U bent hier

Duurzaam materiaalgebruik en recyclage: De optimale materiaalkeuze voor je auto: een compromis van design tot recyclage

Lessenreeks
Materialen zijn cruciaal voor onze samenleving en welvaart, vaak veel meer dan we beseffen. Aan elk ontwerp van elk onderdeel van een product is onlosmakelijk een materiaalkeuze verbonden. We vinden deze materialen echter zelden in een bruikbare vorm in de natuur en het kost heel wat energie, en bijbehorende CO2-uitstoot, om de natuurlijke grondstoffen om te zetten in bruikbare materialen. Recyclage zal ervoor zorgen dat we deze energie deels kunnen recupereren wanneer we het materiaal hergebruiken om een nieuw product te maken.

MAANDAG 20 DECEMBER 2021 DE OPTIMALE MATERIAALKEUZE VOOR JE AUTO: EEN COMPROMIS VAN DESIGN TOT RECYCLAGE

ACULTEIT INGENIEURSWETENSCHAPPEN EN ARCHITECTUUR. VAKGROEP MATERIALEN, TEXTIEL EN CHEMISCHE PROCESKUNDE. Prof. Kim Verbeken

De opwarming van de aarde, de CO2 problematiek, het brandstofverbruik en de uitstoot van wagens zijn thema’s die onophoudelijk in de actualiteit opduiken. De uitdagingen van het bijbehorende materiaalkundige vraagstuk zijn enorm en zijn zowel voor materiaalproducenten als voor autoconstructeurs de drijvende kracht achter heel wat innovatie. Continu wordt er gestreefd naar nieuwe of betere materialen die lichtere constructies toelaten, maar die daarnaast bijvoorbeeld ook voldoen aan de steeds strenger wordende veiligheidsvoorwaarden. De verschillende materialen die vandaag beschikbaar zijn of die in de toekomst beschikbaar zullen zijn en hun relevante eigenschappen worden toegelicht aan de hand van concrete voorbeelden.

Materiaalkeuze bij het design van de wagen wordt op die manier een complex vraagstuk, waarbij de selectie een compromis zal moeten zijn. Daarenboven worden de normen rond recycleerbaarheid van wagens eveneens strenger. Hedendaagse wagens zijn echter veel moeilijker te recycleren dan de wagens van enkele decennia geleden. Bijgevolg is de recyclage de afgelopen jaren eveneens geëvolueerd tot hoogtechnologische industrie. Opnieuw blijkt een goed begrip van de materialen en hun eigenschappen ons te helpen om efficiënter dit complexe recyclageproces te realiseren.
Wanneer: 
maandag 20 december 2021 van 14.00 u. tot 16.00 u.
Waar: 
Casinoplein 11, 8670 Koksijde
8670 Koksijde
Wegbeschrijving
Prijs: 
€ 10
per lessenreeks: 10 EUR

Vertel het verder