U bent hier

beeldenpark Moengo

 

1

Kunstenaar: Jhunry Udenhout, Suriname

Kunstwerk: Samiri, Kingmiri and mask

Datum: september 2010

Samenvatting: De eerste totem representeert een kettingzaag die de aarde doorsnijdt. Dit weergeeft het onzorgvuldig gedrag van de mens met de bossen en de gevolgen daarvan. De tweede totem vertegenwoordigt een suikerrietinstallatie. Dit dient om de gemeenschap aan te moedigen om haar eigen producten te bereiden. De derde totem is degene die op het amusementspodium staat om iedereen rondom op te vrolijken.

 

2

Kunstenaar: Ravi Rajcoomar, Suriname

Kunstwerk: Djandhi’s

Datum: juli 2011

Samenvatting: De vlaggen met verschillende kleuren symboliseren de multiculturele samenleving van Suriname. Ondanks de verschillen respecteren wij elkaar en elkaars cultuur.

 

3

Kunstenaar: Remy Jungerman, Nederland/Suriname

Kunstwerk: Happy Land, Apuku Return Blue Eye

Datum: 2012

Samenvatting:De padden zijn de poortwachters van Moengo die fungeren als beschermers van de fortuinen en hulpbronnen van het district.

 

 

4

Kunstenaar: Jasmin Werner, Duitsland

Kunstwerk: Pangi metamorphosis

Datum: juli 2012

Samenvatting: Dit is een ontwerp van Jasmin Werner en Lotte Effinger en gemaakt door lokale vrouwen van Moengo. Het concept is van Maria S. Meriam, een Duitse natuurwetenschapper die naar Suriname kwam om de metamorphose van vlinders te observeren. Dit object verwijst ook naar de Afrikaanse wortels van de Pangi en de expansie van het gebruik van was van Indonesië naar Afrika.

 

5

Kunstenaar: Jasmin Werner, Duitsland

Kunstwerk: It’s dark in Amsterdam

Datum: juli 2012

Samenvatting: Een straatlamp bij Tembe Art Studio (TAS) welke alleen brandt als de lampen in Amsterdam aan zijn.

 

6

Kunstenaar: Jasmin Werner, Duitsland

Kunstwerk: On the observation of the observer of the observers

Datum: juli 2012

Samenvatting: Dit is een beeldhouwwerk in de vorm van een uitkijktoren, zoals je die in Duitse bossen kunt vinden, maar nu gemaakt met tropisch hout.

 

7

Kunstenaar: Jakup Ferri, Kosovo

Kunstwerk: Solo

Datum: maart 2011

Samenvatting: De vele bomen in de bossen van Suriname leken op een ‘editie’: allemaal in één keer gemaakt. Het. Een boom van metaal geeft de kracht van de bomen weer; niet omdat de natuur dat nodig heeft maar om de schoonheid en zeldzaameid ervan te benadrukken.

 

8

Kunstenaar: Charl Landvreugd, Nederland/Suriname

Kunstwerk: MOVT nr.3

Datum: februari 2011

Samenvatting: MOVT nr.3 is een voortzetting van het project Atlantic Transformerz en Anurusha. MOVT nr.3 is een bewijs van de mooie toekomst die bedoeld is voor zwarte mensen in het bijzonder en mensen van de wereld in het algemeen. Het kunstwerk heeft veel betekenissen. Het hangt ervan af vanuit welke oogpunt je het bekijkt. Het is van aluminium gemaakt en kan het protest tegen het leegroven van moeder Aarde of de ongelijkheid in de wereld betekenen.

 

9

Kunstenaar: Wouter Klein Velderman, Nederland

Kunstwerk: Monument for transition

Datum: april 2011

Samenvatting: Het lijkt erop alsof Suriname in een transitie-(overgang)periode zit. De Mickey Mouse  staat voor een bepaald soort overgang: de progressie van de westerse samenleving. Dit momument vertegenwoordigt de overgang die het land doormaakt.

