U bent hier

Zondag 10 september: Open Monumentendag

Koksijde koos dit jaar voor het Europees thema natuur en dat mondde uit in ‘Koksijde Natuur-lijk.’

Wij stellen hierbij graag het programma voor:

De Doornpanne: wandeling door de geschiedenis van de waterwinning en het natuurgebied

Een gids vertelt over de geschiedenis van de waterwinning, hoe de duinen hiervoor werden gebruikt. Ook de natuurbeleving, de fauna en flora komen aan bod.

Gidsbeurt 14 tot 16u – Bezoekerscentrum Doornpanne (IWVA), Doornpannelaan 2, Oostduinkerke. Inschrijven noodzakelijk via cultuur [at] koksijde.be (cultuur [at] koksijde.be) of 058 53 34 40

De Doornpanne wandeling doorheen de verre geschiedenis 

Met een gids duiken we in het boeiende verleden van dit natuurgebied.
Na een korte inleiding volgt een rondleiding over de ontstaans- en gebruiksgeschiedenis van de duinen .

Gidsbeurt 16-18u – Bezoekerscentrum Doornpanne (IWVA), Doornpannelaan 2, Oostduinkerke. Inschrijven noodzakelijk via cultuur [at] koksijde.be (cultuur [at] koksijde.be) of 058 53 34 40

Miraculeus of natuur-lijk? Laatste dag Playmobil®-expo ‘Idesbald Leeft!’

Idesbald leidde als derde abt in de 12de eeuw de Duinenabdij . Dat hij na zijn dood verder zou verheerlijkt worden door de monnikengemeenschap en ver daarbuiten, dankt hij deels aan de natuur.

Toen de monniken tijdens de opgravingen in de 17de eeuw de staat van het lijk zagen, was het ongeschonden. Een mirakel! Vandaag weten we dat zijn lichaam intact bleef door de loden kist. De “welriekende geur” waarover men toen schreef, zou wel eens kunnen komen van de kruiden die mee de kist in gingen. Dat mirakel en vele andere droegen bij tot de Zaligverklaring van de Idesbald eind de 19de eeuw. Je ziet het allemaal afgebeeld met Playmobil-figuurtjes in de expo ‘Idesbald Leeft!’. Je allerlaatste kans om deze zomertopper te zien, daarna gaan alle monnikjes terug hun doos in. Een aanrader!

Doorlopend 10u-18u expo ‘Idesbald Leeft! - Abdijmuseum Ten Duinen, Koninklijke Prinslaan 2, Koksijde

De natuur en de Zuid-Abdijmolen: een geslaagd huwelijk!

Als Moeder Natuur een beetje meewerkt en de wind naar 4 Beaufort stijgt, kan er graan gemalen worden in de Zuid-Abdijmolen! Molenaar Patrick Geryl beoefent één van de schoonste ambachten die er vandaag nog bestaan . Hij vertelt je graag alles over ‘zijn’ molen op Open Monumentendag. Als ‘Lootvoetmolen’ werd die in 1773 gebouwd in Houtem. In 1951 verhuisde de molen naar Koksijde. Middeleeuwse livemuziek met heel veel sfeer en een paardensmid nemen je zelfs nog verder mee in de tijd. Want laat ons niet vergeten dat op exact dezelfde plaats de molen stond van de middeleeuwse Duinenabdij!

Voor een hapje en een natje wordt ook gezorgd. Een feestelijke aanrader!

Doorlopend 10u-18u - Zuid-Abdijmolen, J. Van Buggenhoutlaan, Koksijde

Natuur op de abdijsite – exclusieve rondleiding

Het beheer van de archeologische site vergt tot op vandaag grote inspanningen. Dehuidige muurvegetatie is een ware natuurpracht, maar deze woekerende natuur brengt echter ook zorgen met zich mee. Tijdens deze rondleiding maakt archeoloog Alexander Lehouck de balans op na bijna een halve eeuw archeologische monumentenzorg: welke ingrepen zijn geslaags en welke minder? Ecologe Valérie Lehouck geeft uitleg bij de verschillende plantensoorten die op de muren groeien: waar komen ze vandaan, wat vertellen ze ons over het milieu waarin ze groeien en welke haat-liefde relatie hebben ze met oude ruïnes?

Rondleidingen met Valérie Lehouck (dr. in de biologie, Arteveldehogeschool Gent) en Alexander Lehouck (wetenschappelijk medewerker Abdijmuseum Ten Duinen) om 16u en 17u - Abdijmuseum Ten Duinen, Koninklijke Prinslaan 2, Koksijde. Inschrijven via Info [at] tenduinen.be (Info [at] tenduinen.be) of 058 53 39 50

Kruidenworkshop

Creatieve vissersvrouwen trokken de duinen in op zoek naar planten. Met de vitaminen en mineralen ervan, verrijkten ze hun sobere maaltijden. Ook de struiken en bomen werden gebruikt als natuurlijke geneesmiddelen bij kinderziekten, kwalen en verwondingen. Tijdens een workshop maken we zelf een eenvoudige bereiding en ontdekken we wat duinen en wegbermen zoal te bieden hebben aan eetbare en bruikbare planten.

