.Scottlaan (vanaf het kruispunt Mooi Verblijflaan en de Cesar Gezellestraat richting zee) is enkel voor paardentrailers.

   Deze wijzigingen gelden sinds vorig jaar (2021):

   • Digitale parkeertickets: je moet geen ticket meer achter je ruit leggen. Geef je nummerplaatgegevens in aan de parkeerautomaat. Ook het ticket voor een gratis halfuur is digitaal. Je krijgt nog altijd de kans om je ticket af te drukken.
   • Ook de gemeentelijke parkeerkaart (categorie inwoners en tweederesidenten) is digitaal. Het principe is: één nummerplaat per kaart. Je krijgt ook geen fysieke kaart meer.  Voordeel is dat je niet meer verplicht bent om die kaart telkens in je auto te laten. Vraag je gemeentelijke parkeerkaart (categorie inwoners en tweederesidenten) online aan. 
   • Tarief paarse zone: het ticket voor een halve dag (5 uur) bedraagt 4 euro (i.p.v. 3). Een dagticket heb je voor 6 i.p.v. 5 euro.  
   • Er is een nieuwe groene zone (IV) - oostkant van de Gilles Scottlaan. Deze nieuwe zone is uitsluitend voor paardentrailers.

   Ook de zones werden hier en daar uitgebreid

   • A. Vanhouttelaan: vanaf de Koninklijke Baan tot de grens tussen huisnummer 3 en 5 wordt paarse zone 
   • A. Bliecklaan: vanaf de rotonde tot de Bosquetiastraat, gaat naar de rode zone 
   • Uitbreiding paarse zone:
    • Pannelaan: vanaf de A. Nazylaan tot de grens tussen de parking gelegen Honigklaverweg en Pannelaan 34
    • noorden van de Honigklaverweg: vanaf Pannelaan tot aan grens met nummer 5 (incl. parking hoek Honigklaverweg en Pannelaan)
    • Salvialaan: vanaf de Anemonenlaan tot aan de Begonialaan
    • Tulpenlaan: vanaf de Anemonenlaan tot aan de Begonialaan
    • Anjelierenlaan: Kerkplein vanaf de Tulpenlaan tot aan de Gloxiniaslaan

   Half uur gratis

   In elke betalende zone kan je een half uur gratis parkeren als je je nummerplaat ingeeft aan de betaalautomaat. Daarom zijn de automaten uitgerust met een klavier. Tickets moet je niet meer achter de voorruit plaatsen, sinds alles digitaal verloopt. Per deelgemeente en per halve dag (9-14  en 14-19 u.) kan je een 'half uur gratis ticket' afnemen aan de automaat.

   Shop&Go

   In de handelscentra zijn Shop&Go-plaatsen voorzien. Je moet hier géén ticketje halen of je nummerplaat ingeven aan een parkeerautomaat. Je kan hier maximaal 30 minuten parkeren. Je kan die tijd niet verlengen door bij te betalen aan een automaat. Hou dus zelf de tijd in de gaten, anders riskeer je een retributie. De parkeertijd wordt geregistreerd door draadloze sensoren die in verbinding staan met de parkeerwachters. Een Shop&Go-plaats werkt 365 dagen per jaar tussen 9 en 19 uur. Het principe van maximaal 30 minuten gratis parkeren op een Shop&Go-plaats is altijd geldig. Zo creëren we parkeerrotatie gedurende het hele jaar.

   Parkeerkaart voor inwoners en tweederesidenten

   • Alle inwoners en tweederesidenten kunnen een gemeentelijke parkeerkaart aankopen.
   • Gemeentelijke parkeerkaarten vraag je online aan 
   • Voor verdere informatie kunt u terecht in de parkeershopKoninklijke Baan 164 (058/51.00.95)

   Voorwaarden:

   • Inwoners moeten ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de gemeente.
   • Tweederesidenten moeten een recent uitgereikt aanslagbiljet en betalingsbewijs van de gemeentebelasting voor tweedeverblijven voorleggen.

   Deze kaart geeft de mogelijkheid om in de betalende zone (III) aan een forfaitaire prijs te parkeren, zonder gebruik te maken van een betaalautomaat. De kostprijs van een gemeentelijke parkeerkaart voor inwoners en tweede residenten wordt vastgesteld op 65 (t.em. vierde kaart) of 125 (vanaf vijfde kaart) euro per jaar. Let wel: met deze kaart kan je niet parkerne in de handelsstraten (zone I en II). 