 

10

Kunstenaar: Sheena Rose, Barbados

Kunstwerk: Billboards

Datum: april 2011

Samenvatting: De kunstenaar is geïnspireerd door de reclameborden van de winkels in Moengo, omdat ze dit nooit heeft gezien in Barbados. De reclameborden worden hier vaak gebruikt voor decoratie en voor het weergeven van producten. Het werk is ook geïnspireerd door het concept van Pop Art en daarom kan het ook aangeduid worden als Caribbean Pop Art.

 

11

Kunstenaar: Iris Kensmil, Nederland/Suriname

Kunstwerk: Granmans Osu

Datum: juli 2013

Samenvatting: Voor de bewoners en bezoekers van Cottica - Marowijne creëerde de kunstenaar een visuele herinnering aan de granmans van de Okanisi, een van de groepen marrons die in eerste instantie het emancipatieproces tot stand brachtten. Granmans Osu is een eerbetoon aan Granman Gazon Matodja van de Okanisi en zijn gezworen voorgangers van de vorige eeuw.

 

12

Kunstenaar: Steven Jouwersma, Nederland

Kunstwerk: Modo Kodo Stage

Datum: 2014

Samenvatting: De kunstenaar is zelf muzikant en laat zich daardoor inspireren. Hij heeft dit kunstwerk samen opgezet met verschillende artiesten van Moengo en het podiumkunstwerk is ook vernoemd naar een bekende artiest van Moengo/Albina.

 

13

Kunstenaar: Bart Stuart en Klaar van der Lippe, Nederland

Kunstwerk: Moengo Magic

Datum: 2014

Samenvatting: De M staat voor Moengo, Marowijne maar ook voor Moengo Magic. Moengo Magic staat voor improviseren, zoeken naar oplossingen en creatief zijn.

 

14

Kunstenaar: Klaas Burger, Nederland

Kunstwerk: Welcome to the Future

Datum: mei 2014

Samenvatting: Vaak is er een poort aan een grens; 's nachts is de poort gesloten: geen indringers! Deze poort zal echter nooit sluiten. Deze triomfboog voor Moengo markeert geen grens van het grondgebied, maar een grens van de tijd.

 

15

Kunstenaar: Yair Callender, Nederland

Kunstwerk: Monument voor Moengo

Datum: 18 maart 2017

Samenvatting: Het werk vormt een portret van Moengo. Het toont de mensen en de alom aanwezige natuur met de organische wildheid die zelfs in de huizen en de straten van de stad is terug te vinden. De kunstenaar zag een overeenkomst tussen het karakter van het hout en het karakter van de mensen. Het is hard,  grof en weigert te buigen.

 

16

Kunstenaar: Rinaldo Klas, Suriname

Kunstwerk: De pagaai

Datum: 18 september 2016

Samenvatting: De  pagaai wordt gebruikt in de marroncultuur als roeispaan om zich in een korjaal te verplaatsen van de ene plek naar een andere. Het voorwerp wordt gedecoreerd met motieven uit de marroncultuur. De pagaai wordt gezien als symbool voor vooruitgang.

 

17

Kunstenaar: André Sontosoemarto, Suriname

Kunstwerk: Makandii

Datum: 14 oktober 2016

Samenvatting: Het kunstwerk moet de bewustwording bij gemeenschappen, bewoners en bezoekers van Marowijne versterken over het belang van duurzaam en milieuverantwoordelijk landgebruik.

 

18

Kunstenaar: René Tosari, Suriname

Kunstwerk: Arki Mi Tori (amfi-theater)

Datum: 2015

Samenvatting: Het amfi-theater is multifunctioneel en kan worden aangeduid als kunst voor de gemeenschap.

 

19

Kunstenaar: Ken Doorson, Suriname

Kunstwerk: M’menti

Datum: 23 oktober 2016

Samenvatting: M'menti (Moment) verwijst naar speciale momenten en de bewoners van het binnenland. De M staat voor Marowijne, Moengo, Metakaolien (pemba) en Marrons. De locatie van dit kunstwerk is in overeenstemming met de zonnecyclus van 10 oktober, de dag waarop de Marrons een vredesverdrag ondertekenden bij Auka. Een blijvend kunstwerk dat elk jaar op 10 oktober in verband zal staan ​​met de kosmos.