Workshop om 14u30 – Het museum is doorlopend open van 14-18 uur. NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum, Oostduinkerke. Inschrijven via navigomuseum [at] koksijde.be of 058 51 24 68

Duinenhuis

 • Tentoonstelling van astrofotograaf Karel Teuwen
 • Planetariumvoorstelling door 'De Sterrenjutters'
 • Onder begeleiding van 'De Sterrenjutters' kun je bij helder weer de zon waarnemen met een zonnekijker op het dakterras
 • Van een natuurgids kom je méér te weten over ‘sponzen’. Is het een dier of een plant? Hoeveel soorten leven er in de Belgische Noordzee en hoe zien ze eruit? Wat eten ze en worden ze ook gegeten?
 • Infostand van Natuurwerkgroep 'De Kerkuil'

Doorlopend 10-18 u - Duinenhuis, Bettystraat 7, Koksijde

Rondleiding: Vissershuisje Nys-Vermoote

Maak kennis met de originele bewoners van dit vissershuisje dat in 2001 werd beschermd als monument. De gids vertelt je meer over het leven van de bewoners en hun éénheid met de natuur.

Gidsbeurt 11 u – Tulpenlaan 46, Koksijde. Inschrijven noodzakelijk via cultuur [at] koksijde.be of 058 53 34 40

Exclusieve rondleiding Duin-polderovergang Ten Bogaerde

Laat je op sleeptouw nemen in het natuurgebied Belvedère, één van de laatst bewaarde duin-polderovergangen in Vlaanderen. Dit prachtig stukje natuur vormt een beschermd cultuurhistorisch landschap rond abdijhoeve Ten Bogaerde. Marc Leten (Agentschap Natuur en Bos) vertelt je alles over de middeleeuwse percelen aan de polderzijde, de betekenis van de houtkant op de binnenduinrand, de kopjesduinen met contouren van 19de eeuwse akkertjes en de stuivende paraboolduinen. Een unieke kans!

Gidsbeurt 14u –afspraak parking Carrefour. Inschrijven noodzakelijk via cultuur [at] koksijde.be (cultuur [at] koksijde.be) of 058 53 34 40

Koksijde Golf ter Hille

De voormalige uithoeve van de Duinenabdij Hof ter Hille werd getransformeerd tot een prachtig clubhuis en de omliggende gronden werden omgevormd tot meer dan 80 hectare eco-golfplezier. Koksijde Golf ter Hille vormt een schitterend stuk natuur met tal van mogelijkheden inzake natuurontwikkeling en biodiversiteit. Binnen het ontwerp en de bouw van deze eco-golf paste golfarchitect Jeremy Pern hiervoor tal van principes toe uit de natuurbouw en -techniek. Met in het totaal meer dan 9 hectare water- en moerasbiotoop heeft Koksijde Golf ter Hille heel wat aantrekkingskracht voor tal van insecten en vogels. Daarenboven helpen we de natuur ook graag een handje met de recente bouw van een groots insectenhotel en een reeks zwaluwennesten.

 • Initiatie “leren kijken met en door een telescoop” om de fauna en flora van het golfterrein te leren kennen (doorlopend vanaf 11 uur)
 • Rondleidingen om 11 uur, 14 uur en 15 uur over de dagdagelijkse werking en het terreinbeheer met een drankje en een hapje
  Inschrijven via golfsecretariaat [at] koksijde.be
 • Initiaties golf om 10 uur, 11 uur, 14 uur, 15 uur en 16 uur
  Inschrijven via golfsecretariaat [at] koksijde.be
 • Live een golfwedstrijd van nabij volgen (doorlopend vanaf 10 uur)

Locatie: Koksijde Golf ter Hille, Hof ter Hillestraat 2, Oostduinkerke (www.koksijdegolfterhille.be)

Koksijde Golf ter Hille: gegidste wandeling over de fauna & flora

Deze wandeling op Koksijde Golf ter Hille wordt georganiseerd door Natuurpunt met gids Pierre Tavernier.

Afspraak om 10 uur - Golf ter Hille, Hof ter Hillestraat 2, Oostduinkerke.
Inschrijven via Pierre Tavernier (pierre.tavernier2 [at] telenet.be).

Er is ook een birdwatchingwandeling op zaterdagavond 09/09 om 18.30 uur.
Inschrijven via Pierre Tavernier (pierre.tavernier2 [at] telenet.be).

 

Contact en openingsuren

Gemeentehuis
Zeelaan 303
8670 Koksijde
Telefoon: 
058 53 30 30
E-mailadres: 
info [at] koksijde.be

Vertel het verder