U bent hier

Erfgoeddag: 'Zorg in de kijker'

Op zondag 23 april staat Koksijde klaar voor de 17de editie van Erfgoeddag.
De dienst Cultuur & Erfgoed, de dienst Archief en de gemeentelijke musea focussen zich deze keer op het thema ‘Zorg’. We zorgen enerzijds voor ons erfgoed, door onder andere de juiste bewaring en behandeling van objecten en geschriften toe te passen. Anderzijds is er ook de geschiedenis van de zorgsector die we graag in de kijker zetten. Een heel ruim thema dus, dat wij met plezier aan jou voorstellen.

Rondleiding: Het Abdijmuseum zorgt ervoor - deel 1! Begeleid depotonderzoek

Onze collectieregistrator- en beheerder Gianna Hubert neemt je mee naar het ondergrondse depot. Hier liggen prachtige stukken die je nog nooit of zelden zag in de vaste museumopstelling. Wat doet het Abdijmuseum om al die stukken te soigneren? Je komt het te weten tijdens een korte rondleiding. Een exclusieve kans!

Rondleidingen om 14.15u & 15.30u (duur: 30 minuten).

Het Abdijmuseum zorgt ervoor - deel 2! Begeleid sitebezoek

Gemeentearcheoloog en wetenschappelijk medewerker Alexander Lehouck neemt je mee naar buiten. Hier zie je de oude muuropstanden van de Duinenabdij. Welke inspanningen doet de gemeente Koksijde om de site toonbaar te houden? Waarom worden sommige archeologische ontdekkingen terug bedekt met zand? Alexander wacht je op met het betere graafwerk doorheen de geschiedenis van de site.

Rondleiding om 14.45u  (duur: 45 minuten).

De handschriften van de Duinenabdij - lezing

Een boeiende lezing door Evelien Hauwaerts, wetenschappelijk medewerker en catalograaf van de handschriftencollectie in de Openbare Bibliotheek Brugge. In het Abdijmuseum worden regelmatig Duinenhandschriften uit vooral het Brugse Grootseminarie tentoongesteld, maar het grootste deel van deze collectie berust in de Brugse Openbare Bibliotheek. Een echte aanrader!   i.s.m.”Familiares de Dunis" - Vriendenkring van het Abdijmuseum

Lezing om 10.30u (reservatie noodzakelijk)
Het museum is gratis te bezoeken van 10 tot 18u.

Abdijmuseum Ten Duinen, Koninklijke Prinslaan 2, Koksijde, 058 53 39 50, abdijmuseum [at] koksijde.be

Workshop: ICE op de korrel. Immaterieel cultureel erfgoed? UNESCO? Borgen? Wat hebben de garnaalvissers te paard van Oostduinkerke te maken met het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum?

Het garnaalvissen te paard zoals beoefend in Oostduinkerke, is een eeuwenoude ambacht nauw verbonden met de natuur en afhankelijk van de elementen. Het NAVIGO-museum helpt ervoor zorgen dat dit ambacht wordt onderzocht, in beeld gebracht en dat het niet verloren gaat. Hoe pakt het museum dat aan? En welke accenten willen ze in de toekomst toevoegen? Ontdek het tijdens deze interactieve workshop.

Het museum is gratis toegankelijk van 14-18u - De workshop is om 16u.
NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum, Pastoor Schmitzstraat 5, Oostduinkerke. Vooraf inschrijven via onthaal [at] navigomuseum.be of 058 51 24 68.

Tentoonstelling: Zee-Zorg

Wist je dat Jeanine Deckers (Soeur Sourire) vanaf 1959 zorgde voor zwakke kinderen in de Koksijdse vakantiekolonie Ster der Zee? En dat Eugénie Terlinck de eerste gasten ontving in hotel Terlinck? Wellicht doet ook de naam van oorlogsverpleegster Jeanne Delaunoy een belletje rinkelen?
Kom meer te weten over deze boeiende vrouwen tijdens de expo “Zee-Zorg” met randanimatie.

De tentoonstelling loopt tussen 10 en 18u, vanaf 13u is er randanimatie.
Kapel Ster der Zee, Koninklijke Baan 266, Koksijde
dienst Cultuur & Erfgoed, cultuur [at] koksijde.be, 058 53 34 40

Demonstratie: Be"zorg"d om ons geheugen

Laat je verrassen in het archief van Koksijde! Kom snuisteren in het uitgebreide archief van het gemeentehuis en de collectie van het Erfgoedhuis te Oostduinkerke. De archivaris en haar medewerkers tonen doorlopend ondermeer enkele restauratietechnieken en geven duiding bij het verpakken van kostbare archiefstukken. Een aanrader!

10-18 u
dienst Archief, gemeentehuis (-1), Zeelaan 303 – Erfgoedhuis, Leopold II-laan 2, Oostduinkerke

058 53 30 71, archief [at] koksijde.be

Ook in het Erfgoedhuis Bachten de Kupe: Interesse in het opmaken van je stamboom of familiegeschiedenis? Kom langs bij Familiekunde Vlaanderen regio Westkust in het Erfgoedhuis van 10-17u. Ook de collectie bidprentjes en rouwbrieven kan je er consulteren.

Rondleiding: De legendes van Sint-Godelieve & Sint-Willibrordus

Wulpen kent zijn heiligen, namelijk Sint-Willibrordus en Sint-Godelieve. Hun hulp wordt ingeroepen bij o.a. oogziektes, koorts en kinkhoest.  Begenadigd verteller E.H. Pol Dehullu zal je tijdens een korte wandeling onderdompelen in de geschiedenis van Sint-Willibrordus en Sint-Godelieve. Beleef eveneens hoe het voelt blind of slechtziend te zijn tijdens een wandeling op het Dorpsplein met een blindengeleidehond, georganiseerd door Vrienden der Blinden vzw.

Rondleidingen om 11u en 13.30u - Demonstratie door Vrienden der Blinden van 14-17u

Dorpsplaats, Wulpen
dienst Cultuur & Erfgoed, cultuur [at] koksijde.be, 058 53 34 40

 

Raadpleeg ook de erfgoeddagactiviteiten van alle Achthoekgemeenten.

Contact en openingsuren

Gemeentehuis
Zeelaan 303
8670 Koksijde
Telefoon: 
058 53 30 30
E-mailadres: 
info [at] koksijde.be

Vertel het verder