 

20

Kunstenaar: Feiko Beckers, Nederland

Kunstwerk: Afu Osu

Datum: 11 juni 2016

Samenvatting: Het bouwen van een huis is een lang proces dat soms wel tien jaar kan duren. Een onafgemaakt huis is dus geen mislukking, maar een erg langzaam succes. Afu Osu moet als een geruststellende gedachte gaan fungeren voor de inwoners van Moengo. Als iemand namelijk een huis aan het bouwen is en niet weet wanneer het afkomt, kan deze persoon zich troosten met de gedachte dat er in Moengo ook een onafgemaakt huis staat, namelijk Afu Osu, dat voor altijd onafgemaakt zal blijven.

 

21

Kunstenaar: Yubi Kirindongo, Curaçao

Kunstwerk: De vuist

Datum: augustus 2015

Samenvatting: De vuist is door de kunstenaar gemaakt in verschillende landen en ook opgezet op verschillende plekken over de wereld waar hij gewerkt heeft. Het staat voor vrijheid na de jarenlange slavernij.

 

22

Kunstenaar: Magda Augusteijn, Nederland

Kunstwerk: Starring De Moengonezen

Datum: 2017

Samenvatting: Een afgesloten ruimte, bestand tegen zon en regen, een ruimte voor reflectie en concentratie. Dat is nodig om film te monteren. Met deze studio kunnen de Moengonezen het werk van de kunstenaar voortzetten om nog vele gekke, mooie, ontroerende en kritische films te maken. De film welke gemaakt is  door de kusntenaar toen ze in Moengo was, heet De Moengonezen.

 

23

Kunstenaar: Razia Barsatie, Suriname

Kunstwerk: San eh soi faawe de koosube

Datum: februari 2015

Samenvatting: De telescoop in dit kunstwerk verwijst naar de dingen die ver weg te zien zijn, maar met dit instrument zijn ze heel dichtbij te zien en het lijkt erop dat je het met de hand kan grijpen. Als je een doel voor ogen hebt, speelt de afstand geen rol. De 2 figuren stellen kinderen voor, de toekomst van de wereld.

 

24

Kunstenaar: Roddney Tjon Poen Gie, Suriname

Kunstwerk: Bagua

Datum: maart 2014

Samenvatting: De Bagua installatie is een ode aan Moeder Aarde en verwijst ook naar Moengo. Bagua betekent letterlijk: 8 gebieden. Feng shui bagua (ook wel ba-gua of pakua genoemd) is een van de belangrijkste gereedschappen in feng shui om de energie van een specifieke ruimte, zoals een huis, een kantoor of een tuin, te analyseren.

 

25

Kunstenaar: Coco van Duivenoorde, Nederland

Kunstwerk: ‘This is not an art object, this is a theatre’

Datum: 9 april 2016

Samenvatting: Het theater zal een plek zijn van de jongerengemeenschap. Een plek waar ze kunnen repeteren, werken, films en voorstellingen kunnen laten zien. En waar zij ook andere theater- en muziekgroepen uit eigen land en uit het buitenland kunnen ontvangen.

 

26

Kunstenaar: Kenneth Flijders, Suriname

Kunstwerk: De grondleggers van Moengo

Datum: augustus 2015

Samenvatting: In 1915 werd bauxiet ontdekt in Moengo. In 1916 ging men over tot productie. Het ontginnen van bauxiet gebeurde heel primitief maar ondanks dat werd er in 1922 voor de eerste keer bauxiet geëxporteerd naar de Verenigde Staten van Amerika. Met dit kunstwerk wil de kunstenaars de Moengonezen herinneren dat deze mannen de grondleggers van Moengo zijn.

 

27

Kunstenaar: PJ Bruyniks                                                                                                                                                                               

Kunstwerk: Move, don’t be a chicken,  move                                                                                                                                                                     

Datum: 14 april 2018                                                                                                                                                                       

Samenvatting: Het werk Move, don't be a chicken, move is een lokale variant op  die vele vaak saaie ruiterstandbeelden elders in de wereld. Lokaal omdat het gebaseerd is op de indrukken en verwachtingen die de kunstenaar heeft opgedaan over en in Moengo. En omdat hij met lokale kunstenaars en vaklieden heeft gewerkt. Hiermee is het geworden een monument voor nieuwe verhalen.