   Handelaarskaart (Werkabonnement)

   Alle handelaars kunnen een handelaarskaart kopen, als de publieke toegang van/naar hun zaak is in een betalende zone of op de Zeedijk. Een werkabonnement kost 65 euro per jaar. Let wel: met deze kaart kan je niet parkerne in de handelsstraten (zone I en II). 

   Parkeerkaart mindervaliden

   De kaart geeft recht op parkeerplaatsen die voorbehouden zijn aan personen met een handicap en op onbeperkt parkeren waar de parkeertijd beperkt is (blauwe zone), of gratis parkeren op plaatsen waar de parkeertijd d.m.v. een parkeermeter beperkt is. Let wel: in de rode en oranje zone is de gratis parkeertijd beperkt tot maximaal 2 uur en je moet hiervoor de blauwe schijf gebruiken. 

   Zorgverstrekkende beroepen

   Zorgverstrekkers staan in voor (dringende) medische en zorgverstrekkende hulp aan huis, zoals huisartsen, thuisverpleegkundigen, kinesisten en persoonsverzorgers. Zij kunnen een parkeerkaart aanvragen aan deze voorwaarden:

   • jaarlijkse retributie parkeerkaart: 65 euro
   • gebruik de parkeerkaart in combinatie met de blauwe parkeerschijf (60 minuten gratis parkeren tijdens huisbezoeken)
   • per parkeerkaart kan je maximaal twee nummerplaten opgeven
   • de zorgverstrekker moet zijn/haar praktijk in Koksijde hebben
   • de zorgverstrekker moet officieel erkend zijn door het RIZIV

   Doe deze aanvraag met het aanvraagformulier.

   Ondergrondse parking Kursaallaan: eerste uur gratis parkeren

   Gebruikers kunnen een vol uur gratis parkeren en betalen pas vanaf de 61e minuut.

   Ondergrondse parking Kursaallaan: verhuur van beveiligde fietsstaanplaatsen

   In de ondergrondse parking (Kursaallaan) is een beveiligde fietsparking waar je veilg je fiets stalt en kan opladen. De toegang gebeurt via een badge. 

   Tarieven (meer info via de parkeershop):

   • 5 euro per week
   • 10 euro per maand
   • 120 euro per jaar
   • Koksijdenaars en tweederesidenten betalen slechts 102 euro per jaar (korting van 15 procent)
   • borg toegangsbadge: 25 euro

   Blauwe zone

   In Oostduinkerke-Dorp (Leopold II laan), Koksijde-Dorp (Zeelaan), aan parking van de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk (Koksijde-Bad) is er een blauwe zone. Gebruik hier je parkeerschijf van 9 t.e.m. 18 uur, tenzij op zon- en feestdagen. Met de parkeerschijf heb je recht op twee uur gratis parkeren.

   Betalend parkeren: ook via sms of app

   In Koksijde kan je ook per sms of via app betalen op een betalende parkeerplaats. Via sms of mobiele applicatie win je tijd. Mobiele betalingen zijn gebruiksvriendelijker dan cashbetalingen en het is handig als je geen kleingeld bij je hebt. Meerdere providers bieden deze service aan: de parkeerder kiest zelf met welke provider hij of zij betaalt. Meer info over de verschillende providers is te vinden op www.parkmobile.be, www.4411.be, www.yellowbrick.be, www.easypark.be.  

   Info, klachten en bezwaren

   Betalend parkeren in de gemeente gebeurt via concessie aan de private partner Rauwers Controle NV. Zij zetten parkeerwachters in, onderhouden de parkeerautomaten en zorgen voor de inning van parkeerretributies. Klachten en bezwaren richt je aan:

   Parkeershop - Rauwers Parkeerbeheer

   Koninklijke Baan 164, 8670 Koksijde
   E-mail: koksijde [at] rauwers.be
   Tel. 058 51 00 95 en fax 058 51 40 82

   OPENINGSUREN PARKEERSHOP

   dag voormiddag namiddag
   maandag 09.00 tot 12.00 uur 13.30 tot 16.00 uur
   dinsdag 09.00 tot 12.00 uur
   woensdag 09.00 tot 12.00 uur  
   donderdag 09.00 tot 12.00 uur
   vrijdag 09.00 tot 12.00 uur en 13.30 tot 18u30
   zaterdag 09.00 tot 14.00 uur

   In geval van twijfel primeert het retributiereglement, goedgekeurd door de Gemeenteraad op 13 december 2021 en alle wijzigingen nadien goedgekeurd.

   Retributiereglement goedgekeurd op 13 december 2021 ingaand op 1 februari 2022

   Folder op basis van het retributiereglement goedgekeurd op 13 december 2021